xavier-mouton-photographie-MRWHSKimBJk-unsplash
V zraku · odnosi

Prve korake in vzorce vedenja otroci najprej osvojijo od staršev in neposredne okolice, zato bodite pozorni na to, kaj jih učite!

Lahko bi rekli, da so majhni otroci svetovni prvaki v oponašanju. Učijo se od svojega okolja, ki ga sestavljajo starši in sorodniki, pa tudi televizija. Dom je otrokova prva učilnica, starši pa prvi učitelji. Od drugega leta starosti začnejo otroci posnemati dejanja staršev, kot so čiščenje, način hoje in govora, pogovor po telefonu in podobno, kar lahko opazimo pri njihovi igri z drugimi otroki. Zato dekleta v igri večinoma posnemajo mamo (kuhanje, skrb za otroka, ličenje …), fantje pa posnemajo očeta (delo z orodjem, pospravljanje okoli hiše …).

Zakaj otroci posnemajo starše?

Otroci posnemajo svoje starše ali starejše sorojence, ker so jim ti vzorniki in želijo biti takšni, ko odrastejo. V otroškem svetu sta namreč mama in oče najboljša in najpametnejša. S posnemanjem se učijo odnosa do drugih ljudi, kako se pogovarjati in tako doma osvajajo jezikovne spretnosti in pravila vedenja.

Posnemanje ni samo otroška igra, ampak je proces oblikovanja identitete otroka.

Imitacija je način, na katerega se otroci učijo in tega jim ne bi smeli prepričevati. Če otrok posnema nekaj slabega, kar ste naredili, najprej oblikujte svoje vedenje. Nato otroku poskusite razložiti, da to ni vedenje, ki bi ga moral posnemati. Če tega ne boste več nikoli storili, boste pridobili njegovo zaupanje. Ko otrok posnema dobre lastnosti, ga obvezno pohvalite in mu dajte vedeti, da ste ponosni. Tako se namreč gradi njegova samozavest.

Otroci niso sposobni prepoznati nevarnosti tako kot odrasli, zato so lahko nekatere njihove imitacije tvegane (na primer kuhanje). Prepričajte se, da je varnost na prvem mestu in da lahko tako otroku preprečite posnemanje nevarnih stvari.

Otroci pa sprejemajo vzorce vedenja tudi s televizije. Starši svojim otrokom pogosto dovolijo zabavo ob gledanju televizije, vendar so znanstveniki mnenja, da to ni dober način za zabavo ali za izobraževanje. Pazite na vsebino, ki jo spremlja vaš otrok. Ko bo namreč osvojil vaše vedenjske vzorce, bo imitiral vse, kar bo videl na televiziji. Otrokom televizije nikar ne prepovedujte, temveč izberite kakovostne in poučne vsebine.

Vi ste prvi učitelj svojega otroka, vendar je vaš otrok tudi vaš učitelj. Spodbuja vas, da ste boljša oseba in da premišljeno sprejemate odločitve, otrok pa bo posledično sprejel to, kar mu boste “servirali”. Če želite potrpežljivega otroka, morate biti tudi sami potrpežljivi. Vaš dom je otrokova prva učilnica, zato naj bo polna zabavnih in izobraževalnih dejavnosti, v katere boste vključeni tudi sami!

shutterstock_1511866043 To so stvari, ki kažejo, da se je v tebi nakopičilo preveč negativne energije! stas-svechnikov-r6XRxJ8zf7M-unsplash Obsojene na samoto: 5 tipov žensk, ki težko najdejo ljubezen shutterstock_740688607 4 najpomembnejše življenjske lekcije za občutljive duše: ne postanite igračka manipulatorjev 10 misli, ki jih ima vsaka ženska, ko čaka SMS moškega, ki ji je všeč 10 misli, ki jih ima vsaka ženska, ko čaka SMS moškega, ki ji je všeč