5 načinov, kako v enem tednu do boljšega zdravja in videza – in 5 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli narediti
Utrip mesta · zdravje & lepota

Poletje bo vsak hip tu, kar pomeni, da je prišlo tisto obdobje v letu, ko večina ljudi išče nasvete, kako v čim krajšem času do boljšega zdravja in videza. No, saj veste, da morate dati času čas za sanjske rezultate, a če začnete že zdaj, lahko že v enem tednu opazite nekatere spremembe.

Vsako leto se zgodba ponavlja – obljubite si, da se boste vzeli roke in poskrbeli za svoj videz ter zdravje, nato pa teden dni pred odhodom na morje iščete nasvete, kako v nekaj dni do boljšega počutja in videza. S tem načeloma ni nič narobe, vendar se morate zavedati, da se nobena sprememba ne zgodi čez noč. Prav tako je pomembno, da postopoma vpeljujete nove navade, ker ne želite šokirati svojega telesa.

Spodaj si lahko preberete, katerih 5 načinov vam bo pomagalo pri boljšem počutju in videzu v enem tednu in katerih 5 stvari nikoli ne bi smeli početi.  Nekateri načini se vam bodo zdeli lahki, drugi težki, a pomembno je, da vztrajate. Naj vam bodo spremembe na vašem telesu in počutju gonilo za naprej!

Povečajte vnos tekočine.

Strokovnjaki pišejo, da je voda ključnega pomena, ker naj bi regulirala obliko celic. Če vaše telo ne prejme zadostno tekočine, se začnejo celice gubati. In voda naj ne bi bila priporočljiva le zaradi videza, temveč tudi reguliranja telesne teže – če spijete kozarec vode namesto gaziranje pijače (500 ml), boste prihranili 240 kalorij.

Ne razstrupljajte se s sokovi.

Razstrupljanje s sokovi ali čaji je med zvezdnicami priljubljeno in ga na svojih družbenih omrežjih tudi oglašujejo – a to ne pomeni, da na to morate prisegati tudi vi. Strokovnjaki pišejo, da je razstrupljanje s sokovi recept za lakoto, kar pomeni, da vas sokovi lahko spodbudijo k nezdravim prehranjevalnim navadam in povzročijo naraščanje ali zniževanje sladkorja v krvi, ki vpliva na vaše razpoloženje.

Zmanjšajte vnos natrija.

Znanstveniki že nekaj let pišejo o tem, da svetovna populacija vnaša preveliko količino natrija – sol naj bi povzročila napihnjenost in zabuhlost ter zadževala vodo, zato svetujejo, da količine zmanjšate.

Ne dajajte si prepovedi.

Razlika med zmanjševanjem količin in prepovedovanjem določene hrane je več kot očitna. Če se boste določeno hrano popolnoma izključili iz svoje prehrane (na primer sladkor ali gluten), se lahko zgodi, da telo hrano, ki mu manjka, nadomesti z drugimi sestavinami, ki imajo enako vlogo v telesu (kot je med). Strokovnjaki pišejo, da je to nevarno, če nadomestni izdelki niso dovolj hranljivi.

Vnašajte vlaknine.

Jejte bogato hrano. Ne pretiravajte. In vnašajte veliko vlaknin. S tem geslom želijo strokovnjaki povedati, da naj bi bila zelenjava, ki ima visoko vsebnost vlaknin (kot so brokoli, paprika, brstični ohrovt …), vir vitaminov in hranil, ki vas zapolnijo do naslednjega obroka.

Ne zanašajte se na proteine.

Glavni problem, ki naj bi ga predstavljali proteini, je v tem, da nadomestijo dejanska živila. Kot strokovnjaki pišejo, s tem ni nič narobe, vendar vaša prehrana ne bi smela biti sestavljena le iz proteinov. Vprašati se morate, ali bodo proteini imeli res enak učinek kot krožnik brokolija ali pest indijskih oreškov.

Pozorni bodite na količinski vnos.

V zadnjih 40. letih naj bi se količinski vnos hrane povprečnega človeka zelo povečal, in sicer American Journal of Public Health poroča, da so se od leta 1970 porcije povečale za 138 %. V tem kontekstu vam svetujejo, da ste pozorni na količinski vnos.

Ne osredotočajte se na kalorije.

Obsedenost s štetjem kalorij je lahko zelo nevarna, pišejo strokovnjaki – lahko se zgodi, da pride do lažne meritve, ker so kalorije dveh različno hranljivih živil popolnoma enake. Če pojeste pest mandljev in čips, boste morda našteli enako vsoto kalorij, a osredotočite se na hranljivost živila.

Pozitivno razmišljajte!

Prehranjevanje s hranljivimi živili in pozitivne misli vas lahko spodbudijo k temu, da te spremembe postanejo del vašega življenjskega sloga. Da vam to uspe, je pomembno, da se osredotočite na stvari, ki jih lahko jeste, ne tiste, ki jih ne smete. Obstaja veliko okusnih receptov, ki vas bodo spodbudili, da vzljubite nova živila.

Ne pričakujte čudežev.

Bodite realni, če spremenite svojo prehrano, to še ne pomeni, da boste v tednu dni dosegli čudežne rezultate. Vendar naj bi vam pomagali zmanjšati napihnjenost in zabuhlost, dobili naj bi tudi energijo in morda boste izgubili nekaj gramov. Vse ostale obljube, ki presegajo te rezultate, so le laži, ki jim ne smete verjeti.

shutterstock_265626455 4 obvezni koraki pri negi kože, ki bi jih morala upoštevati oba spola sha-residences-facade Top 3 evropski SPA centri, ki spadajo med najboljše na svetu 5 vaj, s katerimi preprečiš lakoto po vadbi 5 vaj, s katerimi preprečiš lakoto po vadbi To je pravi čas, ko bi si morala umiti obraz in to ni tik pred spanjem To je pravi čas, ko bi si morala umiti obraz – in to ni tik pred spanjem · ·