fbpx

8 sprememb, ki se zgodijo s tvojim telesom, ko prenehaš vejpati

Foto: Unsplash/Chiara Summer
Zadnjič posodobljeno:

Vejpanje je škodljivo za vaša pljuča in celoten organizem. O tem priča tudi študija, ki opisuje spremembe v telesu, ko prenehati vejpati.

Čas je da prenehate vejpati! Morda vas v to prepričajo naslednji dokazi, ki jih je objavila platforma Reader’s Digest.

20 minut po prenehanju vejpanja: kardiovaskularne izboljšave

V pičlih 20 minutah se »vaš srčni utrip vrne v normalno stanje, vaš krvni tlak pade in vaša cirkulacija se začne normalizirati,« poudarja Nikola Djordjevic, dr.med., vodja projekta Med Alert Help. Izboljša se tudi vaše dihanje. Glede na raziskavo, objavljeno leta 2018 v International Journal of Environmental Research and Public, bo dihanje že kmalu po prenehanju vejpanja postalo manj oteženo, pretok zraka pa enostavnejši.

Foto: Unsplash/Chiara Summer

Nekaj ur kasneje: padec nikotina

Nikotin povzroča odvisnost, simptomi akutne odtegnitve nikotina pa so lahko tako psihološki in fizični. Prvi lahko vključujejo željo po nikotinu, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo, razdražljivost in tesnobo, med fizične pa uvrščamo glavobole, potenje, tresenje, nespečnost, povečan apetit itd. To so prvi učinki, ki jih boste verjetno občutili, pogosto v štirih do 24 urah po prenehanju. Ti učinki bodo dosegli vrhunec okrog tretjega dne, v naslednjih treh do štirih tednih pa bodo počasi izzveneli.

En dan pozneje: manjše tveganje za srčni napad

Glede na študijo iz leta 2018, objavljeno v American Journal of Preventive Medicine, vsakodnevno vejpanje podvoji tveganje za srčni napad. Če pa odnehate, se tveganje hitro zmanjša. “Že po enem dnevu se tveganje za srčni infarkt začne zmanjševati zaradi znižanja krvnega tlaka, zvišanja ravni kisika v krvi ter zmanjšanja negativnega vpliva na raven holesterola in nastajanje krvnih strdkov,” pravi dr. Djordjevic.

Foto: Unsplash/Nisonco

Dva dni kasneje: čutila

Vaping, tako kot kajenje cigaret, lahko otopi vaše čute in zmanjša vašo sposobnost vonja ter okušanja.  Že po 48 urah brez vejpanja boste morda začeli opažati, da se je vaša sposobnost okušanja in vonjanja hrane izboljšala.

Tri dni kasneje: Nikotin zapusti vaše telo

“Nikotin zapusti vaše telo tretji dan, zato odtegnitveni simptomi takrat dosežejo vrhunec,” pravi dr. Djordjevic.

Po treh mesecih: krvni obtok se izboljša

Nikotin v cigaretah zoži krvne žile je pokazala raziskava iz leta 2016, objavljena v reviji Trends in Cardiovascular Medicine. Ko tako prenehate z vejpanjem, se vaš krvni obtok počasi izboljša, saj se bodo krvne žile vrnile v normalen premer.

Foto: Unsplash/Chiara Summer

Po devetih mesecih: vaša pljuča so znova močnejša

“Po devetih mesecih se zdravje pljuč občutno izboljša zaradi obnovitve mikroskopskih struktur v pljučih, ki pomagajo izrivati sluz in se boriti proti okužbam,” pravi dr. Djordjevic. To bi lahko znatno zmanjšalo verjetnost nekaterih okužb in zapletov zaradi bolezni, kot sta gripa in pljučnica.

Po enem letu: tveganje za srčni infarkt se prepolovi

Zdaj, ko se vaše krvne žile vračajo v normalno velikost, vaš srčni utrip je spet varen in vaš krvni tlak nižji, je tveganje za srčni infarkt manjše kot takrat, ko ste še vejpali. “Po enem letu se srčno-žilno tveganje zmanjša za 50 odstotkov,” še dodaja dr. Djordjevic.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.