9 naravnih zaviralcev apetita, ki resnično delujejo

Če naravno zavirate lakoto, lahko preprečite prenajedanje in povečanje telesne teže. In s tem samodejno drvite proti svoji idealni teži. Predstavljamo zares izjemno preproste trike.

Lov za idealnimi kilogrami se začne v naši glavi in pri nadziranju apetita. A vsekakor nam je lahko lažje, če nam uspe upoštevati nekatere naravne in zdrave metode, s katerimi bomo zmanjšali svoj apetit. Gre za majhne trike, ki vam bodo v celoti pomagali nadzirati apetit. Ja, tudi ta potrebuje te trike, če želite doseči svojo idealno naravno težo.

Začinite hrano

Začinjena hrana deluje kot naravni zaviralec apetita. Iz več razlogov. Ključna učinkovina v številnih začinjenih živilih je kapsaicin, ki ga najdemo na primer v pekoči papriki. Znanstveno dokazano je, da pojemo manj, če je hrana “pekoča”, in da smo tedaj prej siti.

Pikantna hrana  - le ena od možnosti zaviranja apetita!
Uživanje pikantne hrane je le ena od možnosti zaviranja apetita!

Pekoča hrana poleg tega “sili” k uživanju večje količine vode, ta pa hitro da občutek sitosti in zapolnjenosti. Torej, če uživate pekočo hrano, boste samodejno z več dejanji zavirali svoj apetit. Ta preprosti trik je razkril nutricionist Joy L. Bauer, ki je avtor svetovnih uspešnic, kot je “From Junk Food to Joy Food”.

Poprova meta

Poprova meta lahko blaži in zavira lakoto. “Študija je pokazala, da so udeleženci, ki so v petih dneh vsaki dve uri vonjali poprovo meto, tisti teden zaužili skoraj 1800 kilokalorij manj, njihova lakota pa je bila občutno manjša od lakote udeležencev, ki niso bili izpostavljeni poprovi meti,” navaja nutricionist Bauer. Obstaja namreč več metod. Poprovo meto lahko predelano v vosek prižigate kot svečo, jo žvečite ali pa pijete čaj iz poprove mete. Ter tako močno vplivate na svoj apetit.

Chia semena dodajte enostavnim obrokom kot posip

Chia semena so polna vlaknin, zato jih lahko uporabite kot zaviralec apetita, pravi Bauer. “Chia semena potresemo na ovseno kašo ali jogurt ali pa jih vmešamo v smuti in palačinke,” pravi. »V vašem želodcu bodo semena nabreknila in pridobila do devetkrat večjo prostornino, kot so je imela ob zaužitju, in tudi zato se boste več ur počutili polne in site.« Zdrava chia semena so v glavnem topne vlaknine, ki so povezane z zmanjšanim vnosom in apetitom. Drugi dobri viri topnih vlaknin so stročnice, oves, beluši in laneno seme.

Eno jabolko na dan

via GIPHY

Mislite, da veste vse o jabolkih in zdravju? Premislite še enkrat. Izkazalo se je, da uživanje enega jabolka na dan lahko naredi več kot zdravnik! Jabolko se lahko uporablja kot naravni zaviralec apetita. “Kombinacija pektina, topnih vlaknin, velike vsebnosti vode in veliko žvečenja zagotavlja, da je prav jabolko odlična hrana, ki uspešno zavira apetit,” pravi Bauer. Poleg tega imate lahko jabolko vselej s seboj. Jabolko je pravi prvak praktičnosti in zaviranja apetita.

Voda – preprosto spijte kozarec ali dva pred obrokom

via GIPHY

Velikokrat smo bolj žejni kot lačni. To je dokazano. Lakoto in žejo lahko velikokrat zamenjamo, in tudi zato velikokrat dosežemo izjemen učinek, če popijemo dva kozarca vode pred obrokom in tako pomagamo ukrotiti apetit, izpostavlja Bauer. “Če vas voda dolgočasi, ji dodajte rezine citrusov ali kumar in tako pripravite sok,” predlaga in omeni še en trik: vodi lahko dodate mehurčke. Če vodi dodate CO2, mehurčki ustvarijo še večji občutek polnosti. Voda je vaš največji zaveznik pri obvladovanju apetita.

Izogibajte se stresu in se osredotočite na pravilno dihanje

Ko smo pod stresom, začne naše telo proizvajati hormon kortizol. “Visoka raven kortizola lahko privede do nabiranja trebušne maščobe in drugih kroničnih zdravstvenih težav,” pravi nutricionistka iz New Yorka Keri Glassman, ustanoviteljica podjetja Nutritious Life. Kortizol prav tako povzroči, da telo postaja odporno proti leptinu, hormonu, ki možganom pošlje signal, da ste siti, pravi. “Bolj ko ste pod stresom, več kortizola izločate in manj ste sposobni povedati, kako lačni ali siti ste.” To pa še ni vse, pravi. »Med stresom po navadi hrepenimo po hrani z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki proizvaja serotonin, zaradi česar se počutimo mirne in zadovoljne. Tako bo zmanjšanje stresa pripomoglo k zmanjšanju hrepenenja po hrani.” Predlaga, da si vsak dan vzamete nekaj minut in vadite globoko dihanje. “Zaprite oči, zbistrite svoj um in počasi vdihnite skozi nos in skozi usta,” svetuje.

Jabolčni kis

Da šilce jabolčnega kisa dobro vpliva na zdravje, je ponarodela modrost. Jabolčni kis so pili že naši stari starši. Študije sicer ne dokazujejo neposredne povezanosti jabolčnega kisa z zaviranjem apetita, toda že neprijetni okus kisa lahko v nas takoj zmanjša občutek lakote. Udeleženci raziskave, ki so pili kis pred zajtrkom, so jedli manj kot njihovi kolegi, ki tega niso storili. Kis ni škodljiv, in če verjamete, da lahko pomaga v boju z vašim apetitom, si ga vsake toliko privoščite.

Bodite pozorni, kako jeste

Med vsakim grižljajem bodite pozorni na okus, teksturo in vonj hrane. Jejte počasi in počnite le to. Med hranjenjem ne počnite drugih stvari, kot je brskanje po telefonu ali gledanje televizije. Obe ti aktivnosti odmakneta pozornost od naših občutij in velikokrat se niti ne zavedamo, da smo siti, in kljub temu še vedno jemo. Tudi zato velikokrat spregledamo, da pravzaprav nismo več lačni. Včasih veliko stvari počnemo popolnoma samodejno.

Hranjenje naj bo obred in navada

Hranjenje naj postane obred ob točno določenih urah. Jejte vsaj 5-krat na dan in ne izpuščajte obrokov. Prav zmernost v vsem in redni obroki so recept do pravilnega nadziranja apetita.

Upamo, da vam bodo zgornji nasveti preprosto pomagali nadzirati vaš apetit.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
My way – nova dišava Giorgio Armani