Božična večerja je pred vrati! Če nimate prave ideje, kaj pripraviti za božično večerjo, naj vam pomagajo naši recepti za malce drugačno božično večerjo, ki si jo boste zares zapomnili!
Božična večerja je ena izmed najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša večerja v letu. Takrat se pri praznično okrašeni mizi zbere celotna družina. Poskrbimo za njeno čarobnost in tako letos pripravimo drugačno božično večerjo. Tukaj so recepti za božično večerjo, ki si jo boste zares zapomnili!
Božična večerja malo drugače: recepti za božično večerjo, ki si jo boste zapomnili
Pijača večera: aperol spritz z rdečo pomarančo
Naj poletna pijača dobi nekaj zimskega pridiha z dodatkom soka rdeče pomaranče.
Sestavine (za 1 kozarec)
- 60 ml pomarančnega soka
- 15 ml aperola
- penina
- lupinica rdeče pomaranče za okras
Priprava
Mešalnik koktajlov napolnite z ledom. Dodajte sok pomaranče in aperol ter mešajte 1 minuto. Nalijte v kozarec in prilijte penino. Okrasite z lupinico pomaranče.
Predjed: krostini s hruško in granatnim jabolkom
Crostini s hruško in granatnim jabolkom so odlična predjed, ki bo zadovoljila vaše brbončice.
Sestavine
- bageta, 6 rezin
- oljčno olje
- 2 veliki hruški (olupljeni in na drobno narezani)
- 1 žlica masla
- ½ žlice cimeta
- 60 ml javorjevega sirupa
- ½ žlice balzamičnega kisa
- 160 g granatnega jabolka (sadeža)
- 160 g kremnega sira (lahko tudi z okusom cimeta)
Priprava
Rezine bagete polijte z olivnim oljem. Nato jih premažite s kremnim sirom. Pustite jih stati. V ponvi stopite maslo, ki mu dodajte hruške, cimet in javorjev sirup. Sestavine mešajte nad ognjem tako dolgo, da nastane kremasta dišeča zmes. Vanjo nato dodajte balzamični kis in granatno jabolko. Sadno maso položite na vsako rezino kruha. Postrezite takoj.
Glavna jed: piščanec v vinski omaki iz belega vina (coq au vin)
Piščanca lahko pripravite tudi v omaki iz belega vina, ki je prav tako odlična kot tradiconalna omaka iz rdečega.
Sestavine
- 8 kosov piščanca (prsi in krače)
- sol in sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- 4 rezine slanine, narezane na koščke
- 1 večja sladka čebula, narezana na koščke
- 3 stroki česna, nasekljani
- 500 gramov šampinjonov, narezanih
- 2 skodelici suhega belega vina
- 1 žlica gorčice
- ½ skodelice smetane za kuhanje
- ¼ skodelice nasekljanega svežega peteršilja
Priprava
Piščanca natrite s soljo in poprom. V večji ponvi pri srednje močnem ognju raztopite maslo. Dodajte piščanca in ga pecite, da dobro porjavi (približno 4 minute na vsaki strani). Piščanca vzemite iz ponve in postavite na stran. V ponev dajte slanino in pecite približno 3 minute. Dodajte čebulo in na hitro popražite, da postekleni (5 minut). Dodajte česen in gobe ter pražite, da se gobe zmehčajo, 5 do 6 minut. Dodajte piščanca, prelijte z vinom, vmešajte gorčico in pustite, da začne vreti. Ponev pokrijte in pustite vreti 15 do 20 minut oziroma da je piščanec skoraj popolnoma kuhan. Odkrijte ponev in dodajte smetano. Mešajte, da se omaka zgosti in da se piščanec skuha do konca, 8 do 10 minut. Okrasite s peteršiljem in takoj postrezite.
Priloga: pečen sladki krompir s hruškami in čebulo
Pripravite pečene hruške z zelenjavo za sladko-slano prilogo.
Sestavine
- 2 hruški, narezani na krhlje
- 2 manjši rdeči čebuli, narezani na krhlje
- 2 manjša sladka krompirja, narezana na centimeter debele polmesece
- 6 vejic timijana (+ nekaj vejic za okrasitev)
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Na večji pekač dajte hruške, čebulo, sladek krompir in timijan. Prelijte z olivnim oljem in potresite z 1 čajno žličko soli in 1 čajno žličko popra. Pecite do zlato rjave barve (da so sestavine mehke) oziroma nekje od 35 do 45 minut. Okrasite z dodatnim timijanom (po želji).
Sladica: lahek limonin cheesecake brez peke
To preprosto kremasto sladico naredite z minimalno napora, poleg tega pa vas bo prijetno osvežila!
Sestavine
- 110 g piškotov
- 50 g masla
- 25 g rjavega sladkorja
- 350 g sira mascarpone
- 75 g sladkorja v prahu
- lupinica ene limone
- sok 2 ali 3 limon (potrebujemo nekje 90 ml)
Priprava
Najprej naredimo osnovo za cheesecake in zdrobimo piškote (lahko v vreči z valjarjem ali pa v multipraktiku). Na vročini stopimo maslo in mu takoj, ko ga vzamemo s štedilnika, primešamo rjavi sladkor in piškotne drobtine. V pekač damo papir za peko, nato piškotno testo razporedimo po pekaču in ga dobro pritisnemo k dnu. Postavimo v hladilnik. Skupaj zmešamo mascarpone, sladkor v prahu, limonino lupinico in sok limon ter mešamo tako dolgo, da dobimo gladko in kremno maso. To namažemo po piškotnem testu in damo v hladilnik za nekaj ur. Pa sladek dober tek!