SCiO skener meri nutricijske vrednosti hrane
V zraku · tehnologija · gadgeti

Vsi, ki ste obsedeni s kalorijami, so za vas pri DietSensorju pripravili popoln pripomoček. SCiO je namreč skener, ki izmeri nutricijske vrednosti živila. Vas zanima, koliko kalorij sedi na vašem krožniku? Zdaj ni več treba ugibati. SCiO, ki so ga predstavili na sejmu zabavne elektronike CES 2016, bo še posebej prav prišel ljudem, ki trpijo za sladkorno boleznijo in morajo paziti na vnos določenih sestavin.

”Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo vaša hrana,” je dejal grški zdravnik Hipokrat. A danes je težko vedeti, kaj zares uživamo, tudi deklaracijam pa ne gre povsem zaupati. SCiO je žepna Bluetooth naprava, molekularni senzor, ki uporablja infrardečo spektroskopijo, da določi kemično sestavo hrane in pijače. Sestavine razbere na podlagi tega, kako molekule reagirajo s svetlobo. Medtem ko je SCiO hrana za ušesa za tiste, ki so na shujševalnih dietah, pa je skener hrane v osnovi ustvarjen za tiste, ki trpijo za diabetesom in kardiovaskularnimi boleznimi, da se lažje držijo predpisane hrane.

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi z našim telesom, ko za en mesec iz hrane izločimo sladkor in alkohol?

Skenerju hrane SCiO je ”priložena” mobilna aplikacija, ki pa ne razkrije le vsebnosti maščob, kalorij in drugih elementov v hrani, ampak je tudi prehranski strokovnjak, ki svetuje, koliko tovrstne hrane lahko človek zaužije v določenem obdobju. Kot rečeno, bodo rešitev posebej pozdravili tisti, ki morajo paziti na vnos na primer ogljikovih hidratov. Čeprav skener bere samo posamezna živila (sir, kruh …) in ni sposoben določiti sestavin celotnega sendviča, aplikacija omogoča ročen vnos, ko gre za bolj kompleksne obroke. SCiO skener je naprodaj za 230 evrov, medtem ko je aplikacija brezplačna, a je treba odšteti 9 evrov za mesečno naročnino.

Odpri galerijo
Dron Vidious je najmanjši dron s kamero na svetu. Vidius: najmanjši dron s kamero na svetu que-es-babypod Babypod: zvočnik, ki glasbo predvaja še nerojenemu otroku Stikbox, zaščitni ovitek in selfie palica v enem Stikbox: ovitek za pametni telefon in palica za selfi v enem 1000x500 5 najuporabnejših nosljivih tehnoloških izdelkov leta 2015 · ·