Pitje vode je ključnega pomena za zdravje
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ne pravijo zastonj, da je voda vir življenja. Nenazadnje predstavlja okoli dve tretjini teže telesa. Omogoča funkcioniranje našega organizma in opravlja slično funkcijo, kot jo opravlja morje na Zemlji. Odnaša nesnago, ki nastaja pri presnovi, vzdržuje telesno temperaturo, prenaša informacije po telesu, veča obrambne sposobnosti telesa, preprečuje trenje med tkivi in vzdržuje vlažnost sluznice. Zdaj, ko veste kaj vse počne, pa preverite 6 stvari, ki se jih zgodi z našim telesom, če je ne pijemo dovolj.

Voda je vitalnega pomena za naš organizem in za vzdrževanje normalnega delovanja le-tega jo mora človek dnevno v povprečju popiti od dva do tri litre (morda boste morali zato večkrat na stranišče, a se bo izplačalo). Redno pitje namreč poveča odpornost proti boleznim, poveča zbranost, pripomore k bolj zdravemu videzu kože in pomaga proti glavobolu, stresu ter boljši fizični in psihični kondiciji.

To so vse tehtni razlogi, ki bi vas morali prepričati, da na dan spijete dovolj vode. Če pa vas nismo prepričali zlepa, pa naj vas ”zgrda”. Preverite 6 stvari, ki se jih zgodi z vašim telesom, če ne pijete dovolj vode:

PREBERITE ŠE: 22. marca – Svetovni dan voda

1. Bolj verjetno boste imeli zdravstvene težave

Več zaužite vode je povezano z zmanjšanjem možnosti nastanka ledvičnih kamnov, infarkta in raka debelega črevesja.

2. Metabolizem se bo upočasnil

Številne študije so pokazale, da je hitrost presnove (kalorije pokurjene medtem ko mirujemo) odvisna od tega kako hidrirano je telo.

3. Zmanjšala se učinkovitost delovanja možganov

Znanstveniki na inštitutu za psihiatrijo na londonski univerzi King so ugotovili, da so najstniki, ki so bili dehidrirani in so se jim možgani zato skrčili proč od lobanje, potrebovali več možganskega naprezanja, kot tisti, ki so bili dovolj hidrirani, da so rešili isto logično uganko. Pitje vode možgane spet poveča na normalno velikost.

4. Manj boste pili, več boste jedli

Raziskava inštituta Institute for Public Health and Water je pokazala, da tisti, ki pred obrokom spijejo vodo, zaužijejo od 75 do 90 kalorij manj. In tisti, ki so bili na dieti, so v treh mesecih izgubili 2,5 kilograma več kot tisti, ki so hujšali žejni pred obrokom.

5. Imeli boste več gub

Voda namreč napne kožo, ”zalije” linije in gube ter poživi medlo kožo.

6. Večkrat boste slabe volje

Pomanjkanje vode vpliva tudi na psiho. Kot je potrdila raziskava medfordske univerze Tufts, so bili po vadbi člani skupine, ki pred aktivnostjo niso zaužili dovolj vode, bolj utrujeni, zmedeni, jezni, depresivni in napeti.

Foto: istock.com Super živila ali superhrana, ki nam bo pomagala do dobrega, boljšega spanca Zakaj sedenje zdravju škoduje kot kajenje? Zakaj je sedenje novo kajenje? shutterstock_1051757402 To je 10 najbolj bolečih mest za tetoviranje PicMonkey Collage “Hump” in “Bubble” nohti – nov lepotni trend v svetu manikur · ·