shutterstock_466819835
Utrip mesta · svet po moško

Česa o moški bradi, ki ponosno krasi vaš obraz ali pa obraz vašega partnerja, še ne veste? Zbrali smo 20 zanimivih in zabavnih dejstev, ki vas znajo presenetiti.

Kaj je brada pomenila v preteklosti? Katere so prednosti puščanja košate brade? Kaj si o bradi mislijo ženske? Brada je skozi čas dobivala različen pomen. Za nekatere je bila simbol bogatih, neustrašnih, ali pa zgolj nepotrebno breme. In katere so zabavne zanimovosti o bradi, ki jih še ne poznate?

20 zanimivih dejstev o bradi:

1. Ponosni lastnik najdaljše brade v zgodovini je bil Norvežan Hans Langseth. Njegova brada, izmerjena leta 1927, je bila dolga kar 5,33 metrov. Ta izjemno dolga brada je po njegovi smrti dobila celo častno mesto v Narodnem muzeju Smithsonian v ZDA.

2. Moški, ki se stalno brije, bo pred ogledalom v celem življenju preživel kar 3.350 ur.

3. Ko se je v rimljanskih časih fant prvič obril, se je priredilo veliko slavje. To je pomenilo, da je fant končno postal moški.

4. Pogonofobija je strah pred bradami. Nekdo, ki ima to fobijo, ob pogledu na razkošno brado občuti nelagodje, trepetanje, znojenje in neenakomeren srčni utrip.

5. Nekoč se je verjelo, da je brada simbol modrosti. Ponosno so jo namreč kazali vsi zgodovinsko pomembni misleci in vladarji, od Sokrata, Hadrijana, Marka Avrelija in celo Shakespearja. Stara misel namreč pravi: “Ko si obriješ brado, izgubiš svojo dušo.”

6. Ruski car Peter Veliki je v 17. stoletju brado obdavčil. Pozival je ljudi, naj se brijejo. Brado je označil za nepotrebno breme. Tisti, ki so hoteli brado obdržati so morali plačati davek v višini 100 rubljev, v zameno pa so dobili medaljon, ki je bil nekakšno potrdilo, da smejo imeti brado. Davek so morali plačati vsako leto.

7. Brade so bile nekoč v vojski prepovedane. V času Aleksandra Velikega je le ta ukazal vojakom, da se obrijejo. Za dolgo brado bi namreč lahko sovražnik prijel in s tem neprijetno presenetil vojščaka. A pozneje so brade vseeno dovolili, saj so imele bolj psihološki kot pa praktični učinek. Vojak s košato brado je vlil sovražniku več straha v kosti.

8. Najdaljša brada na ženski je merila kar 30 centimetrov.

9. Egipčani višjega sloja so si svoje brade radi barvali ter jih pozlatili. S tem so pokazali, da so nad ostalo rajo. Nekateri si niti niso puščali lastne brade, temveč so si natikali lažno, ki je bila narejena iz kovine. Lažne brade so za pomembne slovesnosti nosile tudi kraljice ter celo kraljeve krave.

10. Na Forbesovi lestvici 100 najbogatejših Zemljanov je kar 98 takih, ki nimajo brade.

11. Praljudje so si pustili rasti brado zaradi treh razlogov: ker jim je bilo zaradi nje topleje, zaradi zaščite ter zaradi bolj zastrašujočega videza.

12. Hočete preprečiti nastanek aken in madežev na koži? “Prenehajte se briti,” je izjavila doktorica Shannon C. Trotter iz Univerzitetne bolnišnice Wexner Medical Center v Ohiu. Britje namreč raznaša bakterije po obrazu in draži kožo.

13. Če je želel kralj v starih časih poudariti pomembnost nekega pisma, je v vosek za pečatenje kuvert dodal 3 dlake iz brade.

14. Največ moških z bradami je poročenih oziroma že imajo partnerico. Moški, ki si punco še išče, je praviloma obrit. Znanstveniki verjamejo, da se to zgodi zato, ker se ženska ob obritem moškem počuti bolj varno.

15. V težkih časih, ko je deželo pustošila smrt in naravne nesreče, so si moški v znak žalovanja puščali brado. Kar je ravno obratno kot sedaj, ko si moški za pogreb praviloma brado obrije.

16. Brada raste hitreje podnevi kot ponoči.

17. Edini kralj, ki na igralnih kartah nima brkov, je srčev kralj.

18. V srednjem veku se nisi smel dotakniti brade drugega moškega, saj je to bilo žaljivo. Takšno dejanje je lahko bilo tudi povod za pretep.

19. Košata brada lahko odbije kar 95 % UV sevanja.

20. Urejena brada moškega spremeni na 3 načine. Naredi ga starejšega, pomembnejšega in agresivnejšega. To naj bi razkrila anketa, ki so jo opravile Kanadčanke leta 2012. Potrdili so tudi, da jezen moški z brado deluje agresivnejši kot jezen moški brez brade.


bild-markenseite-seinz SEINZ.: prva 100-odstotna moška dm znamka nicolas-lobos-647853-unsplash (1) Najboljši prirezovalniki brade: kako najti takšnega, ki je kot nalašč za vas? sorin-sirbu-509963-unsplash Znanost pravi, da brade naredijo moške bolj zdrave in privlačnejše Kako kupiti svoj prvi Rolex? Kako kupiti svoj prvi Rolex? · ·