BMW 3.0 CSL Hommage
Utrip mesta · mobilno

S konceptno študijo BMW 3.0 CSL Hommage se Bavarci priklanjajo slovitemu predhodniku iz 70-ih let. Pri sodobni različici CSL-ja, kar pomeni ”Coupé Sport Leichtbau” oziroma ‘kupe, šport in lahka konstrukcija’, so za upravičenje slednje lastnosti namesto aluminija- ta je skupaj s pleksi steklom za nekje 200 kg zbil težo originalnemu modelu glede na verzijo 3.0 CS – uporabili ogljikova vlakna. Ta namreč veljajo za ”aluminij 21. stoletja”, ko gre za otresanje avtomobilske teže.

BMW 3.0 CSL Hommage je koncept, ki je nastal v spomin na slovitega predhodnika. Nemci so ga prvič predstavili na prireditvi Concorso d’Eleganza Villa d’Este ob jezeru Como v Italiji, domicilu prestižnih klasičnih in konceptnih avtomobilov ter motociklov, kjer so svoj delež k tradiciji dogodka v preteklosti tudi že pristavili BMW-jevi posebneži. BMW 3.0 CSL Hommage gre tako po stopinjah modelov Zagato coupe, Gran Lusso coupe in M1 Hommage.

Video – predstavitev koncepta – BMW 3.0 CSL Hommage

Medtem ko je karoserija novodobnika povsem po zgledu športne estetike 21. stoletja, pa sta konceptualno v notranjosti obe 3.0 CSL različici omejeni na najosnovnejše. Izjema pri BMW 3.0 CSL Hommage je le z lesom okrašen zgornji del armaturne plošče. Na sredi tega si je mesto izboril zaslon s prikazovalnikom napolnjenosti električnega pospeševalnika e-boost, ki nudi električni potisk in s tem še bolj dinamično pospeševanje 3,0-litrskega V6 motorja.

Minimalizma dirkaško naravnanega interjerja- tega ”izdajo” lupinasti sedeži, šest-točkovni varnostni pasovi in nosilci za čelade- se je nalezla tudi tehnologijo, saj zaslon za ”formula” volanom izpisuje le hitrost, vrtljaje, trenutno prestavo in daje sugestij za skok v naslednjo.

PREBERITE ŠE: Športni terenec Mercedes-Benz GLC coupe je odgovor na BMW-jev model X4

Za model BMW 3.0 CSL Hommage teža za razliko od brezčasnega predhodnika ni znana, je pa avto rezultat dosežkov modernega inženirstva, ki temelji na lahkih materialih za izdelavo konstrukcije. Od tu plastika ojačana z ogljikovimi vlakni. Da pa bi karseda zmanjšali njegov zračni upor, na čimer sicer primarno delajo deflektorji zraka in krilca, ki ob hlajenju motorja in zavor tudi potiskajo avto k tlom, so se oblikovalci odrekli vzvratnim ogledalom in jih nadomestili s kamerami. Strupeno rumeno barvo (golf yellow) dopolnjujejo 21-palčna platišča, k drznemu videzu pa svoje pristavijo še odbiti laserski žarometi.

BMW 3.0 CSL HommageOdpri galerijo
cover-bmw-serija-7 BMW in njegova vizija prihodnosti limuzine višjega razreda bMW_M5_30years_014 30 let BMW M5 in strupena jubilejna edicija BMW-R45-Custom-Motorcycle-1 BMW R45 custom – retro je vedno “in” Z izdatno uporabo CGI tehnologije je možno gledalci povsem pristno prikazati tudi takšno nevarno in natančno drift vožnjo. Kljub vsemu pa gre zgolj za navidezno resnično okolje. BMWjev virtualni drift z M4 na letalonosilki. Resnično ali fotomontaža?