fbpx

Če se počutite mlajše, kot v resnici ste, je to znak dobrega zdravja

Vedno bolj smo prepričani, da leta nimajo povezave s človekovim občutkom, kako doživlja sebe, saj je nova študija pokazala, da so morda vaši možgani bolj zdravi, če se počutite mlajše, kot v resnici ste.

Ja, dobro ste slišali. Občutek mladosti je povezan z vašimi možgani, ugotavljajo raziskovalci. V študiji objavljeni v reviji Frontiers v Aging Neuroscience so skupino odraslih nad 59 let spraševali, ali se počutijo starejše ali mlajše, kot dejansko so. Tovrsten samoopis, ki ga raziskovalci imenujejo subjektivna doba, namreč lahko odraža tudi fizično zdravje. Z drugimi besedami: če se počutite mlado, lahko vaši možgani dejansko tudi prikažejo manj starostnih okvar.

Če se počutite mlado, lahko vaši možgani dejansko tudi prikažejo manj starostne okvare.
Če se počutite mlado, lahko vaši možgani dejansko tudi prikažejo manj starostne okvare.

Če se oseba počuti starejša, je to lahko znak, da je čas, da oceni svoj življenjski slog, navade in dejavnosti, ki bi lahko prispevale k boljši skrbi za zdravje možganov, pravijo raziskovalci o študiji. Starost, ki jo oseba čuti, lahko vpliva na to, kako bo oseba aktivna, kar bi lahko vplivalo na njeno splošno zdravje. Nekdo, ki je 80 let star, počuti pa se, kot da je 18, ima več motivacije, da ostane aktiven.

Kako se počutite vi?
Kako se počutite vi?

Ugotovitve v študiji jasno osvetljujejo, kako je razmišljanje povezano z zdravjem, pa tudi z ustrezno hrano. Pomembno je hraniti možgane s hrano, ki vam bo pomagala, da boste dlje časa močni in mladi. V intervjuju za Forbes je doktorica Lisa Mosconi, pojasnila, da je poletno sadje najboljša ‘možganska hrana’. Robide, borovnice, jagode, maline, temne češnje, goji jagode in murve vsebujejo antioksidante, ki pomagajo ohraniti vaš pomnilnik.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sciencedaily.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!