fbpx

Kairo: prestolnica Egipta, ki vas osupne s svojo bogato zgodovino

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Ni pomembno, ali vas egipčanska zgodovina navdušuje ali ne, Kairo je vedno dobra izbira. Kaj si ogledati v Kairo?

Kairo, živahno srce Egipta, zlahka združuje starodavno zgodovino z utripom sodobnega življenja. Kaj si ogledati v Kairo? Metropola ob reki Nil je že več kot tisoč let glavno mesto Egipta in je dom nekaterih najbolj ikoničnih zgodovinskih znamenitosti na svetu. Njegove živahne ulice so pravi časovni stroj, kjer se bogata tapiserija faraonske, islamske in koptske kulture preplete v očarljivo mešanico zgodovine in tradicije.

Foto: Unsplash/Fynn Schmidt

Kdaj v Kairo?

Podnebje v Kairu je precej prijetno (če imate radi vročino), skozi vse leto. Če pa želite kar najbolje izkoristiti svoj obisk, priporočamo, da načrtujete potovanje od oktobra do aprila, ki so temperature bolj mile. V tem obdobju je vreme bolj prijetno za raziskovanje znamenitosti na prostem, tudi slovitih piramid in starega mestnega jedra. Izogibajte se žgočim poletnim mesecem, ko lahko temperature narastejo krepko nad 38 °C.

Foto: Unsplash/Spencer Davis

Kaj si ogledati v Kairu?

Velike piramide v Gizi

Obisk egipčanske prestolnice ni popoln, če se ne ustavite ob slovitih piramidah. Velike piramide v Gizi, veličastno čudo starodavnega sveta, ponosno stojijo na obrobju Kaira. Ogromne strukture, ki jih sestavljajo tri glavne piramide – Khufu, Khafre in Menkaure – so bile zgrajene kot grobnice za faraone v obdobju Starega kraljestva. Khufujeva piramida, znana tudi kot Velika piramida, je največja in najbolj znana od vseh, v višino pa meri kar 147 metrov. Natančnost, s katero so bile zgrajene te piramide, je dokaz neverjetnih inženirskih sposobnosti starih Egipčanov.

Foto: Unsplash/Spencer Davis

Sfinga

V bližini velikih piramid v Gizi stoji Sfinga, mistični stražar, ki varuje skrivnosti faraonov. Ta znameniti spomenik s telesom leva in obrazom faraona naj bi predstavljal faraona Kefrena, ki je zgradil drugo največjo piramido v Gizi. Sfingin skrivnostni nasmeh in kraljevska navzočnost sta navdahnila mnoge pesnike in pisatelje ter snemalce filmov.

The Egyptian Museum

Egiptovski muzej, ki se nahaja v središču Kaira, je zakladnica starodavnih artefaktov, saj obsega več kot 120.000 predmetov. Vključno s slavnimi zakladi Tutankamona, muzej hrani tisočletja stare skulpture, nakit, mumije in neštete relikvije, ki so bogata dediščina Starega Egipta. Vrhunec vsakega obiska je razstava, posvečena Tutankamonu, kjer so bleščeči zakladi, najdeni v grobnici mladega faraona, prikazani v vsem svojem zlatem sijaju.

Foto: Unsplash/Mathias Reding

Saladinova trdnjava

Saladinova trdnjava, ki leži na vrhu hriba s pogledom na Kairo, je igrala ključno vlogo v zgodovini države. Citadela, ki jo je v 12. stoletju zgradil slavni muslimanski voditelj Saladin, je služila kot simbol islamske moči in kot obramba pred morebitnimi napadalci. Danes prostrani kompleks vključuje več izjemnih zgradb, vključno s čudovito mošejo Mohameda Alija, znano tudi kot Alabaster mošeja, z visokimi minareti in osupljivo notranjostjo.

Bazar Khan el-Khalili

Khan el-Khalili je živahna tržnica v središču starega Kaira, katere zgodovina sega v 14. stoletje. Ta labirint ozkih ulic, obrobljenih s trgovinami, stojnicami in kavarnami, je ena večjih mestnih znamenitosti. Tukaj se lahko potopite v omamne vonjave izdelkov arabskega sveta ter barantate za začimbe, tekstil, nakit in vrsto spominkov. Khan el-Khalili ni samo nakupovalna destinacija, je potop v živahno srce Kaira in vpogled v njegovo brezčasno tradicijo.

Foto: Unsplash/Neomi Koelmans

Katero jed poskusiti v Kairu?

Ko ste v Kairu, ne zamudite priložnosti, da poskusite koshari, priljubljeno egipčansko jed. Gre za mešanico riža, makaronov, leče in čičerike, prelito s pikantno paradižnikovo omako in hrustljavo ocvrto čebulo.

Kako raziskovati Kairo?

Navigacija po Kairu je lahko nekoliko zastrašujoča, vsaj za popotniške začetnike. Najboljši način za premagovanje razdalj je kairska podzemna železnica, ki pokriva številne dele mesta. Na voljo so tudi taksiji, a pozor, bodite pripravljeni na gost promet, zlasti med prometnimi konicami.

Foto: Unsplash/Noel Schlafi

Nastanitve v Kairu

Steigenberger Hotel El Tahrir

Ta osrednji hotel ponuja udobne sobe, sodobno opremo in osupljiv pogled na Nil. Je odlična izbira za popotnike, ki iščejo priročno izhodišče v središču Kaira.

Le Riad Hotel de Charme

Očarljivi butični hotel v zgodovinski soseski Zamalek ponuja miren pobeg od mestnega vrveža. S svojim prijetnim vzdušjem in pozornim osebjem ponuja čudovito doživetje Kaira.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.