fbpx

8 dejstev o Queenih, ki so v filmu Bohemian Rhapsody prikazana napačno

Ste si že ogledali film Bohemian Rhapsody, ki v teh dneh polni kinodvorane? Če si še niste, vam svetujemo, da zaključite z branjem tega prispevka, saj bomo v njem razkrili kar nekaj vsebine filma. V nasprotju s trditvami v filmu skupina namreč ni razpadla pred Live Aidom, John Deacon ni bil prvotni basist in nikoli se niso borili proti Rayu Fosterju, enem od vodilnih pri založbi EMI Records.

Nihče ne gre v kino s pričakovanjem, da bo imel brezhibno učno uro zgodovine. Da se celotna saga zasedbe, kot so bili Queen, lahko čim bolje predstavi v dveurnem filmu, se mora sprejeti kar nekaj težkih odločitev. Med tem, ko je treba nedvomno prikazati velike dogodke, kot je bil njihov koncert na Live Aidu, preprosto ne ostane veliko prostora (ali pa nič), za druge albume, turneje in vse drugo, skozi kar so šli v dve desetletji dolgi karieri. Prav tako se je težko izogniti hitremu in ohlapnemu prikazovanju dejstev zavoljo dramatičnega učinka ali pa preprosto zato, da se prihrani čas. Kljub temu pa se nova hollywoodska uspešnica ni izognila mikroskopiranju in tukaj je osem stvari iz filma, ki se ne ujemajo z resničnostjo.

Nastanek Queenov ni bil tako preprost.

V filmu Bohemian Rhapsody je prikazano, kako Freddie Mercury leta 1970 naleti na koncert benda Smile, ki ga sestavljata Brian May in Roger Taylor, potem ko se doma spre s starši. Z bendom se sreča po koncertu kot nalašč le nekaj minut po tem, ko se basist in pevec Tim Staffell odloči, da bend zapusti. Bobnar in kitarist sta sprva skeptična do neznanca z velikimi zobmi, vendar ga, ko ta odpre usta in osupljivo zapoje a cappella različico njune pesmi Doing Alright,  sprejmeta z odprtimi rokami. V resnici je bil Mercury dolga leta prijatelj s Timom Shafellom in velik oboževalec benda, še preden se mu je pridružil. Brian May se spominja, kako jim je Freddie vedno “najedal”, da bi postal član benda, a se niso vdali vse do leta 1970, ko je Staffell zapustil bend.

John Deacon ni bil prvotni basist Queenov.

Bohemian Rhapsody prikazuje Johna Deacona, ki igra bas na prvem koncertu Queenov leta 1970, a v resnici je bil on šele četrti basist, ki so ga preizkusili, in do leta 1971 ni bil del benda.

Freddie Mary Austin ni spoznal isto noč, ko se je pridružil bendu.

V filmu Freddie spozna svoje bodoče dekle Mary Austin 30 sekund pred tem, ko prvič spozna bend in postane član. V resnici je stvar bolj zapletena. Austinova je bila namreč kratek čas dekle Briana Maya, v Freddijevo življenje pa ni vstopila, vse dokler Freddie ni postal član benda.

Ray Foster, eden od vodilnih pri založbi EMI Records, ni nikoli obstajal.

Ena bolj zanimivih odločitev pri izbiri igralcev je gotovo skoraj neprepoznavni Mike Myers, ki upodobi enega od vodilnih pri založbi EMI Records Raya Fosterja. Njegova glavna naloga je, da Queenom pove, da naj začnejo ustvarjati bolj komercialno glasbo. Prav tako zasovraži skladbo Bohemian Rhapsody, ko jo prvič sliši, in zavrne izdajo singla. Lik v grobem temelji na direktorju EMI-ja Royu Featerhstonu, a  je bil ta pravzaprav velik oboževalec skupine. Res je, da je mislil, da je skladba Bohemian Rhapsody predolga, da bi lahko bila singel. Vse ostalo je izmišljeno.

Raya Fosterja v filmu upodobi Mike Myers.
Raya Fosterja v filmu upodobi Mike Myers.

Freddijev partner Jim Hutton ni začel kot njegov uslužbenec.

V filmu pijan in razburjen Freddie poskuša osvojiti uslužbenca Jima Huttona. Hutton ga zavrne, vendar se kljub temu celo noč pogovarjata, nekaj let pozneje pa ga Mercury poišče v imeniku in kmalu za tem se začneta dobivati. V resničnem življenju je bil Hutton frizer, ki je delal v hotelu Savoy. S Freddijem sta se spoznala v nočnem klubu.

Skupina se pravzaprav nikoli ni skregala.

V filmu je dramatična scena, kjer Freddie razkrije, da je na skrivaj podpisal pogodbo za solo album, vredno 4 milijone ameriških dolarjev, in da si želi daljšega odmika od skupine. Drugi so popolnoma besni in tako gredo vsak svojo pot. V resnici so bili vsi člani benda leta 1983 precej utrujeni, saj so bili na poti dobro desetletje. Vsi so si želeli odmora. Film daje občutek, da skupina s Freddijem več let ni govorila, vendar so v resnici še v letu 1983 začeli delati na albumu The Works in nikoli niso bili odtujeni.

Live Aid ni bila ponovna združitev.

V Bohemian Rhapsody člani skupine vse do leta 1985, ko dobijo ponudbo za sodelovanje na Live Aidu, med seboj ne govorijo, prav tako niso koncertirali več let. Nikoli se ne omenja, da je bil album The Works izdan na začetku leta 1984 in da so z njim šli na turnejo po celem svetu. Zadnji koncert turneje je bil pravzaprav le osem tednov pred Live Aidom. V času dogodka so bili odlično pripravljeni na koncertiranje, medtem ko film prikaže, da so se morali najprej pobotati, nato pa še vaditi, da so ponovno lahko nastopali. Res je, da je vse skupaj zaradi tega bolj dramatično, a se to v resnici ni zgodilo.

Freddie med pripravami na Live Aid ni vedel za okužbo s HIV-om.

V filmu Freddie med pripravami na Live Aid skupini razkrije, da je HIV-pozitiven, a želi, da ta novice ostane med njimi in da je v ospredju glasba. Natančen čas, ko je Mercury izvedel, da je okužen s HIV-om, še vedno ni znan, skorajda vsi pa to postavljajo med leti 1986 in 1987. Za okužbo s HIV-om med pripravami na Live Aid skoraj zagotovo ni vedel.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.