8 načinov, kako lahko preverite, ali so oblačila, ki jih kupujete, dobro narejena ali so cenena

Ko gre za nakupovanje oblačil, ljudje počnemo resnično prave neumnosti. Še posebej tiste osebe, ki se jim pogosto zgodi, da je impulziven nakup edina rešitev, ki bo pomirila njihovo potrebo po novih kosih. Ko se dozovejo pameti, pa vedno znova ugotovijo, da so ‘nasankali’, ker so se njihove hlače razbarvale, šivi na majici že pokajo, čez krilo pa lahko vidimo njihovo zadnjico.

Srečnežem, ki vedno znova prinesejo domov kose oblačil, ki so ceneni, verjetno ni lahko. Kljub temu da se ljudje ne bi smeli čustveno vezati za materialne stvari, kot so oblačila, imamo vsi neprijeten občutek, ko oblačilo, ki ga imamo radi, moramo vreči stran. Da bi se temu izognili, smo poiskali nekatere nasvete, kako lahko preverite, ali so oblačila, ki jih kupujete, dobro narejena ali so cenena.

1. Če želite oceniti, kakšna je kakovost izdelka, ga postavite v isto višino, kot je luč. Debelejši, kot je material, bolj kakovosten je kos.

2. V pest primite tkanino oblačila – če se oblačilo zelo počasi vrne v prvotno obliko, je zelo nekakovostno. Dobro narejeni kosi oblačil takoj dobijo svojo prvotno obliko.

V pest primite tkanino.
V pest primite tkanino.

3. Kakovost lahko preverite tudi tako, da raztegnete oblačilo. Nežno raztegnite tkanino, nato jo spustite. Ali je tkanina ohranila svojo obliko?

4. Izogibajte se zadrgam, ki so narejene tako, da jih tkanina zakriva in se manj vidijo. Takšne zadrge se rade zataknejo v tkanino.

Pozorni bodite tudi na zadrge.
Pozorni bodite tudi na zadrge.

5. Če pogledate gumbe, lahko hitro ugotovite, kako je narejen določen kos oblačila. Gumbnice morajo biti lepo narejene, da gumbi gredo skoznje z lahkoto. Preverite tudi, ali so gumbi dobro pripeti.

6. Oblačila z boljšo kakovostjo imajo več šivov na centimeter, kar pomeni, da je manjša verjetnost, da boste zagledali luknjo na oblačilu. Na mestu, kjer so šivi, nežno raztegnite tkanino na obeh koncih in preverite, kako so narejeni šivi.

Oblačila z boljšo kakovostjo imajo več šivov na centimeter.
Oblačila z boljšo kakovostjo imajo več šivov na centimeter.

7. Če kupujete oblačilo z vzorcem, lahko preprosto ugotovite, ali je kakovost dobra. Če ste kos, ki ima na sebi vodoraven vzorec oziroma črte, preverite, ali se črte povsod ujemajo. Če se ne ukemajo, to pomeni, da je kos oblačila sestavljen in posameznih kosov oblačil.

8. Pri nakupovanju ima pomembno vlogo tudi vrsta materiala. Naravne tkanine, kot so svila, bombaž in volna, so boljše kot sintetika, ki je narejena iz ‘plastike’.

Pri nakupovanju ima pomembno vlogo tudi vrsta materiala.
Pri nakupovanju ima pomembno vlogo tudi vrsta materiala.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!