cover final
Kulturni izbor · film

Romantičnih filmov je ogromno in veljajo za enega od priljubljenejših žanrov. Toda le redki so tisti, ki s svojimi koncepti in izvedbo upodobijo pristna čustva, ki izzovejo gledalca in pustijo na njem pečat.

Sta sveže zaljubljena? Potem preverita seznam filmov, ki bodo v vaju izvali pristna čustva.

Casablanca (1942)

Legendarna filmska uspešnica se dogaja v času druge svetovne vojne. Cinični ameriški priseljenec in bivši borec za svobodo Rick Blaine v maroški Casablanci vodi najbolj priljubljen lokal v mestu. Njegova kavarna je postala zatočišče za begunce, ki poskušajo pridobiti nezakonite dokumente, s pomočjo katerih bi pobegnili v Ameriko. Nekega dne Ricka preseneti prihod slavnega upornika Victorja Laszla in njegove žene Ilse. Rick in Ilsa sta bila včasih ljubimca, vendar ga je ona zapustila, ko so nacisti osvojili Pariz. Ilsa si želi, da bi Victor lahko pobegnil v Ameriko, sama pa si zdaj, ko je ponovno našla Ricka, želi ostati v Casablanci.

Pred zoro (Before Sunrise, 1995)

Francoska študentka Celine (Delpy), na vlaku iz Budimpešte proti Dunaju spozna ameriškega novinarja Jesseja (Hawke). Oba sta namenjena domov. Jesse prizna, da nima denarja za hotel, zato predlaga Celine, da se do naslednjega jutra, ko ima polet v Teksas, skupaj potepata po Dunaju. Njuno srečanje je zelo čustveno in po dolgih pogovorih naslednje jutro ne vesta kaj dosti o Dunaju, veliko pa drug o drugem in tudi o sebi. Obvezen je tudi ogled obeh nadaljevanj Pred mrakom (Before Sunset, 2004) in Pred polnočjo (Before Midnight, 2013).

Vrtoglavica (Vertigo, 1958)

Policaja, upokojenega zaradi težav z vrtoglavico, star prijatelj prosi za uslugo: na skrivaj naj bi sledil njegovi ženi, ki se v prostem času posveča skrivnostnim opravilom. Detektiv se v lepo dekle zaljubi, vendar dekle kmalu zatem umre. Med preiskavo smrti se nenadoma pojavi njena dvojnica in noro zaljubljenega, s preteklostjo obsedenega detektiva omreži in zaplete v vrtoglav labirint dogodkov. Morda najuspešnejši in najbolj znamenit Hitchcockov psihološki triler.

Dežela La La (La La Land, 2016)

Mia je mlada nadobudna igralka, ki se med losangeleškim življenjem prebija z delom v kavarni in upanjem, da jo opazijo na kaki izmed mnogih avdicij, ki se jih udeležuje. Nekega dne pa spozna Sebastiana, ki je pravzaprav njena sorodna duša, saj mu v mestu nihče ne ponudi priložnosti, da razkaže svoje razkošno pianistično znanje.

Pojmo v dežju (Singin’ in the Rain, 1952)

Piše se leto 1927. Hollywood je bil še globoko v obdobju nemega filma, vendar prihoda zvoka vseeno ni bilo več moč zaustaviti. Don Lockwood in Lina Lamont sta sicer slaven in nadvse priljubljen ljubezenski par nemih romanc. Toda Don, ki je bil vedno z nogami na tleh, saj je moral za svoj uspeh trdo delati, se zaveda, da prihoda zvoka ni več moč ustaviti. Zato se sam zavestno pripravlja na njegov prihod, Lina pa medtem le sanjari o tem, kako bi njuna romanca lahko zaživela tudi v resničnosti.

Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, 1987)

Nebo nad Berlinom je polno nežnih angelov, oblečenih v dolge dežne plašče, ki slišijo misli smrtnikov in jih poskušajo tolažiti po svojih najboljših močeh. Nekega dne pride v mesto cirkus in eden od angelov, Damiel, se med opazovanjem vaje za večerno predstavo zaljubi v lepo trapezistko Marion. Damiel si zaželi, da bi lahko zaživel kot pravi človek ter izkusil vse bolečine in radosti zemeljskega življenja, saj bi se le tako lahko združil z ljubljenim dekletom.

Ona (Her, 2014)

Gledalec pokuka v bližnjo prihodnost, kjer samotarski pisatelj osebnih pisem Theodore kupi nov računalniški operacijski sistem z zmožnostjo neposrednega dojemanja in čustvovanja. Program si nadene ime Samantha, in čeprav Theodorju sprva pomaga pri vsakdanjih opravilih, se med njima počasi splete čustvena vez.

Sing Street (2016)

Mladenič, ki v osemdesetih odrašča v Dublinu, se na prvi pogled zaljubi v dekle, ki pa že ima fanta. Da bi jo navdušil, ustvari šolski bend, z željo, da posnamejo videospot, v katerem bi nastopila ona.

Prava stvar (True Romance, 1993)

Clarence spozna dekle, s katero preživi nepozabno noč in se z njo nemudoma poroči. Toda ona je pravzaprav prostitutka, ki se odloči osvoboditi izpod nadzora svojega zvodnika, kar sproži verigo nepričakovanih dogodkov, polnih nasilja.

Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Ko navdušenje v razmerju para povsem uplahni, se dvojec odloči izvesti operativni postopek, ki bi iz njunih spominov odstranil spomine, ki se ju tičejo. Toda šele prek tega spoznata, koliko si pomenita.

1000-500-citymagazine-cover Filmski napovednik: Črni panter (2018) PointBreak_Clip_LetsGo 10 odličnih filmov, ki vam bodo v hipu pričarali poletje the-cabin-in-the-woods-505e68fc36f67 10 filmov, ob katerih bo tvoja draga zdržala do konca 5 odličnih novih serij prve polovice leta 2017 · ·