MV5BMTQ4MzM2MzM1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDYyMTE0MDE@._V1_SY1000_CR0,0,1335,1000_AL_
V zraku · buzz buzz

Prizorov, v katerih junaki za las ubežijo smrti, smo vajeni predvsem iz akcijskih filmov. Zgodbe posameznikov z različnih koncev sveta pa dokazujejo, da nesmrtnost obstaja tudi v resničnem življenju.

Katerih 10 ljudi je v svojem življenju čudežno prelisičilo smrt?

10. Dionisio Pulido – mož, ki je na svojem dvorišču našel vulkan

Dionisio Pulido, prebivalec mehiškega Paricutina, je 20. februarja v neposredni bližini svoje hiše opazil majhen hribček, ki se je pojavil od nikoder. Kmalu se je izkazalo, da gre za vulkan. Oblak pepela je v naslednjih 24 urah dosegel višino 50 metrov. Vulkan, ki je lavo začel bruhati junija tistega leta, je bil aktiven vse do leta 1952. Vaščane so morali evakuirati, Dionisio pa je pred odhodom na svojo posest zapičil tablo z napisom “Ta vulkan je v lasti in pod nadzorom Dionisia Pulida”.

9. Aron Ralston – 127 ur pod skalo

Aron Ralston se je leta 2003 odpravil na pohod po kanjonu Blue John v Utahu. Njegova dogodivščina se je hitro spremenila v nočno moro. Med plezanjem se je nanj zrušila skala, ki mu je uklestila roko. Aronova roka je pod skalo ostala zagozdena kar 5 dni. Iz godlje se je rešil tako, da si je z nožem in kleščami odrezal desno roko na sredini podlahti. Po tem, ko si je prevezal roko, se je z vrvjo spustil v prepad in se odpravil v dolino.

8. Vesna Vulović – ženska, ki je preživela padec z višine 10 tisoč metrov

Stevardesa Vesna Vulović je svoje delo 26. januarja 1972 za podjetje Yugoslav Airlines opravljala na letu iz Kopenhagna v Beograd. Letalo je na višini 10 km eksplodiralo. Ko so reševalci prispeli na kraj nesreče, so ugotovili, da je ena izmed žrtev strmoglavljenje preživela. Vesna, ki je izgubila ogromno količino krvi, je zaradi hudih poškodb prve tri dni v bolnišnici preživela v komi, a si kasneje opomogla. V Guinessovo knjigo rekordov se je vpisala kot oseba, ki je preživela padec z najvišje višine brez uporabe padala.

7. Anna Bagenholm – vrnitev med žive

29-letna zdravnica Anna Bagenholm se je 20. maja 1999 odpravila na smučanje v norveških gorah. Ob zdrsu smučke je izgubila nadzor in se zapeljala na zaledenel potok. Led njene teže na žalost ni zdržal. Anna je padla v ledeno mrzlo vodo, iz katere so jo rešili šele po 80 minutah. Kljub temu, da je njeno telo zaradi ekstremno nizke telesne temperature že nehalo delovati, pa se je po desetih dneh v bolnišnici čudežno prebudila. Njeno srce se je ustavilo za več kot 2 uri, medtem ko se je temperatura njenega telesa spustila vse do 13.7 ºC.

6. Tsutomu Yamaguchi – preživel dva jedrska napada

6. avgusta 1945 se je Tsutomo Yamaguchi mudil na službenem obisku Hirošima, ki ga je nameraval tisti dan tudi zapustiti. Načrte so mu želeli prekrižati Američani, ki so na japonsko mesto odvrgli bombo Deček. Ta je povzročila smrt približno 140 tisočih ljudi. Tsutomo je napad preživel, a staknil nekaj opeklin in poškodbe bobničev, obenem pa je začasno oslepel. Sklenil je, da se vrne v Nagasaki, kjer sta ga pričakala žena in sin. Le 3 dni kasneje je sledil nov šok v obliki atomske bombe Debeluh, ki je mesto izbrisala iz zemljevida. Kljub temu, da je trajno oglušel na levo uho in se mučil s simptomi s sevanjem povezane bolezni, je dočakal 93 let. Umrl je zaradi raka na želodcu.

5. Roy Sullivan – mož, ki privlači strelo

Gozdnega čuvaja Roya Sullivana je strela zadela kar 7-krat in sicer v letih 1942, 1969, 1970, 1972, 1973, 1976 in 1977. S tem dosežkom se mu je uspelo vpisati v Guinessovo knjigo rekordov, kjer je opisan kot edini mož, ki privlači strelo. Trdoživi prebivalec Virginie se poškodbam ni mogel izogniti. Med drugim je izgubil prst na nogi, obrvi in lase, hkrati pa si je opekel noge, ramo, prsa in trebuh.

4. Anatoli Bugorski – žrtev protonskega žarka

Anatoli Bugorski je leta 1978 doživel zanimivo nesrečo, ko ga je v glavo zadel protonski žarek. Ruski fizik ga je opisal kot svetlobo, ki je bila svetlejša kot karkoli, kar je dotlej videl. Ob trku ni začutil bolečine, mnogi pa so domnevali, da bo zaradi posledic nezgode preminil. To se ni zgodilo, je pa Bugorski oglušel na levo uho. V nadaljevanju življenja se je moral spopasti tudi z ohromelostjo mišic leve strani obraza.

3. Ewa Wisnierska – jadralna padalka, ki jo je posesala nevihta

Izkušeno jadralno padalko Ewa Wisnierska je med podvigom, ki ga je želela izpeljati v Avstraliji, vase posesala srhljiva nevihta. Znašla se je v vrtincu, ki jo je s hitrostjo 80 kilometrov na uro popeljal na višino okoli 10 tisoč metrov. Zaradi pomanjkanja kisika na izjemno visoki nadmorski višini se je za skoraj eno uro onesvestila. Zdravniki so mnenja, da je prav to pripomoglo k temu, da je preživela in varno pristala na Zemlji. Na ta način je namreč prišlo do upočasnitve srčnega utripa in delovanja telesnih funkcij.

2. Joe Simpson – neizmerna moč in trda volja

Joe Simpson si je med plezanjem v perujskih Andih, kjer mu je družbo delal Simon Yates, zlomil nogo. Yates je svojega prijatelja želel na varno spraviti s pomočjo vrvi. Ker ta ni bila dovolj dolga, se je znašel pred težko odločitvijo. Vrv je moral prerezati, saj je le tako lahko preživel. Joe je po čudežu na skalni polici pristal brez novih poškodb. Ker ni želel umreti, se je zahvaljujoč trdi volji po 4 dneh priplazil do tabora, oddaljenega približno 10 kilometrov. Tam ga je pričakal Simon.

1. Louis Zamperini – neuklonljiv

Zgodba Louisa Zamperinija je navdahnila film Neuklonljiv (Unbroken, 2014), ki ga je režirala Angelina Jolie. Američan italijanskega porekla je na olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu nastopal v teku na 5000 metrov. Ob izbruhu druge svetovne vojne je bil vpoklican v vojsko in z bombnikom strmoglavil nad Pacifikom. Po mukotrpnih sedmih tednih na morju je padel v roke Japoncem oziroma sadističnemu naredniku Mutsuhiru Watanabeju. Zamperini je preživel vojno in se leta 1945 končno osvobodil.

shutterstock_586629710 10 načinov, kako poceni potovati in videti več shutterstock_676088749 7 dejstev o Kipu svobode, ki turistom ostanejo skrita Cara-Delevingnes-Made-in-England-Tattoo 5+ tetovaž najbolj znanih zvezdnikov: kakšen je njihov pomen? shutterstock_720619684 Moški izbrali najprivlačnejši del ženskega telesa in ni to kar mislite ·