fbpx

9 zanimivih dejstev o Ukrajini, ki jih verjetno niste vedeli

Foto: envato

V zadnjih dneh smo priča strašni vojni v Ukrajini, državi, ki je znana po raznoliki pokrajini, kulturni dediščini in tradiciji. Žal mnogi ne vedo veliko o tej evropski državi in ​​zato smo našli zanimivosti, zaradi katerih je Ukrajina tako posebna.

Zrno Evrope

Obdelovalne površine so v Ukrajini idealen kraj za pridelavo pšenice in drugih živilskih poljščin. Kot taka je Ukrajina dobila vzdevek “Zrno Evrope” in je danes eden največjih proizvajalcev pšenice na svetu.

Največji proizvajalec sončničnih semen

Ukrajina je največji svetovni proizvajalec sončničnih semen, sledi ji Rusija. Ocenjuje se, da bi skupna velikost ukrajinskih kmetijskih zemljišč, na katerih pridelujejo sončnice, lahko pokrila celotno ozemlje Slovenije.

Geografsko največja država v Evropi

Ja, prav ste prebrali. Če na ta seznam ne vključimo Rusije, ker se nahaja tudi v Evropi in Aziji, je Ukrajina geografsko največja država v Evropi. Njena velikost meri 603.548 kvadratnih kilometrov. Seveda to ne pomeni, da je najbolj naseljena država v Evropi, saj šteje 44 milijonov ljudi.

Sedem lokacij pod Unescovo zaščito

Unescov seznam je sestavljen iz svetovne naravne in kulturne dediščine. Na območju te širne države je seveda precej znamenitosti. Unesco je med njimi prepoznal kar sedem območij svetovne dediščine. To so tudi najbolj priljubljene turistične destinacije v Ukrajini. Sem spadajo kijevska katedrala svete Sofije in Kijevsko-pečerska lavra, lesene cerkve poljskih in ukrajinskih Karpatov, starodavno mesto Taurus Hersonesos in njegov zbor, staro mestno jedro Lviva, rezidenca bukovinsko-dalmatinskih metropolitov, Struvejeva Arch in bukovi deževni gozdovi v Karpatih.

Ljudska noša

Prepoznavna ljudska noša v Ukrajini se imenuje Vyshyvanka. V ukrajinskem vezenju so osnovne barve črna, rdeča in bela, dodatne pa rumena, modra in zelena. Vyshyvanka je navadna bela platnena srajca, okrašena s cvetličnim ali okrasnim vezenjem. Nošo nosijo tako moški kot ženske.

Mesto duhov

Največja jedrska katastrofa se je zgodila v Ukrajini leta 1986. Znotraj teh con so številna mesta zapuščena še danes. Mesto Pripyat, privablja turiste z vsega sveta, saj si lahko vodeno ogledajo mesto duhov, ki ga je prizadela jedrska eksplozija.

Tunel ljubezni

Predor ljubezni je napol zapuščena železnica v Klavenu na severozahodu Ukrajine in velja za najbolj romantično mesto na svetu. Železnico je namreč zaokrožila narava, zaradi katere je predor postal zelen iz obeh strani. Romantično okolje privablja številne pare, saj se jim namreč ob obisku mesta izpolnijo številne ljubezenske želje.

Najgloblja podzemna železnica

Arsenalna železnica je najgloblja postaja na svetu, saj njena globina sega kar 105,5 metrov globoko. Železnica je bila odprta za javnost leta 1960.

Najstarejše kavarne na svetu

Še vedno potekajo polemike o tem, kdo je prvi odprl kavarne, ali so bili Ukrajinci ali Avstrijci. Nekateri trdijo, da je resnica pravzaprav nekje vmes. Verjame se namreč, da je Jurij Kulczycki, ukrajinski vojni heroj, v 1680-ih letih skuhal prvo skodelico kave na Dunaju. Najbolj znano mesto v Ukrajini pa je Lvov, saj ima ta kar stotino kavarnic, v katerih lahko spijete svoj najljubši napitek.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!