nicole-wolf-aJTSzd-8GGI-unsplash (1)
Kulturni izbor · knjige

Imate pravilo, da ne posojate svojih knjig kar vsem ljudem po vrsti … in ko jih končno le posodite, ste kaj nervozni?

Vsak med nami ima nek hobi, strast, nekaj v čemer še posebej uživa. A ena od teh strasti je prav posebna, in to je ljubezen do knjig. To je 15 stvari, ki so jih v svojem življenju resnični ljubitelji knjig vsaj enkrat doživeli.

1. Vsaj enkrat se vam je zgodilo, da niste bili pripravljeni na branje nove knjige, ker ste bili še vedno čustveno navezani na prejšnjo.

2. Na začetku leta ste si zastavili cilj, koliko boste prebrali, in ga presegli.

3. Več kot uro ste preživeli v knjižni in brskali po knjižnih policah.

4. Na krajše potovanje ste vzeli več kot dve knjigi.

5. Imate navado, da vonjate knjige in v tem vonju skrajno uživate.

6. Po filmski adaptaciji ene izmed knjig ste bili zelo razočarani, zato se zdaj takšnim filmom izogibate.

7. Sanjate, da bi imeli v svojem stanovanju / v hiši lastno knjižnico.

8. Knjigo berete dolgo v noč, čeprav veste, da bo treba zgodaj vstati.

9. Na vlaku ali avtobusu ste tako zelo“padli v knjigo”, da ste zgrešili svojo postajo.

10. Nad zaključkom knjige ste bili razočarani, pa ste morali nekomu potožiti in prebrati vse komentarje na forumih, da bi videli, če so tudi drugi tako zelo razočarani.

11. Ko vas vprašajo, katera je vaša najljubša knjiga, rabite kar nekaj časa, da lahko odgovorite.

12. Vsaj enkrat ste se zjokali ob smrti vam ljubega lika.

13. Nad knjigo ste bili popolnoma navdušeni, pa ste večkrat prebrali zadnja poglavja – vse samo zato, da se knjiga še ne bi končala.

14. Skoraj ste doživeli živčni zlom, kjer obnova knjige oziroma njen krajši opis ni bil resničen prikaz njene vsebine.

15. Nervozni ste, ko drugim posodite svojo knjigo, prav tako imate pravilo, da knjig ne posojate kar vsakemu.

Knjige, s katerimi boste z lahkoto pridobili bralne navade

Klub knjižnih moljev ni zaprta organizacija. Vsak se mu lahko pridruži in uživa brezplačne ugodnosti članstva. Med drugim je redno branje literature povezano s povečano čustveno stabilnostjo, splošno razgledanostjo, boljšim izražanjem in boljšimi sposobnostmi uravnavanja medosebnih odnosov. Branje pa je bolj kot vse drugo veščina, ki se je moramo naučiti. Če si želite povečati kupček prebranih knjig, si preberite, katere so knjige, s katerimi boste z lahkoto pridobili bralne navade.

Serija Harry Potter (J. K. Rowling)

Vemo, Harry Potter lahko izpade že rahlo prežvečena ideja za sproščeno branje. Vendar če se pete najbolj prodajane knjige vseh časov še niste lotili, vam priporočamo, da si vzamete čas, ter se s Harryjem, Hermiono in Ronom odpravite na Bradavičarko. Ne bo vam žal.

Zaporedje nesrečnih dogodkov (Lemony Snicket)

Serija Zaporedje nesrečnih dogodkov zaobjema kar 13 knjig in s tem zagotavlja prijetno debel kup odličnega branja. Snicket vas bo popeljal v rahlo strašljivo, a hkrati optimistično pustolovščino Baudelairjevih sirot.

Fahrenheit 451 (Ray Bradbury)

Ta knjiga zahteva nekoliko bolj zbranega bralca, ki pa je pozneje nagrajen z napeto zgodbo, polno življenjskih vodil.

Charliejev svet (Stephen Chbosky)

Ameriška uspešnica o odraščanju je z nekaj let zamude izšla tudi v slovenskem prevodu. Charliejev svet je poln zmenkov, drog, družinske drame in The Rocky Horror Picture Showa.

Dekle na vlaku (Paula Hawkins)

Če si z ogledom filma še niste razkrili razpleta te napete kriminalke, vam toplo priporočamo, da zgodbo spoznate prek knjige. Ko boste knjigo Dekle na vlaku vzeli v roke, je ne boste več odložili.


knjizne novosti Knjižne novosti za jesen 2019: knjige, ki jih prebereš v enem dihu david-bowie-reading-e1472465237534 Bralni seznam Davida Bowieja: 100 najljubših knjig Starmana DfUFOlrVQAEVS3Z Poletno branje: 30+ knjig, zaradi katerih boš pozabil na hrano in spanec ob_e3975b_le-chardonneret-photo-4 Branje v enem dihu: knjige, ki jih moraš prebrati, preden postanejo filmi ·