cover-oskarjevci
Kulturni izbor · film

Osvojiti prestižnega zlatega oskarja so zagotovo sanje marsikaterega igralca in igralke in eden največjih vrhuncev kariere, ki jih je težko preseči. To lahko potrdijo tudi naslednji dobitniki oskarja, ki so po prejemu nagrade nezasluženo hitro utonili v pozabo. Se jih še spomnite? Ali se spomnite filmov za katere so prijeli to prestižno nagrado? Med njimi najdemo; Kim Basinger, Adrien Brody, Louis Gossett Jr., Chris Cooper, Jennifer Connelly, … Geena Davis.

Kim Basinger

Hollywoodska igralka Kim Basinger je imela v svoji dolgoletni igralski karieri kar nekaj opaznih filmskih vlog in ena od teh ji je celo prinesla oskarja. Z vlogo v filmu L.A. Confidental je Kim namreč slavila v kategoriji za najboljšo stransko žensko vlogo, uspeh, ki se mu nikoli več ni približala. Po ločitvi od Aleca Baldwina zvezdnici ni več uspelo dobiti opaznejše vloge in sprijazniti se je morala z manj plačanimi filmi, dokler igralstva ni popolnoma opustila in se umaknila iz oči medijev in javnosti.

F. Murray Abraham

Še en dobitnik oskarja, ki se ga danes spomni le še malokdo, je F. Murray Abraham. Njegov največji uspeh je bila vloga Salierija v biografskem filmu Amadeus, za katerega je Abraham leta 1985 prejel oskarja. In čeprav njegova kariera v filmski industriji po tem ni imela večjih presežkov, pa igralec trdi, da danes nadvse uživa v nastopanju v newyorški operi, kjer ga nihče ne prepozna.

Louise Fletcher

Igralke se mnogi najbolj spomnijo po vlogi v filmu iz leta 1976, ki je osvojil kar pet oskarjev. Gre za film z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi, Let nad kukavičjim gnezdom. Louise je prejela znagrado za vlogo medicinske sestre, v prihajajočih letih pa imela le še nekaj manj opaznih televizijskih vlog.

Adrien Brody

Film Pianist režiserja Romana Polanskega je leta 2003 naredil velik vtis, za kar je bil v veliki meri zaslužen tudi igralec Adrien Brody, ki je svojo vlogo več kot odlično odigral. Prinesla mu je celo prestižno filmsko nagrado. Edina bolj opazna vloga, ki je sledila, je bila v biografskem filmu o Salvadorju Daliju.

Louis Gossett Jr.

Leta 1983 je oskar za najboljšo moško stransko vlogo povsem upravičeno šel v roke Louisa Gossetta mlajšega, in sicer za njegovo vlogo v filmu An officer and a gentleman (Oficir in gentleman). Igralec je postal tretji afro-američan, ki mu je uspelo osvojiti zlati kipec.

Helen Hunt

Zvezdnica morda ni popolnoma utonila v pozabo v primerjavi z nekaterimi že omenjenimi oskarjevci, velikega uspeha pa kljub temu ni nikoli več dosegla. Helen je svoj zlati kipec prejela leta 1998 za nastop v filmu Bolje ne bo nikoli.

Chris Cooper

Poleg oskarja, ki ga je prejel za najboljšo moško stransko vlogo v filmu Adaptation (Prilagajanje) leta 2003, je Cooper za svoj nastop prejel tudi zlati globus. Čeprav smo ga od takrat lahko videli v kar nekaj filmih, pa tako opazne vloge ni dobil nikoli več.

Jennifer Connelly

Jennifer je še ena izmed bolj znanih hollywoodskih igralk, ki je svojo slavo dosegla z vlogo žene Russella Crowa v filmu Čudoviti um. Ta ji je leta 2002 prinesla tudi oskarja, temu pa so do danes sledile predvsem vloge v filmih, ki niso dosegli pretiranega uspeha.

Geena Davis

Po nagradi, ki jo je leta 1989 prejela za vlogo v filmu The accidental tourist, si je Geena Davis prislužila tudi nominacijo za film Thelma in Louise, toda njen največji uspeh v nadaljni igralski karieri ostaja zlati globus za serijo Commander in Chief.

Roberto Benigni

Italijanski režiser in igralec le leta 1999 navdušil z vlogo v filmu Življenje je lepo, in sicer v kategoriji za tuji film. Benigni je kasneje poskušal ponoviti uspeh s filmom Pinocchio, toda neuspešno, videli pa smo ga lahko tudi v filmu To Rome with love.

cover Oskarji 2014: Nominiranci za najboljšo stransko vlogo Film_3_Montevideo_vidimo_se-5 Premiera: Montevideo, se vidimo! moški-cover Oskarji 2014: Igralci, ki se potegujejo za najboljšo moško vlogo cover-oskarji Oskarji 2014: Igralke v boju za najboljšo žensko vlogo · · · · · · · ·