Avtonomna vožnja – BMW želi voziti popolnoma sam do leta 2021

Samovozeči avtomobili so postali tema vsakdanjih pogovorov, tako vroči so. Testiranja teh avtomobilov so zakonsko dovoljena v vedno več krajih in praktično vsak proizvajalec avtomobilov razvija svojo različico. Med njimi je seveda tudi nemški BMW.

Večina proizvajalcev so na približno enako stopnji razvoja samovozečih avtomobilov, razlikujejo se predvsem v trženjskih prijemih. Težko je oceniti, kdo je kako daleč, a nekaj je zagotovo; pri Tesli, Chevroletu in BMW-ju so najbrž najbližje lansiranju teh avtomobilov na trg.
https://www.youtube.com/watch?v=E8xg5I7hAx4
Ultimate Passenger Machine” s stopnjo avtonomnosti 5 naj bi luč sveta ugledal leta 2021. Julija lani so namreč pri BMW-ju naznanili sodelovanje z Intelom in Mobileyejem, ki je postavilo temelje za razvoj in proizvodnjo avtomobilov.

Kaj pa pravzaprav pomenijo stopnje avtonomnosti? Pri stopnji 3 bo voznik lahko prepustil volan kar avtomobilu, pri stopnji 4 mu tudi več ne bo treba gledati na cesto in okolico in pri stopnji 5, ki ji pravijo tudi driver off, vozniku sploh ne bi treba biti v avtomobilu, saj bo ta opravil vse naloge sam.

Popolnoma avtonomna vožnja bo serijska realnost zelo hitro!
Popolnoma avtonomna vožnja bo serijska realnost zelo kmalu!

In kaj to lahko pomeni za novorojenčke danes? Najbrž jim ne bo treba opravljati vozniškega izpita, ko bi za to sicer bil čas.

Dodatne Informacije

Več informacij:
bmw.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!