Adobe VoCo
V zraku · tehnologija

Adobe splošna javnost pozna po Photoshopu, programu za obdelavo slik. V rokavu pa ima nov program, ki zna zamajati svet. Na konferenci AdobeMax je namreč predstavil prototip programa Project VoCo, za katerega pravijo, da je Photoshop za zvok. Posnema namreč barvo glasu avtorja zvočnega posnetka in zna ustvari govor, ki je slišati, kot bil bile to dejanske besede avtorja zvočnega zapisa in ne umetno dodane ali spremenjene.

Ko boste slišali, kaj je pripravil Photoshop, ne boste mogli verjeti svojim ušesom! Dobesedno, kajti Adobe je predstavil prototip programa Project VoCo, ki sintetizira govor in barvo glasu. Na osnovi algoritmov je sposoben digitalno poustvariti izrečene besede avtorja zvočnega zapisa, tak zelo, da ne moremo ločiti originala od umetno spremenjenega.

Kar s fotografijo omogoča Photoshop, VoCo omogoča z zvokom. VoCo se uči uporabnikovega govora, z njim pa je moč zapisati kakršnokoli besedilo, ki ga program prebere, kot bi ga izgovorili sami.

PREBERITE ŠE: Moč Photoshopa – zvezdnice in zvezdniki pred in po digitalni obdelavi fotografij

Project VoCo omogoča, da manipulirate z obstoječim zvočnim zapisom. Vsebino lahko prikrajate in dodajate besede, ki v resnici nikoli niso bile posnete. A tega nihče ne bo opazil. To v praksi pomeni, da če bo igralec slabo izgovoril ali pozabil kakšno besedo, bodo lahko to naknadno umetno popravili ali dodali. Dovolj bo natipkana beseda v programu in na podlagi obstoječega glasu bo VoCo sam ustvaril identičen zvok glasu. Čeprav tehnično gledano o samem programu veliko še ni znanega, pa lahko iz demonstracije razberemo njegov potencial.

Adobe je Project VoCo pospremil s temi besedami: »Ko snemamo glasove, dialoge ipd., se pogosto zgodi, da bi radi spremenili zgolj besedico ali dve in s tem popravili napako ali spremenili sporočilo, ton …” Poleg prednosti, ki jih prinaša takšna tehnologija, pa se že pojavljajo prvi pomisleki, ki so še precej manj nedolžni kot pri Photoshopu. Če je mogoče do te mere sintetizirati govor, da se ga ne da ločiti od originala, je to idealno orožje za manipulacijo, če se znajde v napačnih rokah.

Komu bomo potem sploh še lahko verjeli? Bodo zvočni zapisi v tem primeru sploh še verodostojni? Pandorina skrinjica je odprta in poti nazaj ni več …


Facebook Gameroom Facebook Gameroom – igričarska platforma po vzoru Steama android harry potter triki Pametni telefon lahko zdaj upravljate s čarovniškimi uroki Harryja Potterja! Zložljivi zaslon SPUD SPUD – zložljivi 24-palčni zaslon, ki se razpre kot dežnik Instagram zdaj tudi kot spletna trgovina. Instagram zdaj tudi kot spletna trgovina! · ·