devon-divine-1086442-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nosečnost se nekaterim zdi kot oddaljeni otok, do katerega morda nikoli ne bomo priplule. A skoraj vsako žensko zanima, kako nosečnost pravzaprav poteka. Tu si lahko prebereš 10 telesnih sprememb, za katere nisi vedela, da te čakajo v nosečnosti.

Se je katera s temi spremembami že spopadala?

Sprememba glasu

Nosečnost povzroča zvišanje estrogena in progesterona v telesu, kar na vseh področjih vpliva na žensko telo. Med drugim tudi na kapaciteto pljuč, nadzor mišic in povečano izločanje telesnih tekočin. To lahko povzroči, da glasilke nekoliko zatečejo, kar nadalje povzroči spremembo glasu.

Razrahljanje hrustanca

Telo se mora pripraviti na težek porod in ena izmed stvari, ki jo naredi, je, da razrahlja hrustanec med medeničnimi kostmi. Vendar pa težko cilja zgolj na hrustanec v tem predelu telesa in tako se pogosto zgodi, da razrahlja tudi hrustanec v hrbtu, kar povzroči dodatne bolečine.

Izguba spomina

Nekatere ženske poročajo o delni izgubi spomina med nosečnostjo, vendar za zdaj fenomen še ni znanstveno dokazan ali razložen.

Napihnjenost

Med nosečnostjo se ne poveča zgolj trebušni predel, vendar se velikokrat zgodi, da se napihne celotno telo. To je posledica povišanih količin estrogena in progesterona. Ta dva hormona povzročita večjo relaksacijo gladkih mišic v prebavnem sistemu, posledično je prebava počasnejša in stranski produkt je ostanek več plinov v telesu.

Čudoviti in gosti lasje

Ženske med nosečnostjo velikokrat poročajo o tem, da so se jim lasje neverjetno izboljšali. So veliko bolj gosti in sijoči kot po navadi. Neprijetna novica pa je, da se po porodu situacija začasno obrne.

Slab zadah

Včasih hormoni, ki so prisotni v času nosečnosti, vplivajo tudi na bakterije v ustih. Tako imajo nekatere nosečnice težavo s slabim zadahom in morajo nekoliko bolj paziti na ustno higieno.

Srbež na trebuhu

Koža na trebuhu se v času nosečnosti zelo raztegne. V najboljšem primeru to povzroči srbež, v najslabšem pa strije. Da se temu izogneš, uporabljaj dobro kremo.

Modra vagina

Ni nenavadno, da vagina med nosečnostjo postane modrikaste barva, saj je tam povečan pretok krvi.

Zamašen nos

Nosečnice večkrat trpijo zaradi zamašenega nosu in kihanja.

Potenje

Skoraj vse nosečnice se potijo več kot običajno. To povzročita hitrejši obtok krvi in hitrejši metabolizem.


shutterstock_645001480 6 skrivnosti Jennifer Lopez, ki ji pomagajo ohranjati zavidljiv mladostni videz shutterstock_1064936930 Bi si morali najprej nitkati ali ščetkati zobe? brade Šokantno odkritje: poraščene brade naj bi bile umazane kot straniščne školjke 5 mitov o gripi in prehladu, v katere moramo že nehati verjetif 5 mitov o gripi in prehladu, v katere bi lahko nehali verjeti · · ·