anthony-tran-i-ePv9Dxg7U-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Večina žensk se kljub izraženim simptomom svoje motnje sploh ne zaveda. Ste med njimi tudi vi? Preverite v nadaljevanju.

Hipoaktivna motnja spolne želje je zelo pogosta oblika spolne disfunkcije, zaradi katere ženske nimajo oziroma imajo zelo malo želje po spolnosti, kar vpliva na njihovo ljubezensko življenje.

Zdravnica in ustanoviteljica ameriškega medicinskega centra za seksualno zdravje in menopavzo dr. Lauren Streicher je za portal Best Health povedala, da se motnja lahko razvije iz fizičnih ali psiholoških dejavnikov. Kar 10 odstotkov žensk naj bi imelo diagnozo te motnje, nekatere raziskave pa kažejo, da je v veliki meri ženske sploh niso diagnosticirane in se jih z motnjo srečuje kar 33 odstotkov.

Razlogi, ki bi lahko kazali, da imate hipoaktivno motnjo spolne želje

Jemljete kontracepcijske tablete

Nekatere ženske poročajo, da se je njihova spolna sla in zmožnost orgazma zelo poslabšala po začetku jemanja kontracepcijskih tablet. Zaradi tega se veliko žensk odloči, da jih ne bodo jemale. Če se tudi vam dogaja kaj podobnega, se s svojim ginekologom pogovorite o drugih možnostih zaščite.

Ste na antidepresivih

Antidepresivi močno zmanjšajo spolno slo in zmožnost orgazmov. Ta stranski učinek tablet je tudi zabeležen, a se o njem ne govori (dovolj). Glede na velik odstotek ljudi, ki so v današnjem času na antidepresivih, se bi ti morali zavedati, da je pomanjkanje želje po seksu lahko le stranski učinek jemanja tablet.

Ste v menopavzi

Ginekologinja dr. Heather L. Beall je za portal Best Health povedala, da okoli 90 odstotkov žensk med menopavzo doživi zmanjšanje spolne sle, kar pa je lahko zelo veliko težave, če partner še vedno želi biti zelo aktiven.

Zaključujete z menopavzo

Starost je močno povezana z manjšim libidom. S leti se v telesu zniža nivo estrogena, kar lahko povzroči manjšo spolno slo in pogostejšo vaginalno suhost.

V preteklosti ste doživeli travmatsko izkušnjo

Dr. Streicher pojasnjuje, da se motnja lahko razvije iz travmatične seksualne izkušnje iz preteklosti. Lahko gre za nadlegovanje, posilstvo, ali pa tudi za vzgojo v zelo verni družini, kjer je bil seks označen kot nekaj slabega.

Seks je za vas boleč

Še en razlog za razvoj motnje je lahko boleči seks. Zaradi bolečine vas je spolnih odnosov posledično strah in se jih izogibate. Bolečina pri seksu pa ni nekaj normalnega, zato se o njej pogovorite s svojim ginekologom in najdite rešitev, saj nima smisla, da po nepotrebnem trpite.

Kako motnjo ozdraviti?

Motnje se je vsakič treba lotiti drugače, glede na razlog, ki jo povzroča. Prva opcija je tako ženska viagra. Pri nas najdemo kar nekaj različic tega spolnega pripomočka. Najdite vam ustreznega in ga preizkusite. Dr. Beall priporoča vaginalni estrogen, še posebej za ženske po menopavzi, za boljše delovanje in vlažnost vagine. Prav tako priporoča obisk ginekologa ali pa seksualnega terapevta, ki lahko najbolj pomagata posamični ženski in njenim specifičnim težavam.


shutterstock_1453539635 Najboljše mobilne aplikacije za sproščanje, ki si jih lahko naložiš v tem trenutku Palačinke z dodanimi beljakovinami Top 10: najboljši prigrizki za po vadbi derick-mckinney-__QqvTI5Edc-unsplash 5 nevarnih in butastih navad, ki jih vsi počnemo po vadbi! danny-g-_Utk8ZYT4tI-unsplash 4 top triki, kako hitro in trdno zaspiš ·