shutterstock_99793418
V zraku · buzz buzz

Uf, če še ne veste, danes je petek 13.! Dan, ki se v koledarskem letu ponovi do trikrat, je globoko vtisnjen v pore naše družbe, strah pred tem znamenitim datumom pa je tako razširjen, da je dobil celo strokovna poimenovanja: triskaidekafobija je strah pred številko 13, paraskavedekatriafobija pa je strah pred petkom 13. 


Zgodovinarji petek 13. povezujejo s petkom, 13. 10. 1307, ko je francoski kralj Filip IV. ukazal, da se vsi francoski templjarji ujamejo in sežgejo na grmadi, njihovo premoženje pa se zaseže.

A strah pred slabim vplivom števila 13 sega dlje v zgodovino, če smo natančni v predkrščansko dobo. Številka 13 sledi številki 12, ki se smatra za popolno, saj jo lahko delimo na 2, 3, 4 ali 6 enakih delov, medtem ko ima številka 13 vedno ostanek. Posledično je število 13 simbol nepopolnosti. Kristjani so to povezali s 13 padlimi angeli in s 13 gosti na zadnji večerji, od katerih je trinajsti po vrsti izdal Jezusa (Juda Iškarijot). 

V sodobnem času te vraže ne pojenjajo. Ljudje še tako danes ne želijo nesrečne 13 za hišno številko, zato raje izberejo 12A ali pa preprosto preidejo na številko 14. Tako na primer v nizozemskem mestu Utrecht ni perona s številko 13, pa tudi v Formuli 1 ne boste našli dirkalnika s številko 13.

Kaj na to poreče numerologija?

Število 13 tudi v numerologiji ni brez težav, ko se ga razdeli, nosi simboliko Saturna (1+3 = 4, kar je Saturnovo število). Glede na numerologijo gre za težje število, ki nosi s sabo družinsko in genetsko karmo, kar pomeni, da se oseba od njih težko loči. Oseba naj bi imela zelo težek karakter, v življenju pa bi morala veliko delati na svoji podzavesti in reševati težave s starši.

Kako preživeti petek 13. in NE BITI osmoljenček?

  • Vstanite na desni strani postelje. Po nekaterih vraževerjih bo dan zato srečnejši. Če imate tam steno (ali ste že vstali), imate enega aduta manj v rokavu.
  • Nosite rdeče spodnje perilo. Če ga nimate, pa se kot hudič križa izogibajte zelenega!
  • S seboj ves dan nosite svoj talisman sreče.
  • Na petek 13. pozabite na čiščenje. Znano je namreč, da uporaba metle na petek 13. prinaša nesrečo.
  • Razmišljajte pozitivno. Povejte vsem, da je 13. vaša srečna številka in da čutite na vodi, da bo danes dober dan.
  • Postavite svoje srečo pred preizkušnjo. Namerno storite nekaj, česar rezultat bo odvisen zgolj od sreče. Kupite loterijsko srečko, vplačajte stavo, pošljite prošnjo za delo, ki ste si ga od nekdaj želeli, …
  • Po delu počnite kaj zabavnega. Pojdite ali organizirajte zabavo (poskrbite le, da ne bo na njej točno 13 gostov, kajti to se v nordijski (srečanje bogov) in krščanski zgodovini (zadnja večerja) ni obneslo), obiščite kino ali si privoščite filmski maraton z ogledom serije Petek 13.
  • Pomislite na to, kako srečni ste v resnici. V misli prikličite stvari za katere ste hvaležni v življenju, ljudi, ki vam v življenju pomenijo največ in kaj v svojem življenju ne bi spremenil za nič na svetu.
  • Znebite se vseh vraževerij in prevzemite odgovornost za stvari, ki se vam zgodijo.

shutterstock_1052251895 Kdaj so krompirjeve počitnice 2019? shutterstock_1103215112 Premik ure na zimski čas 2019: kdaj bomo spali uro dlje? shutterstock_341372324 Prazniki in dela prosti dnevi 2020: kdaj ne bo treba v službo in v šolo? Najboljša darila za igričarje 2019: To so najboljša darila za igračarje (2019)