fbpx

Od zavisti do uspeha: 4 koraki, kako spremeniti svoj odnos do denarja

Foto: envato

Denar je beseda, ki v marsikomu prebudi močna čustva. Mnogi se njene omembe izogibajo, ker jih spomni, da ga imajo premalo, drugi pa jo povezujejo z vsem zlom, ki je prisotno po svetu. Toda priznati si moramo, da denar pri sodobnem načinu življenja potrebujemo prav vsi. Zato je pomembno, da negativne občutke, ki jih z njim povezujemo, spremenimo v pozitivo in sprejemanje, s katerima bomo bogastvo veliko lažje privlačili in tako živeli z veliko manj finančnimi skrbmi. Sledijo 4 koraki, kako lahko spremenite svoj odnos do denarja.

1. Ugotovite, kakšen je vaš odnos do denarja

Da bi problem rešili, ga je najprej treba sploh najti. Če se razmišljanju o denarju izogibate, morda sploh nimate točne predstave, kakšen odnos do njega imate. Zato predlagamo, da začnete s preprosto vajo.
Na listu papirja dokončajte stavke:
– Ljudje, ki imajo denar, so…
– Denar dela ljudi…
– Imel bi več denarja, če …
– Moji starši so vedno mislili, da je denar…
– Denar povzroča…
– Bojim se, bi, če bi imel več denarja,..
– Denar je…
– Da bi imel več denarja, bi moral…
Ko nalogo rešite, poskusite povedi oceniti iz čim bolj realističnega kota. Se vam zdijo kot prepričanja nekoga, ki bo dosegel bogastvo ali ravno obratno? Prvi korak do spremembe razmišljanja je, da občutke, ki nas držijo nazaj, sploh prepoznamo.

Najprej ugotovite, kakšen odnos do denarja sploh imate Foto: Karolina Grabowska / Pexels

2. Lotite se reprogramiranja

Se vam zdi spreminjanje priučenih prepričanj nemogoče oz. prezahtevno? Pa ni tako. Naši možgani delujejo veliko bolj preprosto, kot bi si morda predstavljali. Če si bomo nek stavek konstantno ponavljali, bomo vanj sčasoma začeli verjeti oz. se obnašati, kot da drži.
Vrnite se k prejšnji vaji in povedi, ki denar povezujejo z negativnimi občutki, spremenite. Eno najpogostejših negativnih prepričanj je, da denar kvari. Pa vendar ni tako: denar samo razkrije osebnostne lastnosti, ki ob njegovem pomanjkanju niso mogle priti na plano. Veliko je ljudi, ki so svoj denar uporabili za dobrodelne akcije, s katerim so mnogim življenja spremenili na bolje. Verjeti, da boste ob velikem zaslužku postali povsem druga oseba, je neutemeljeno.
Zelo pogost, in prav tako neutemeljen je tudi strah, da boste denar izgubili. Njegovo nesmiselnost boste dojeli takoj, ko besedo denar zamenjate s slastnim kosilom. Bi se bali pojesti okusen obrok, ker ga potem ne bo več? Seveda ne. Da, vedno lahko pride do finančnih katastrof, pa vendar boste le-te lažje prebrodili, če bodo vaši žepi polnejši. In tudi, če se dejansko zgodi, da izgubite vse, to ni razlog, da se za bogastvo ne bi trudili. Prav lepi trenutki nam namreč dajo motivacijo, da se borimo naprej, hkrati pa tudi upanje, da se situacija lahko preobrne.

3. Ugotovite, od kje vaša prepričanja izhajajo

V veliko pomoč vam bo tudi vedeti, zakaj imate do denarja tako negativen odnos. Velikokrat le-ta izhaja iz vzgoje– če ste bili kot otroci naučeni, da je do denarja možno priti le s konstantnim trdim delom, je povsem mogoče, da je ta miselnost v vaših možganih ostala. Enako velja za prepričanje, da vas ves svet poskuša izigrati.
Ko v nekaj verjamemo, naš um nezavedno išče situacije, ki bodo to prepričanje potrdile. Zato ni nikakršno naključje, da vedno naletite na težaške službe in ljudi, ki vas poskušajo izkoristiti. Prav zato je pomembno, da svoj pogled spremenite.
Da, obstajajo ljudje, ki nimajo dobrih namenov, zaradi česar je nujno, da ostanete kritični. Toda prepričanje, da je ves svet vaš sovražnik, bo delovalo v vašo škodo in vam tudi preprečilo, da sprejmete marsikatero priložnost.

Ne živite v prepričanju, da je ves svet vaš sovražnik Foto: Ivan Samkov / Pexels

4. Premagajte samosabotažo

Izraz sabotaža žal poznamo vsi, uporabimo pa ga, ko nam nekdo prepreči, da bi dobili nekaj, kar si želimo. Morda se sprašujete, zakaj bi kdo to storil samemu sebi, pa vendar je zelo verjetno, da to počnete prav vi sami. To boste najlažje ugotovili z vajo, pri kateri na list papirja napišete stavke:
– Denar si zaslužim.
– Denar lahko zaslužim zlahka.
– Denarja je dovolj za vse.
– V redu je, če sem bogat.
Nato se vprašajte, kako ste se ob pisanju in branju teh povedi počutili. Vam je bilo neprijetno ali pa ste imeli celo občutek, da si lažete? Potem ste pravkar odkrili glavno oviro, ki stoji na vaši poti do denarja. Če imate občutek, da si nečesa ne zaslužite oz. te stvari niste sposobni pridobiti, potem se bodo vaši možgani nezavedno potrudili, da to prepričanje potrdijo.
Pomembno je, da si te stavke ponavljate, pri čemer svoj um napolnite s pozitivo. Če ste besede, ki so kazale na vašo manjvrednost, poslušali kot otrok, je zelo verjetno, da je prav to vzrok za vašo nizko samozavest. Vendar pa preteklosti ne smete dovoliti, da bi vplivala na vašo trenutno srečo. Takega odnosa si nikakor niste zaslužili in sedaj je časa, da si od njega končno opomorete.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!