Če je verjeti znanosti, bomo v prihodnosti delali le 4 dni na teden

Ljudje, ki si svojo plačo prislužijo na podlagi opravljenega dela, svoje naloge običajno želijo končati v kar se da kratkem času. Zakaj je torej delovno mesto treba obiskati 5 dni v tednu?

Strokovnjaki iz Univerze v Oxfordu, ki se ukvarjajo s produktivnostjo, so prišli do zanimive ugotovitve. Prepričani so, da so zaposleni, ki delajo 4 dni tedensko, srečnejši in učinkovitejši kot njihovi kolegi s 5-dnevnim delovnikom.

Med raziskavo so pod drobnogled vzeli 5000 delavcev v klicnem centru BT. Ti so po vsakem tednu ocenili svojo raven sreče in produktivnosti. V 4-dnevnih delovnikih so opravili večje število klicev, ob tem pa je bil njihov odnos do dela pozitivnejši. Prav tako se je povečalo zadovoljstvo njihovih strank, kar se je odrazilo v večji prodaji.

S 4-urnim delovnikom do večje produktivnosti.
S 4-urnim delovnikom do večje produktivnosti.

Raziskovalci menijo, da 5-dnevni delovnik ljudem ne omogoča dostojnega počitka med vikendom. Podaljšan premor bi delavcem zagotovil večjo dozo energije. Priznati moramo, da je časa za počitek še posebej v primeru sobotne zabave verjetno res premalo.

Ali imate med vikendom dovolj časa za počitek?
Ali imate med vikendom dovolj časa za počitek?

Po vsej verjetnosti 4-dnevnega delovnika v bližnji prihodnosti ne bomo dočakali. Ne glede na to pa verjamemo, da se prostih ponedeljkov ne bi branil praktično nihče.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sbs.ox.ac.uk

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
adidas Parley UltraBOOST DNA: copati, ki obeležujejo peto obletnico boja proti plastičnim odpadkom