produktivnost
V zraku · buzz buzz

Produktivnost je spretnost. Je zlata vredna veščina, ki pomaga v delo spraviti ‘sredstva’ kot so čas denar in delovna sila, z namenom, da se vloženo kar najbolj povrne. Vodenje podjetja pač niso mačje solze. Pa najsi gre za makro podjetje ali multinacionalko. Uspeh žal nikoli sam od sebe ne pride in potrka na vrata, zato so triki in razdelan sistem edino vabilo, na katerega se bo odzval.

A do sistema se ne da priti tako zlahka, še posebej ne, če ste na poti sami in brez zemljevida. Zakaj si torej ne bi olajšali dela in prepisali nekaj strani iz knjig uspešnih managerjev, ki vam bodo v veliko pomoč, ko boste iskali načine za dvig produktivnosti.

1. Vsakih 90 minut si vzemite odmor

Tony Schwartz (Enery Project) za dosego maksimalne produktivnosti predlaga, da si vsako uro in pol vzamete kratek odmor. Razlog? Človeško telo ima energijski cikel, ki čez dan deluje v 90-minutnih intervalih. Po preteku tega časa je tako padec koncentracije naraven pojav. Danes bi se temu lahko tudi reklo, da nas vleče na Facebook ali Twitter. Skrivnost uspeha je torej, da živite življenje šprinterja. V praksi to pomeni delati na najvišjih obratih relativno kratek čas in nato za kratko počiti. Med pavzo pa napolnite pljuča s svežim zrakom in ne skodelice s sveže praženo kavo.

2. Ne dovolite, da vas med delom zmotijo

Nič ni bolj frustrirajočega, kot da vas zmoti sodelavec ali šef ko ste v elementu. Tovrstna distrakcija vam vzame do 25 minut, da se vrnete v staro stanje. Zato je Andrew Marsh (menedžer pri Fifth Column Games) izumil namizni sistem »stožec tišine«, s čimer date vedeti, da želite, da vas, razen v nujnem primeru, pustijo na miru.

3. Imejte pod kontrolo tudi svojo energijo, ne le čas

Čas je denar. Drži. Toda še bolj kot čas je pomembna stopnja vaše energije. Kathryn Minshew (soustanovitelja podjetja The Muse) zagovarja opravljanje pomembnega dela v času, ko smo na vrhuncu z energijo, zato se sama sklicevanju in udeležbi sestankov v tem obdobju izogiba. Odkrijte ta čas in ga nato varujte kot sveto kravo. Pazite nanj kot na punčico svojega očesa, saj boste tako občutno dvignili produktivnost. Če ne veste kdaj je vaš energijski zenit, opravite t.i. energijsko lociranje, da odkrijete vaš vzorec padcev in vrhuncev energijskih nivojev.

4. Ne bodite sužnji elektronskih sporočil

Gina Trapani (ustanoviteljica podjetja ThinkUp) prebiral elektronska sporočila samo ob točno določenih delih dneva. Zakaj? Namesto da ima občutek, da mora na vsak “mejl” odgovoriti še isto sekundo ko se pojavi, ostane skoncentrirana na delo ki ga opravlja, na sporočilo pa se odzove ob fiksnem času. Vredno poskusa? Da! Izključite vsa obveščanja, grafike in druge oblike, ki kot poštar zvonijo na vrata vaše koncentracije. Glede na vašo pozicijo se vam bo morda zdelo, da to ni sprejemljivo, še posebej če šef od vas pričakuje hiter odgovor. Ampak presenečeni boste, ko boste spoznali, da vas bodo drugi pri tem podprli, če jim boste le razložili ozadje. Če gori voda pa obstaja telefon. Važno je, da ljudje vedo kako priti v stik z vami če vas nujno potrebujejo. In verjemite, še posnemali vas bodo!

5. Naj bodo elektronska sporočila kratka in sladka

Managerji pač nimajo časa brati romanov. Še manj pisati. Andrew Torba (soustanovitelj Kuhcoona) gre celo tako daleč, da predlaga, da zgradite 140-znakovni Twitterjev ‘jez’. Bodite jasni in komunicirajte kompaktno. S kratkimi in jedrnatimi sporočili boste namreč prihranili čas ne samo sebi ampak tudi drugim. Če je stvar kompleksna vskoči pogovor. Dvignite slušalko in v 5-10 minut stlačite vse kar bi preko pošte mejilo na traktat.

6. D.e.l.e.g.i.r.a.j.t.e.

Včasih že samo vedenje, da nas čaka gora dela, ubije velik del energije, ki pa bi ga lahko veliko koristneje porabili, če bi delo porazdelili med sodelavce. To omogoča, da se skoncentrirate na tisto kar res obvladate. Podjetnik Daniel Tan Kh pravi, da je delegiranje najbolj pomembno gorivo produktivnosti in ne pomeni bežanje od dela. Pomeni, da boste tisto kar delate opravili 100% in da verjamete, da bodo tisti, ki so vas razbremenili, storili enako.

Preberite še: 13 ležišč za sladko sprostitev

cover2 26 najbolj bizarnih vozil iz celega sveta cover13 Ko vsakodnevni predmeti postanejo živi karakterji Kako hitro razmišljati? Z infografikami do uspeha cover-clark-fotografija Nora služba: V službi oceana in umetnosti – fotograf Clark Little ·