devil-wears-prada-10-vogue-12may15-rex_b
V zraku · buzz buzz

Na vodstvenih položajih v poslovnem svetu še vedno prevladujejo moški, kar pa ne pomeni, da so ženske manj sposobne. Tokrat vam predstavljamo razloge, zaradi katerih se ženske lahko izkažejo kot (naj)boljši šefi.

Anketa, ki sta jo izpeljala Chris Brat, profesor strateškega managementa na DeGroote School of Business, in Gregory McQueen, dekan šole za osteopatsko medicino na Univerzi A.T. Still, je pokazala, da ženske s podjetji upravljajo bolje kot moški.

Do podobnih rezultatov je prišlo tudi podjetje Zeneger Folkman, ki se ukvarja s preučevanjem vodenja. V letu 2012 je izvedlo raziskavo, v okviru katere so si ženske voditeljice v primerjavi z moškimi voditelji prislužile višjo oceno za 12 od skupno 16 vodstvenih sposobnosti. Pri tem so izstopale predvsem na dveh področjih: prevzemanju pobude in ambicioznosti.

Ženske se lahko pohvalijo s 5 lastnostmi, ki jim v primerjavi z moškimi dajejo prednost pri vodenju organizacije.

1. So boljši komunikatorji.

Ženske znajo svojim zaposlenim in strankam v večini primerov prisluhniti bolje kot moški. Po zaslugi te značilnosti je mogoče zgraditi zaupanja vreden odnos s podrejenimi. Za moške je značilno, da želijo velikokrat kar se da hitro preiti k dejanjem, medtem ko ženske več pozornosti namenjajo diskusijam.

2. So potrpežljivejše.

Raziskava, ki jo je naročilo podjetje myHermes, je prišla do zaključka, da so ženske na želene rezulate pripravljene čakati dlje. Potrpežljivost je še posebej pomembna pri vodenju manjših podjetij, ki ne morejo uspeti kar čez noč.

3. Etična načela upoštevajo v večji meri.

Bart in McQueen ugotavljata, da naj bi ženske pri doseganju ciljev v primerjavi z moškimi bolj spoštovale zakone in pravice drugih. Napačna izbira možnosti, povezane s pravnim vidikom poslovanja, lahko privede do pogubnih posledic.

4. So boljše pri grajenju skupnosti.

Odnosi med zaposlenimi v podjetju so izjemnega pomena. Šef mora pri vodenju organizacije strmeti k doseganju konsenza na podlagi skupnih interesov. Pri tem naj bi bile uspešnejše ženske, moški pa bi se naj običajno zanašali na delo po njihovem ukazu.

5. So boljše pri vzbujanju strasti za delo.

Jay Forte, avtor knjige Fire Up! Your Employees and Smoke Your Competition Better, meni, da ženske vedo bolje aktivirati strast za delo pri svojih zaposlenih. Dvigovanje motivacije je brez dvoma najučinkovitejši način za doseganje večje produktivnosti.

Črni petek v Solunu v Grčiji leta 2016 5 načinov, kako trgovci uporabijo znanost, da te prepričajo v nakup izdelka shutterstock_1023975460 Odpira se prvi muzej vagin na svetu beli tatu Klasika je dolgočasna: 10 čarobnih belih tatujev, ki so obnoreli svet shutterstock_292934828 3 neprecenljive navade, ki s časom postanejo lažje ·