Astronomski pojavi 2019: kaj bomo občudovali na nočnem nebu?

Vas zanima, kateri so astronomski pojavi 2019? Žal čisto vseh iz Slovenije ne bomo videli, a nekaj nebesnih aktivnosti bomo lahko občudovali tudi pri nas. Kaj je ''zapisano v zvezdah'' za Slovenijo v letu 2019 in česa ne bi smel zamuditi nihče, si preberite v nadaljevanju.

Kateri astronomski pojavi nas čakajo v 2019 in jih ne bi smeli zamuditi?

3. in 4. januar, Kvadrantidi

Kvadrantidi so meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju. Pojavljajo se v začetku januarja, svoj vrhunec pa dosežejo v noči od 3. do 4. januarja. Ko doseže roj vrhunec, lahko vidimo od 120 do 200 meteorjev na uro.

21. januar, polna Luna, Superluna

Ta polna Luna je bila pri prvotnih indijanskih plemenih znana kot polna volčja Luna, saj je bil to letni čas, kot so lačna krdela volkov zavijala pred svojimi bivališči. Ta Luna je znana tudi kot Stara Luna ali Luna po Yulu. To bo tudi prva izmed treh Superlun tega leta. Najbolj se bo približala Zemlji in bo morda zato videti nekoliko večja in svetlejša kot običajno.

21. januar, popolni Lunin mrk

Luna bo 21. januarja potemnela, nato pa bo dobila rjasto ali rdečo barvo. Ta pojav po viden v večjem delu severne in južne Amerike, v vzhodnem delu Tihega oceana, zahodnem delu Atlantskega oceana, na skranjem zahodu Evrope in na skrajnem vzhodu Azije.

21. januarja bo ponekod viden popoln Lunin mrk, ta pa bo dobila rdečkasto barvo.
21. januarja bo ponekod viden popoln Lunin mrk, ta pa bo dobila rdečkasto barvo.

19. februar, polna Luna, Superluna

Ta luna je bila pri prvotnih indijanskih plemenih znana kot polna snežna Luna, saj je takrat najbolj snežilo. To je oteževalo lov, zato so nekatera plamena to Luno poimenovala tudi kot polna lačna Luna. To bo druga Superluna v 2019.

21. marec, polna Luna, Superluna

Prvotna indijanska plemena so to Luno poimenovala kot polno Luno deževnikov, saj se je v tem letnem času začela mehčati zemlja in pojavili so se deževniki. Ta luna je znana tudi kot polna vranja Luna in kot polna Luna vitalnosti. To je zadnja Superluna v 2019.

22. in 23. april, Liridi

Liridi so meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju. Pojavljajo se od 15. aprila do 28. aprila, svoj vrhunec pa dosežejo 22. aprila.

Liridi bodo svoj vrhunec dosegli 22. aprila.
Liridi bodo svoj vrhunec dosegli 22. aprila.

6. in 7. maj, Eta Akvaridi

Eta Akvaridi so meteorji, ki pripadajo enemu izmed vsakoletnih meteorskih rojev. Pojavljajo od 19. aprila do 28. maja, svoj vrhunec pa dosežejo 6. maja. Roj ni posebno močan. Opazovalec vidi okoli 20 meteorjev na uro na severni polobli in okoli 50 meteorjev na južni polobli.

18. maj, polna Luna, Modra Luna

Prvotna indijanska plemena so to Luno imenovala tudi polna cvetlična Luna, saj je bil to čas, ko so se cvetlice cvetele takorekoč povsod. Je pa to tudi modra Luna. Ta redki astronomski pojav se zgodi le na nekaj let (v povprečju na 2,7 let), od tod tudi angleški izraz “once in a blue moon (enkrat ob modri luni)”.

2. julij, popolni Sončni mrk

Popolni sončni mrk bo viden v južnem delu Tihega oceana, v centralnem delu Čil in v centralnem delu Argentine. Delni mrk bo viden v večjem delu južnega Tihega oceana in v zahodnem delu južne Amerike.

Letos bo na nebu tudi popolni Sončni mrk.
Letos bo na nebu tudi popolni Sončni mrk.

16. julij, delni Lunin mrk

Delni Lunin mrk bo viden v večjem delu Evrope, Afrike, v centralni Aziji in v Indijskem oceanu.

28. julij, Južni Delta Akvaridi

Južni Delta Akvaridi so meteorji iz vsakoletnega meteorskega roja. Pojavljajo se od 12. julija do 19. avgusta, svoj vrhunec pa dosežejo 28. julija. Ob vrhuncu dosežejo okoli 10 do 15 utrinkov na uro.

12. in 13. avgust, Perzeidi

Tudi letos ne zamudite enega najlepših astronomskih pojavov na nočnem nebu. Perzeidi oziroma meteorski dež 2019 bo letos svoj vrhunec dosegel v noči z 12. na 13. avgust, ko bo meteorski roj tudi najbolj viden. Takrat lahko pričakujemo tudi do 150 utrinkov na uro.

Ne zamudite enega najlepših astronomskih pojavov na nočnem nebu, Perzeidov.
Ne zamudite enega najlepših astronomskih pojavov na nočnem nebu, Perzeidov.

8. oktober, Drakonidi

Drakonidi ali Giakobinidi so meteorji, ki pripadajo enemu izmed vsakoletnih meteorskih rojev. Pojavljajo se od 6. oktobra do 10. oktobra, svoj vrhunec pa dosežejo 8. oktobra. Najboljši čas za opazovanje je pred svitom.

21. oktober, Orionidi

Orionidi so meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju. Pojavljajo se od 16. oktobra do 27. oktobra, svoj vrhunec pa dosežejo 21. oktobra. Orionidi spadajo med najmočnejše in najbolj opazovane meteorske roje. Ker ima komet Halley retrogradno orbito, imajo prašni delci iz kometa relativno veliko hitrost glede na Zemljo, ki jo zadenejo s hitrostjo do 66 km/s. Opazovalec vidi v jasni in temni noči okoli 10 meteorjev na uro.

5. in 6. november, Tauridi

Tauridi so meteorji, ki pripadajo dvema meteorskima rojema, ki ju imenujemo Severni Tauridi in Južni Tauridi. Pojavljajo se od 1. oktobra do 25. novembra, svoj vrhunec pa dosežejo 5. novembra. Običajno se opaža okoli 7 utrinkov na uro, pogosto pa se vidijo ognjene krogle.

S 5. na 6. november bodo na nebu Tauridi.
S 5. na 6. november bodo na nebu Tauridi.

11. november, redek prehod Merkurja čez Sončevo ploskev

Vrhunec leta za astronome in ljubitelje narave ter vesolja: Merkur bo prečkal Sončevo ploskev. To je astronomski pojav, ki se zgodi samo 13-krat na stoletje. Naslednji takšen pojav bo šele 13. novembra 2023. Najlepše bo viden iz vzhodnega dela ZDA, Srednje Amerike in Južne Amerike. Viden bo tudi v Evropi, na Srednjem vzhodu in v Afriki.

17. in 18. november, Leonidi

Leonidi so meteorski roj, povezan s kometom Tempel-Tuttle. Vidni so vsako leto okrog 17. novembra, ko Zemlja potuje skozi oblak delcev, ki ga je za seboj pustil komet.

13. in 14. december, Geminidi

Gemidni veljaljo za kralja med meteorskimi roji. Vejajo za najboljši meteorski dež na nebu, saj se lahko vidi tudi do 120 večbarvnih meterojev na uro. Pojavljajo se od 7. do 17. decembra, svoj vrhunec pa dosežejo 14. decembra.

Letos bomo priča tudi redkemu astronomskemu pojavo, ko bo Merkur prešel Sončevo ploskev.
Letos bomo priča tudi redkemu astronomskemu pojavo, ko bo Merkur prešel Sončevo ploskev.

21. in 22. december, Ursidi

Ursidi so meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju. Pojavljajo se od 17. decembra do 26. decembra, svoj vrhunec pa dosežejo 22. decembra.

26. december, kolobarjasti oz. obročasti Sončev mrk

Kolobarjasti oz. obročasti Sončev mrk se pojavi takrat, kadar je Luna tako daleč od Zemlje, da ne prekrije vsega Sonca. Ob vrhuncu takega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe. Viden bo Saudovi Arabiji, južni Indiji, severni Šrilanki, v delih Indijskega oceana in Indoneziji. Delni mrk bo viden v večini Azije in v severni Avstraliji.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Nakupovalno središče Aleja Šiška se odpira ta petek, 8. maja 2020