knjige pred 30
Kulturni izbor · knjige

Dobre knjige lahko oblikujejo naš pogled na svet in nas usmerijo v novo smer. In med 20. in 30. letom to rabimo veliko bolj, kot kadarkoli prej ali poslej. Katerih 6 knjig bi bilo dobro prebrati še preden dopolnimo 30 let?

Katere so knjige, ki bi jih morali prebrati preden dopolnimo 30 let?

Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ

Najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota je tukaj zato, da nam odpre oči za lepoto okoli nas! Prevečkrat nas namreč slepijo naše strasti in napake. V knjigi je tako nanizana cela vrsta skrivnosti in razmišljanj, tako o ljubezni do bližnjega kot tudi do vseh živih bitij.

Thomas Hardy, Daleč od ponorelega sveta

Batsheba Everdene je čedna, samosvoja in odločna ženska, ki se ne podreja strogim načelom moškega sveta v času viktorijanske Anglije. Ko nepričakovano podeduje kmetijo svojega strica, se zanjo ogrejejo trije zelo različni snubci: ovčji pastir Gabriel, narednik v kraljevi vojski Frank in premožni veleposestnik William. Batsheba poskuša kljub svojim strastem obdržati svojo samostojnost in je odličen dokaz, da se lahko z vztrajnostjo in neomajnostjo premaga največje življenjske preizkušnje.

Ernest Hemingway, Sonce vzhaja in zahaja

Roman Sonce vzhaja in zahaja je Hemingway napisal po resničnih osebnostih takratnega držabnega življenja v dekadentnem, boemskem Parizu, ki se žene za čutnimi užitki brez pravega smisla in namena. Kljub temu pa obstaja skrito hrepenenje po globljem doživetju življenja. Predvsem pri Jaku in lady Ashen, ki drug do drugega čutita ljubezen, a se ta nikoli ne bo mogla uresničiti. Lady je namreč nimfomanka, Jake pa je impotenten. Vsi ti “izgubljenci” najdejo moč v baskovski in španski zemlji, kamor se odpravijo na fieste in bikoborbe. V slednjih se namreč človek v boju za življenje in smrt najbolj približa svoji resničnosti.

Kazuo Išiguro, Ne zapusti me nikdar

V knjigi spoznamo usodo Kathy, Tommyja in Ruth, ki se spoznajo na šoli Hailsham. Gre za internat zaprtega tipa, kjer so izhodi prepovedani, gojenci nimajo staršev, niti obiskov. Kmalu postane jasno, da so to kloni, ki so namenjeni za darovanje organov. Med trojico se splete prijateljstvo, rodi se ljubezen, ki pa zaradi krute realnosti nikoli ne bo izpolnjena. Avtor s tem romanom odpira etično vprašanje nepremišljenega znanstvenega razvoja sodobnega sveta in izrisuje grozljivo podobo sveta, ki morda niti ni več tako daleč.

Jack Kerouac, Na cesti

Kontroverzni roman naj bi (po legendi) Jack Kerouac pred več kot 60 leti napisal v enem zamahu in na en zavitek papirja ter pod vplivom nedovoljenih substanc. Njegova partnerica Joyce Johnson, ki je izdala knjigo The Voice Is All: The Lonely Victory of Jack Kerouac, je ta mit porušila, saj se stvari spominja drugače. Kerouac naj bi tako svoje delo pregledoval več let ter pilil vsak odstavek. Knjiga sicer pripoveduje o z drogami ‘podprtem’ pisatelju Salu Paradisu (Kerouacov alterego), ki v družbi svojega prijatelja Deana Moriartyja (alterego za Neala Cassadyja) in drugih umetnikov, po ameriških magistralah lovi navdih. Roman o večnem uporništvu in neprilagojenosti.

Ana Frank, Dnevnik Ane Frank

Knjiga prikazuje intimno doživljanje druge svetovne vojne. 14-letna Judinja Ana je med leti 1942 in 1944 pisala dnevnik (Kitty, kot ga je imenovala sama), kjer je zbirala svoje misli in doživljanja o nacistih, sostanovalcih, ljubezni in celo spolnosti medtem, ko se je z družino 2 leti skrivala na podstrešju. Družino Frank so nato izdali, aretirali in poslali v koncentracijska taborišča. Ana ni preživela.

shutterstock_1230755437 Slovenski knjižni blogerji in blogerke, ki jim moraš slediti, če ljubiš knjige download (5) Avtorica Petdesetih odtenkov sive ima novo provokativno knjigo, ki te bo zasvojila shutterstock_560150095 Zakaj bi moralo biti branje glede na znanost vaša prioriteta? knjige 30 knjig, ki jih moramo prebrati, da dobimo status “načitanega bralca” ·