10 nenavadnih dejstev o življenju v starem Egiptu
V zraku · buzz buzz

Ko pomislimo na Egipt, si predstavljamo morje piramid, mumije, faraone in grobnice. No, te stvari smo vsaj videli v filmih in se o njih učili v šoli. Malokdo pa ve, da naj bi se ženske ličile z rdečo šminko iz zdrobljenih žuželk, faraoni pa imeli težave s prekomerno težo.

Če ste mislili, da so faraoni bili postavni ‘deci’, o katerih lahko zgolj sanjate, ste se motili ‒ imeli naj bi težave s prekomerno težo. Pa to ni edino nenavadno dejstvo o življenju v starem Egiptu. Sočnih informacij, ki vas bodo pustile brez besed, je na pretek.

Če ste si kdaj zaželeli, da bi živeli v času Egipčanov, si boste verjetno premislili.

Šminka

Rdeča šminka naj bi bila narejena iz žuželk. Rdeča kislina, ki se je izločila iz žuželk, je bila glavna sestavina za izdelavo tega kozmetičnega pripomočka.

Sužnji

V času starega Egipta so bile muhe verjetno še bolj nadležne kot danes, ko uporabljamo različne spreje in kreme. Faraon Pepi II naj bi uporabljal svoje sužnje za odganjanje muh. Na njihova telesa naj bi namazali med, ki je služil kot vaba za muhe.

Faraoni

Na slikah iz starodavnega Egipta lahko vidimo zdrave in postavne ljudi, a znanstveniki so opravili rentgensko analizo mumij in ugotovili, da so te slike daleč od resničnosti: bogati Egipčani, zlasti faraoni, naj bi imeli prekomerno težo in težave z zdravjem. Škodljiva hrana, obogatena z ogljikovimi hidrati in nasičenimi maščobami ter alkohol, so prispevali k debelosti in zdravstvenim težavam.

Grobnice

Egipčanom je bilo pomembno posmrtno življenje, in sicer so verjeli, da je oseba po smrti zaživela novo življenje, v katerem je potrebovala stvari, ki so jih živi Egipčani nosili v grobnice. Puščali so kozmetiko, hrano, živali, potrebščine

Proktolog

Proktolog oziroma zdravniki za zdravljenje bolezni zadnjika in danke so bili zelo iskani v času starega Egipta. Ni nenavadno, saj so faraoni in premožni ljudje posvetili veliko časa hrani in pijači. Vsak dan naj bi opravljali proces klistiranja.

Otroška oblačila

Otroci naj ne bi nosili oblačil ali čevljev, dokler niso postali mladostniki. Da preprečili nastanek uši, so brili otroške glave. Fantki in punčke naj bi nosili le zapestnice, ogrlice in zapestnice za okoli gležnja.

Menstruacija

Egipčani naj bi verjeli, da imajo tudi moški menstruacijo. Če moški ni zazanal krvi v urinu, je veljalo, da je bolan. V resnici so imeli parazitsko bolezen, imenovano urinska šistosomijaza, ki se je razširila z dotikom sveže, okužene vode.

Poroka

V starem Egiptu naj ne bi dokumentirali zakonskih zvez. Par je preprosto začel živeti skupaj. Bogati pari naj bi sestavljali interne pogodbe, v kateri so opisali vse finančne posledice, če pride do razveze.

Usmrtitev

V starem Egiptu naj bi se duhovniki vmešavali v sodne postopke. Ko so imeli sodniki težave pri določanju kazni, so jim pri tem pomgali kipi bogov. Pred kip so postavili dva papirusa (na obeh je bila napisana kazen) in tisti papirus, ki se je obrnil proti kipu, je odločil o usodi obdolženca. Duhovniki naj bi prejemali podkupnine, zato so manipulirali z rezultati.

Osvajanje žensk

Moški naj bi osvajali ženske tako, da so žvižgali. Pogosto so se tudi slekli. Za njihovo početje ne bilo predpisane kazni.

Kakšni so človeški organi pod mikroskopom? Kakšni so človeški organi pod mikroskopom? freestocks-org-yyufwKB4j8w-unsplash Divji, iskreni, razdvojeni: 3 načini, kako ravnati, če si v zvezi z vodnarjem apostolos-vamvouras--G1DMOIfmS0-unsplash Si pametna ali modra ženska: razlika je majhna, a odločilna! Foto by Pexels Kdaj tvoje astrološko znamenje odbija ljudi? Najbolj iskren horoskop! ·