coverGrozljivke
Kulturni izbor · film

Naježena koža, hiter utrip srca in otročje zatiskanje oči. Ljubitelji vznemirjivih filmov, ki burijo domišljijo in prinašajo tisto ravno pravšnjo merico strahu, vedo, o čem govorimo. A za razliko od dolge vrste dram kot najpogostejše dobitnice, Ameriška filmska akademija le redko oskarja nameni grozljivkam. Pokukali smo med najboljše klasike tega žanra in ustvarili nabor 11, ki jih vsekakor ne bi smeli spregledati.

1. Psycho (1960)
Kot ena najbolj priznanih grozljivk vseh časov je sicer prejela nominaciji za najboljšo režijo in stransko vlogo, vendar ne za najboljši film ali glavno vlogo.
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Joseph Stefano

2. Rosemary’s Baby (1968)
Film z zgolj nominacijo za najboljši prirejeni scenarij ohranja naslov ene najbolj udarnih in skrajno vznemirljivih grozljivk z odlično Mio Farrow v glavni vlogi.
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Roman Polanski

3. Night of the Living Dead (1968)
Čeprav ji v tistih časih niso namenili tolikšne pozornosti, je grozljivka kasneje postala navdih številnim zombi filmom, hkrati pa nekateri kritiki poudarjajo njeno premišljeno alegorijo z državljanskimi pravicami.
Režija: George A. Romero
Scenarij: George A. Romero and John A. Russo

4. The Omen (1976)
Še eden briliantnih trilerjev s tako nadnaravnimi, kot tudi psihološko grozljivimi vložki, ki je ob letu izzida osvojil le oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago.
Režija: Richard Donner
Scenarij: David Seltzer

5. Suspiria (1977)
Malce čudaško umetniška verjetno nikoli ni imela veliko možnosti za osvojitev oskarja, a vendar ostaja močni vpliv na današnje grozljivke.
Režija: Dario Argento
Scenarij: Dario Argento and Daria Nicolodi

6. Halloween (1978)
Osupljivi dosežek bolj krvavega značaja bi si verjetno moral zaslužiti več pozornosti s strani Ameriške filmske akademije in celo razmislek o spremenjenem načinu obravnavanja trilerjev.
Directed by: John Carpenter
Written by: John Carpenter and Debra Hill

7. Alien (1979)
Oskar za najboljše vizualne učinke je tisto leto vsekakor romal v prave roke, a hkrati film poseduje tudi dodelano zgodbo nekakšne hiše strahov v vesolju in izstrelitev Sigourneyja Weaverja med ikone. predstavlja
Režija: Ridley Scott
Scenarij: Dan O’Bannon

8. The Shining (1980)
Srhljivi film je doživel številne kritike tako s strani Stephena Kinga, ki se ni bil zadovoljen s Kubrickovo adaptacijo, kot tudi z nominacijami za najslabšo režijo in igralko nagrad Razzie. Kljub temu danes velja za izjemno mojstrovino v vrsti triler klasik.
Režija: Stanley Kubrick
Scenarij: Stanley Kubrick and Diane Johnson

9. A Nightmare on Elm Street (1984)
Izvirnik je subtilnejši kot kasnejša pompozna nadaljevanja, vendar ponuja prefinjeno mešanico tradicionalnih grozljivk s surrealnimi elementi nočnih mor.
Režija: Wes Craven
Scenarij: Wes Craven

10. The Fly (1986)
Spremljanje Jeffa Goldbluma kot Setha Brundla, ki se počasi razvija v strašljivi hibrid človeka-muhe, zanimivo vzbuja tako grozo, kot tudi rahlo sočutje.
Režijay: David Cronenberg
Scenarij: David Cronenberg and Charles Edward Pogue

11. Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)
Brutalni in težko gledljivi filmih ponavadi kritiki ne izrazijo pretiranega navdušenja. A pri filmu “Henryju” je bilo drugače. Prinašajoč nadvse napeto igro, so Michaela Rookerja v glavni vlogi serijskega morilca vsekakor spregledali kot dobitnika oskarja za najboljšega igralca.
Režija: John McNaughton
Scenarij: John McNaughton and Richard Fire

Film_1_Krogi-1 Premiera: drama Krogi bafta-2014 BAFTA – Britanski “oskarji” so podeljeni 300: Vzpon imperija (300: Rise of an Empire, ZDA, 2014) Premiera pustolovščine 300: Vzpon imperija Animirana komična pustolovščina Rio 2 Premiera: Rio 2 – animirana pustolovščina · · · · · ·