zookeepers-wife-poster-jessica-chastain
Kulturni izbor · film · Kulturni izbor · knjige

Če radi veste, v kaj se spuščate, preden začnete gledati film, potem veste, kako pomembno je, da si pred ogledom filmske adaptacije preberete še knjigo. In leto 2017 bo postreglo s čudovitimi filmi po literarnih predlogah. Tukaj je 13 knjig, ki jih morate obvezno prebrati, preden postanejo filmi.

Margot Lee Shetterly, Hidden Figures

Izjemna resnična zgodba o temnopoltih matematičarkah na Nasi, katerih izračuni so pripomogli k nekaterim od največjih ameriških dosežkov v vesolju. Zgodba, bistvenega pomena za razumevanje rase, diskriminacije in dosežkov v sodobni Ameriki.

Dennis Lehane, Live by Night

Kriminalni roman se osredotoča na leto 1926 in prohibicijo v ZDA (prepoved trgovanja in javne uporabe alkoholnih pijač). Ta je povzročila nezakonito proizvodnjo alkohola in razcvet kriminalnih združb, zlasti ameriške mafije. Joe Coughlin, najmlajši sin uglednega bostonskega policijskega načelnika, se vzpenja po lestvi organiziranega kriminala, kar ga popelje od Bostona do Kube, kjer naleti na nevarne like, ki se borijo za svoj kos t. i. ameriških sanj.
Več: Filmski napovednik: Live By Night (2017)

W. Bruce Cameron, A Dog’s Purpose: A Novel for Humans

Razveseljiva, pronicljiva, čustvena in pogosto precej duhovita zgodba nas popelje na popotovanje skozi medčloveške odnose skozi pasje oči, hkrati pa se ustavi tudi ob nezlomljivi vezi med človekom in njegovim najboljšim prijateljem.
Več: Filmski napovednik: A Dog’s Purpose (2017)

E. L. James, Fifty Shades Darker (Petdeset odtenkov teme)

Temačne skrivnosti, ki mučijo Christiana Greya, so bile preveč za Ano Steele, zato je razdrla razmerje z mladim podjetnikom in se posvetila karieri v založniški hiši. Toda poželenje po Greyu je premočno in se ji mota v mislih, zato se mu ne more upreti, ko ji predlaga, da obnovita razmerje, tokrat na drugačnih temeljih. Kmalu se ji začne razodevati več o mučni preteklosti njenega ranjenega in zahtevnega gospoda Petdeset odtenkov, kot je lahko kadarkoli slutila.
Več: Drugi filmski napovednik: Petdeset odtenkov teme (Fifty Shades Darker 2017)

Deborah Moggach, Tulip Fever

Sophijin mož Cornelis je eden izmed srečnežev, ki je obogatel s tulipani. Da bi proslavil, najame mladega umetnika, da ga naslika z lepo mlado nevesto. A ko portret nastaja, raste tudi strast med Sophijo in slikarjem; ambicije, želje in sanje pa rodijo zapleteno prevaro ter nepremišljeno tveganje.

Lauren Oliver, Before I Fall

Ljudje pravijo »živi vsak dan, kot da je tvoj zadnji«, vendar nikoli dejansko ne pomislimo, da je morda to res naš zadnji dan. Nikoli namreč ne bomo izvedeli, kdaj se bo zgodilo. Družini ne uspemo povedati, da jo imamo radi, prav tako se od nje ne poslovimo. Toda kaj bi bilo, če bi lahko živeli svoj zadnji dan znova in znova? Bi ga lahko naredili popolnega?

Diane Ackerman, The Zookeeper’s Wife

Zgodovinski roman o 2. svetovni vojni, holokavstu, človečnosti in žrtvovanju, resnična zgodba, v kateri paznika v živalskem vrtu v Varšavi pred nacisti rešita več sto ljudi.
Več: Filmski napovednik: The Zookeeper’s Wife (2017)

PREBERITE ŠE: 5 knjig z žgečkljivo vsebino, ki vam lahko spremenijo življenje

Raquel J. Palacio, Wonder (Čudo)

August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda.

Dave Eggers, The Circle

Mae Holland zaposlijo v svetovno najbolj zmogljivem internetnem podjetju in čuti, da je dobila največjo priložnost v življenju. The Circle povezuje osebno e-pošto uporabnikov, družbene medije, banke in nakupe z univerzalnim operacijskim sistemom, kjer nastane ena sama spletna identiteta. Kar se začne kot privlačna zgodba neke ženske z ambicijami in ideali, kmalu postane napet roman, kjer se pojavljajo vprašanja o spominu, zgodovini, zasebnosti, demokraciji in mejah človeškega znanja.
Več: Filmski napovednik: The Circle (2017)

Stephen King, The Dark Tower (Temni stolp)

V prvi knjigi te neverjetne serije (v njej je osem knjig) nam Stephen King predstavi Rolanda, zadnjega Gunslingerja. Roland na svojem potovanju spozna tako dobro kot zlo. Ne glede na to, da je samotar, se sooči z možem v črnem, zanimivo Alice in se spoprijatelji z otrokom z Zemlje, Jakom.

Stephen King, It (Tisto)

Srečamo se s skupino prijateljev, ki so v otroštvu naredili zelo veliko in lepo stvar. Pod njihovi domovi v Derryju, Maine, se nahaja neka nadnaravna sila. Ta sila se razživi vsakih 30 let in hiti k svojemu plenu – otrokom. Preživlja se z njihovim strahom, mesom in se predstavi kot klovn, ki ga poznamo pod imenom Pennywise. Otroci premagajo strah, toda sile ne uničijo. Zaprisežejo si, da se bodo čez leta vrnili in dokončali, kar so začeli. Otroci odrastejo, imajo nova življenja, se poročijo, sledijo svojim sanjam, a nekega dne se ta sila vrne in prijatelji so znova združeni s ciljem uničiti zlo v Derryju.

Jason Matthews, Red Sparrow

Dominika Egorov, bivša primabalerina, je past za mladega operativca Cie in želi odkriti izdajalca ruske obveščevalne službe. Vase jo posrka Putinova Rusija, država, ki jo ljubi in jo hkrati ‘izpljune’, ko se začnejo razpletati izdajstva.

Agatha Christie, Murder on the Orient Express (Umor na Orient Expressu)

Detektiv Hercule Poirot se vkrca na vlak iz Istanbula do Pariza. Kmalu na njem umorijo Samuela Rachetta, za katerega se izkaže, da ni običajen potnik – kot še marsikdo na tem vlaku.

Kako ozdraviti dobro počutje (A Cure for Wellness) Filmski napovednik: Kako ozdraviti dobro počutje (A Cure for Wellness, 2017) Film Kung Fu Yoga (2017) Filmski napovednik: Kung Fu Yoga (2017) Film Petdeset odtenkov teme (2017) Filmski napovednik: Petdeset odtenkov teme – je Anastasia v smrtni nevarnosti? o-WILL-AND-GRACE-facebook-1 Vrača se serija Will in Grace (Will & Grace) · · ·