shutterstock_397255312
Kulturni izbor · knjige

Vsaj za trenutek iz rok spustite vse tehnološke pripomočke in vzemite v roke kakšno dobro knjigo. Obstaja namreč rek, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Zato ne čakajte, obrnite prvo stran že danes.

Za vas smo pripravili izbor najboljših petih knjig, ki jih je vredno prebrati v mesecu novembru.

Adrian P. Kezele
GOSPODAR SMRTI IN TRIJE NAČIKETOVI OGNJI

Strah pred smrtjo? Ah, nič več! Smrt je velik tabu. Strah pred njo nas lahko tako ohromi, da nehamo živeti. Živeti, tu in zdaj. Gospodar smrti hrani skrivnost smrti, največjo skrivnost med vsemi skrivnostmi. Jo je mogoče spoznati že v času življenja? Gospodar smrti je zgodba o posebnih trenutkih, ko se odpirajo Vrata nebes, o zavestni smrti in življenju po njej, o možnostih v življenju in možnostih v smrti, o mitoloških bitjih, na primer Ganešu, božanstvu s človeškim telesom in slonjo glavo, ali Čitagupti, Jamovemu ptici podobnemu glasniku, ki obiskujejo človeški svet in prinašajo sporočila z druge strani resničnosti.

zalozba-chiara.si / 25,00 €

Tina Bilban
50 ABSTRAKTNIH IZUMOV

Ob izumih najprej pomislimo na praktične izume, ki jih uporabljamo, da bi si olajšali življenje in si naredili svet bolj prijazen – papir za zapisovanje dobrih idej, mešalnik za pripravo palačink, računalnik za pripravo tega opisa … A še bolj kot konkretni izumi naš svet in naše bivanje v njem določajo in usmerjajo abstraktni izumi. Te uporabljamo, da z njimi opisujemo svet, ga poskušamo razumeti in o njem pripovedujemo drugim. Ko svet udomačimo z abstraktnimi izumi, ga mnogo bolje razumemo in lahko izumimo tudi vedno bolj kompleksne konkretne izume. Drznimo si misliti!

zalozbamis.com / 27,95 €

Tom Hanks
UNCOMMON TYPE: SOME STORIES

Dvakratni dobitnik prestižne filmski nagrade oskar skriva več talentov, in enega izmed njih se je odločil razkriti v zbirki sedemnajstih privlačnih kratkih zgodb. Priseljenec iz vzhodne Evrope prispe v New York, potem ko je njegovo družino in življenje razkrojila državljanska vojna. Po spletu okoliščin postane najnovejša zvezda ESPN-ja in zdaj se mora odločiti, ali je kombinacija ‘popolnosti’ in slave uničila to, kar ima najraje. To je le ena izmed zgodb, ki jih pripoveduje Tom Hanks. Presenetljive, inteligentne, srčne in za milijone Hanksovih oboževalcev preprosto obvezne.

amazon.com / 14,00 €

Renée Ahdieh
STAR WARS: FROM A CERTAIN POINT OF VIEW

V prejšnjem stoletju je 25. maja 1977 svet spoznal Hana Sola, Luka Skywalkerja, princeso Leio, Obija Wana Kenobija, Chewbacco, Dartha Vaderja in galaksijo daleč, daleč stran, kjer je vse mogoče. Ob 40-letnici te kultne filmske sage je več kot 40 sodelujočih predstavilo svojo vizijo Vojne zvezd. Vsaka od teh 40 kratkih zgodb oživi trenutek prvega filma skozi oči stranskega karakterja. Nnedi Okorafor podari dostojanstvo in globino enemu od bolj neverjetnih karakterjev: pošasti iz smetnjaka. Pierce Brown pripoveduje o zadnjem letu Biggsa Darklighterja v času napada na Death Star. Wil Wheaton se spopade z grozljivo zgodbo o upornikih, ki so ostali na Yavinu. To je le nekaj smešnih in presenetljivih zgodb, ki bodo ogrele srca vseh oboževalcev kultne sage Vojna zvezd.

amazon.com / 22,00 €

Scott Kelly
ENDURANCE: A YEAR IN SPACE, A LIFETIME OF DISCOVERY

Veteran štirih vesoljskih poletov in ameriški rekorder v zaporednih dnevih, preživetih v vesolju, je doživel nekaj, kar doživi le peščica ljudi. Zdaj nas popelje v sfero, kjer je človeško življenje tako rekoč nemogoče. V knjigi opisuje ekstremne izzive dolgih vesoljskih poletov, tako eksistencialne kot morda popolnoma banalne uničujoče učinke na telo, izolacijo od ljubljenih, pritiske stalnega tesnega stika z drugimi in svojo nemoč, ki jo občuti, ko tragedija udari doma. Naravni pripovedovalec in sodobni junak ima sporočilo upanja za prihodnost, ki bo navdihnilo prihodnje generacije. V njegov osebni zgodbi vidimo zmago človeške domišljije, moč človeške volje in brezmejna čuda galaksije.

amazon.com / 16,00 €


cover-ali Knjiga: Ali: A Life (Ali: Življenje) BeFunky Collage 10 biografij, ki jih je vredno prebrati 6 trilerjev in misterijev, ki jih moraš prebrati 6 trilerjev in misterijev, ki jih moraš prebrati promo322856929 Še letos bosta izšli 2 novi knjigi o Harryju Potterju · · ·