matthew-henry-86779
V zraku · buzz buzz

Ste se v zadnjem času znašli v nelagodni situaciji, ko se niste mogli domisliti rešitve problema? Nič hudega, vaša ustvarjalna žilica si je morda vzela odmor, ampak s preprostim trikom jo lahko ponovno obudite.

Rešitev je zares preprosta. Znanstveniki so namreč odkrili, da pitje večjih količin čaja vpliva na povečano ustvarjalnost pri ljudeh.

Raziskava z naslovom Pitje čaja izboljšuje sposobnost kreativnega mišljenja (Drinking tea improves the performance of divergent creativity) je bila objavljena v reviji Food Quality and Preference.

Temeljila je na dveh eksperimentih, pri katerih so raziskovalci opazovali ustvarjalnost ljudi, razdeljenih v dve skupini. Prva skupina je pred testiranjem pila vodo, druga pa čaj.

Pri prvem eksperimentu so sodelujoči morali zgraditi stavbo iz kock. Skupina ljudi, ki je nekaj minut pred opravljanjem naloge pila čaj, je pokazala boljše rezultate pri tej nalogi iz prostorske ustvarjalnosti.

Drugi eksperiment se je ukvarjal s semantično kreativnostjo. Udeleženci so morali poiskati kar se da domiselna imena za restavracije, ki v sebi nosijo simbolni pomen. Tudi tokrat so se bolje odrezali pivci čaja.

Naslednjič, ko boste v službi morali razmišljati o ustvarjalnih rešitvah, najprej popijte skodelico čaja in nato začnite delati. Tako boste lahko preverili, ali je ugotovitev raziskave pravilna.


milos-tonchevski-304527 12 znakov, da si čarovnica THOMAS CROWN AFFAIR, THE (1968) 8 navad, s katerimi so milijonarji prenehali in tako povečali produktivnost jonathan-borba-RWgE9_lKj_Y-unsplash (1) 12 znakov, da si pripravljena, da postaneš MAMA! dino-reichmuth-85708 12 stvari, ki jih uspešni ljudje počnejo za vikend · · · ·