fbpx

Če misliš, da je tvoje življenje bedno, si preberi to

Če misliš, da je tvoje življenje bedno, si preberi to.

Kaj pravzaprav mislimo s tem, ko rečemo, da imamo neko izkušnjo? Izkušnje vendar ni moč imeti. Ko pristanemo na tleh pri skoku z letalom ali pa ko odpremo oči po prvem poljubu, je izkušnja že za nami. Hipotetično gledano, je trenutek minil in zgodovina je zgodovina. A vseeno te izkušnje oblikujejo naše nadaljnje odločitve in doživljanje.

Kako izkušnje oblikujejo naše nadaljnje odločitve in doživljanje? Ko nekaj doživimo, se ta doživetja zapišejo v naš spomin. Spomin seveda ni neposreden in objektiven posnetek preteklosti, temeveč reprezentacija, ki se spreminja tudi vsakič, ko si jo ponovno prikličemo v spomin ‒ glede na naše trenutno počutje, želje, pričakovanja in podobno.

Reprezentacije naših izkušenj pomembno vplivajo na to, kaj bomo v prihodnosti pričakovali od sebe, drugih in življenja, kaj si bomo upali in kaj ne, kaj bomo želeli in čemu se bomo izogibali. To je pač neizogiben sestavni del človeka

Zaradi slabih izkušenj včasih generaliziramo, da bo takšna naša prihodnost.
Zaradi slabih izkušenj včasih generaliziramo, da bo takšna naša prihodnost.

Preko učenja, ki poteka preko izkušenj, želimo predvideti možne rezultate alternativnih izbir v prihodnosti, se izogniti slabim in bolečim izkušnjam ter doživeti čim več prijetnih. Takšen mehanizem delovanja je neizogiben in v veliki meri popolnoma smiseln in funkcionalen. Vendar pa vsebuje tudi problem ‒ zapira nas v okvire lastnih predvidevanj, ki pa so lahko v veliki meri napačna.

Če smo imeli na primer slabe izkušnje s prvim partnerjem, lahko hitro generaliziramo, da nas bodo vsi partnerji prizadeli, se odločimo, da se romantike sploh ne gremo več in se tako zavarujemo pred srčno bolečino, s tem pa se tudi zapremo pred novo ljubeznijo in povezanostjo.

Kaj storiti?
Kaj storiti?

Kaj torej storiti? Vsekakor nihče med nami nas ni bog, ki bi lahko povsem pretental lastne možgane. Prav tako je nesmiselno popolnoma utišati lastno intuicijo in razlage sveta, saj nam lahko v veliki meri koristijo. Smiselno se je zavedati, da so naše napovedi prihodnosti in naše predstave velikokrat zgrešene in pod vplivom dobrih ali slabih preteklih izkušenj.

Ne zapri se pred svetom, zaradi parih slabih izkušenj.
Ne zapri se pred svetom, zaradi parih slabih izkušenj.

Po navadi enostavno ne moremo predvideti, kam nas bo določena izkušnja pripeljala. Optimalno je verjetno ohranjati dobro mero odprtosti in zavedanja, da nas lahko življenje na vsakem koraku preseneti, zraven pa dodati ščepec preudarne previdnosti. 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!