fbpx

Recept: izkoristite sezono sveže zelenjave in pripravite pečeno zelenjavo s paradižnikovo omako

Foto: envato

Zakaj ne bi poskusili nekaj novega in inovativnega, kot je pečena zelenjava s paradižnikovo omako? Ali si lahko predstavljate bogate okuse popečene zelenjave, ki se prepletajo s sladko-kislimi notami sveže paradižnikove omake?

Ko je poletje v polnem razcvetu, tržnice in vrtovi prekipevajo od sveže zelenjave, ki kar kliče po tem, da jo uporabimo v receptih.

Pečena zelenjava s paradižnikovo omako je popoln način, da izkoristite sezonsko zelenjavo in uživate v bogastvu poletnih okusov. Sočne paradižnike, hrustljave paprike, sladke bučke in … Pripravite vok in akcija!

Pečena zelenjava s paradižnikovo omako

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 350 g bučk
  • 180 g korenja
  • 250 g paprike
  • 150 g čebule
  • 500 g jajčevca
  • 500 g krompirja
  • 200 g paradižnika
  • Olivno olje po okusu
  • Ščepec soli
  • Malo črnega popra
  • Čebula v prahu
  • Česen v prahu
  • Malo kumine
  • Paprika v prahu

Navodila

  1. Bučke, korenje, papriko, čebulo, jajčevec in krompir temeljito operite. Nato jih narežite na trakove, podobne pomfritu, medtem ko paradižnik narežite na manjše krhlje. Vse skupaj položite v velik pekač.
  2. Zelenjavo v pekaču obilno prelijte z olivnim oljem. Dodajte sol, črni poper, čebulni in česnov prašek, kumino ter papriko v prahu po okusu. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
  3. Pečico predhodno segrejte na 180°C. Pekač z zelenjavo postavite v pečico in pecite približno 40 minut. Občasno premešajte, da se zelenjava enakomerno zapeče in postane mehka ter rahlo rjavkasta.
  4. Medtem ko se zelenjava peče, v loncu segrejte malo rastlinskega olja. Dodajte nasekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rjava. Nato vmešajte nasekljane stroke česna in pražite, dokler ne zadiši. Dodajte pekočo papriko po želji, 2 žlici paradižnikove mezge in dva na kocke narezana paradižnika.
  5. Vmešajte kumino, koriander, papriko v prahu, črni poper, kurkumo, sol in zelenjavno jušno kocko po okusu. Zalijte s pol skodelice vode in dodajte eno skodelico sladkega graha. Omako naj vre približno 5 minut.
  6. Ko je pečena zelenjava pripravljena, jo vzemite iz pečice in dodajte v pripravljeno paradižnikovo omako. Dobro premešajte in mešanico vrnite v pečico za dodatnih 15 minut pri isti temperaturi, da se okusi prepletejo.
  7. Pred serviranjem jed okrasite s svežim koriandrom. Postrezite kot prilogo ali kot glavno jed z rižem ali svežim kruhom.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.