fbpx

Ali uporaba prenosnika v naročju vpliva na vašo plodnost?

Verjetno ste že slišali za to, da napačna uporaba prenosnega računalnika škoduje plodnosti. Ali je ta izjava mit ali resnica? Odslej vam več ne bo treba živeti v nevednosti, saj so odgovor na to vprašanje poiskali strokovnjaki.

Odločitev, da prenosnik vzamete s seboj v posteljo ali na sedežno garnituro in ga položite v svoje naročje, vsekakor ni nenavadna. Se pa zato ob tem pojavljajo mnogo polemik o tem, kako to početje vpliva na zdravje. Mnogi namreč menijo, da sta sevanje in toplota, ki ju oddaja prenosnik, škodljiva za spolne organe, še posebej moške.

Kako pa vi uporabljate prenosnik?
Kako pa vi uporabljate prenosnik?

Težavo so se odločili raziskati zdravniki. Na srečo niso našli dokaza, ki bi potrjeval, da uporaba prenosnika v naročju škoduje spolnemu zdravju. To je potrdil endokrinolog dr. John Emory iz medicinskega centra Univerze Washingtona.

Še posebej za starejše prenosnike je značilno hitro segrevanje. Moda sicer morajo ostati precej hladna, kljub temu pa računalnik ne doseže dovolj visoke temperature, da bi vplival na produkcijo spermijev. Podobno velja tudi za sevanje, ki je zelo šibko.

Še naprej lahko brez skrbi poljubno uporabljate računalnik.
Še naprej lahko brez skrbi poljubno uporabljate računalnik.

So pa zato zdravniki spregovorili o snoveh, ki dokazano škodujejo plodnosti. Med temi so se znašli opiati, marihuana in alkohol. Negativne učinke ima tudi kopanje v vroči kopeli.

Alkohol je krivec za zmanjšano plodnost.
Alkohol je krivec za zmanjšano plodnost.

Sami pa lahko pripomorete k boljši produkciji spermijev. To vam bo uspelo z rednimi spolnimi odnosi, zmanjšanjem vnosa alkohola, opustitvijo kajenja, rednim športnim udejstvovanjem in uravnoteženo prehrano.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nhs.uk

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!