fbpx

Goodyear: pnevmatika za leteče avtomobile

Goodyear Aero

Pnevmatika Goodyear Aero je bila ena izmed mnogih novosti ženevskega avtosalona. Ob poplavi vroče pločevine bi se lahko kaj hitro zgodilo, da bi jo spregledali. Strah je bil odveč, saj gre za futuristično idejo, ki vključuje celo leteče avtonomne avtomobile!

Goodyear Aero pnevmatika ima neke vrste razcepljeno osebnost, saj se lahko ‘obnaša’ kot običajna pnevmatika ali pa kot propeler, ki proizvaja vzgon za lebdenje, oziroma letenje z avtomobilom. Pnevmatika ima namesto zraka strukturo, ki je podobna tisti v turbinah. Struktura je dovolj prožna, da absorbira nepravilnosti na cesti, kot bi jih absorbirala običajna pnevmatika. Gre za zelo ozko pnevmatiko, ki jo ne bi nadeli na zadek kakšnega Porscheja 911, a to niti ni pomembno ker gre le za koncept in razmišljanje o prihodnosti.

Še bolj zanimiva je druga ‘osebnost’ pnevmatike Aero. V tem primeru se pnevmatika premakne za 90° in se vrti nad tlemi. ‘Turbinske napere’, ki ublažijo nepravilnosti podlage, so oblikovane kot propelerji in z vrtenjem proizvajajo vzgon. Tako pravzaprav dobimo “quadrocopter”, oziroma letečo različico avtomobila iz prihodnosti. Avtonomna leteča mobilnost, kot so si jo zamislili pri Goodyear, še ni tako blizu, smo pa že zasledili kar nekaj poizkusov letečih avtomobilov, v ne tako futurističnih oblikah. Nekaterim proizvajalcem ideje že uspevajo in tako prihodnost letečega avtomobila morda le ni več tako daleč.

Goodyear Aero
Goodyear Aero

Dodatne Informacije

Več informacij:
goodyear-slovenija.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!