Če si med tistimi, ki se ob besedi “vrtiček” spomnijo na travme z razpokanimi lonci, prst pod nohti in rastline, ki kljub obupnemu zalivanju umrejo z dramatičnim “puf” – imamo nekaj, kar ti bo povrnilo vero v zelenje. Predstavljamo ti svet vodnih zelišč, kjer zemlja ni potrebna, blatni kompost ostane na kmetiji, ti pa postaneš urbani botanik s kozarcem v eni roki in zeliščem v drugi. Torej - rastejo v vodi bolje kot v zemlji!
Ja, prav si prebral/a – dovolj je že navaden kozarec vode, nekaj svetlobe in malo dobre volje (in mogoče Instagram filter, ker, hej, rastline v vodi so fotogenične). Torej – zelišča, ki rastejo v vodi bolje kot v zemlji.
7x zelišča, ki rastejo v vodi bolje kot v zemlji
1. Meta – svežina, ki nikoli ne gre iz mode
Meta je zelišče s karizmo. Od vseh rastlin je verjetno edina, ki se lahko brez sramu primerja s sveže opranim peresom – vedno pripravljena osvežiti vse, od tvojega diha do tvojega koktajla.
Kako jo gojiš: Svežo vejico mete (naj ima nekaj listkov) vstavi v kozarec z vodo, postavi na svetlo in… to je to. Resno.
Uporaba: Od mojita do limonade, od solate z lubenico do jogurtovega preliva – meta dvigne vsako jed. Bonus točka: odišavi zrak boljše kot katerikoli difuzor.
2. Peteršilj – tihi zvezdnik kuhinje
Peteršilj je kot tisti skromni tip iz ozadja, ki pa zna briljirati, ko mu daš priložnost. V vodi je še posebej hvaležen – nič kompliciranja, samo odreži vejico in postavi na okensko polico. Boom, rast. Vsekakor rastejo v vodi bolje kot v zemlji.
Uporaba: Od goveje juhe do chimichurrija – peteršilj ne pozna meja. Poda se k vsem slanim jedem in še vedno uspe biti zelišče, ki ga nihče ne sovraži.
3. Rožmarin – aromatična diva z multipraktičnim talentom
Rožmarin je malce bolj “high maintenance” – misli, da je kralj zelišč. Ampak hej, če ga postaviš na sončno okensko polico in mu daš čas, bo razvil korenine in svojo polno osebnost.
Uporaba: V pečici skupaj s piščancem, v fokači, kot čaj za detox ali pa le kot dišeča dekoracija – rožmarin vedno izpade šik. In kdo si ne želi šik zelišča?
4. Origano – italijanska romanca na tvojem oknu
Origano diši po Italiji in po vikend pici, ki si jo “sestavila sama” (beri: kupila testo in razmetala sir). Ta zeliščni Casanova ima rad sonce in vodo, kar pomeni: v tvoj kozarec bo skočil brez zadržkov.
Uporaba: Pizza? Seveda. Testenine? Obvezno. Grška solata? Vseeno bi bila gola brez origana. Z malo truda lahko tvoj “Netflix & chill” postane “Dolce Vita”.
5. Mlada čebula – instant uspeh za lene genije
Če bi bilo gojenje zelišč tekmovanje v lenobi, bi mlada čebula zmagala s povezanimi očmi. Vzemi spodnji del čebulice s koreninico, postavi v vodo in… čudež! V nekaj dneh boš imel svežo zeleno rast. Vsekakor rastejo v vodi bolje kot v zemlji.
Uporaba: Odličen “toping” za ramen, jajca, omake, sendviče ali kar žlico v usta, če te zagrabi lakota med Zoom klicem.
6. Timijan – droben, a aromatično mogočen
Timijan je kot introvertiran umetnik med zelišči – tiho čaka, da ga odkriješ, a ko ga enkrat uporabiš, si zasvojen. Daj mu čas, vodo in nekaj sonca, in ti bo dal… okusno življenje.
Uporaba: Perfekten za jedi z gobami, pečenkami, limoninimi omakami in – presenečenje – domačimi koktajli. Domač timijanov sirup v toniku? Paris, kdo?
7. Bazilika – sončna kraljica vsake kuhinje
Bazilika ni le zelišče – je statement. Diši po poletju, ljubezni in italijanskih neapelih. V vodi ji gre čisto super, sploh če ji menjaš vodo in jo kdaj pocrkljaš s sončnim poljubom.
Uporaba: Caprese, pesto, testenine, bruschette… bazilika ne potrebuje predstavitve. Tvoja kuhinja bo dišala kot kulinarična razglednica iz Toskane. Vsekakor rastejo v vodi bolje kot v zemlji.
In zdaj? Začni – že danes.
Vse, kar potrebuješ, so:
- nekaj steklenih kozarcev (beri: opravičilo za obisk trgovine z lepimi stvarmi),
- voda (prekuhana ali filtrirana – če si resen/a glede tega),
- svetloba in
- nekaj dobre volje.
Redno menjaj vodo (vsakih nekaj dni), uživaj ob pogledu na zelenje in si privošči trenutek ponosa, ko ti uspe nekaj vzgojiti brez truda. Pa še brez umazanih rok, kar je – priznajmo – skoraj revolucionarno.
Ko boš naslednjič postregel/a domačo bazilikino bruschetto ali metin koktajl, boš slišal/a: “Wau, a si to ti vzgojil/a?” Ti pa se le skrivnostno nasmehneš, kot pravi zeliščni čarovnik oziroma čarovnica.