Daymak C5 Blast: najhitrejši kart na svetu
Utrip mesta · mobilno

Preganjanje s kartom po pisti je verjetno prva izkušnja dirkaškega sveta za vsakega izmed nas. In če se vam je takrat zdela vožnja s tem voziloom brezvezna, boste spremenili svoje mnenje, ko spoznate Dymak C5 Blast – kart, ki je hitrejši od superavtomobila.

Kanadsko podjetje Daymak, ki stoji za kartom C5 Blast trdi, da so naredili najhitrejši kart na svetu. In težko jim je oporekati, saj vse številke govorijo njim v prid.

Standardna različica karta se namreč od 0 do 96 km/h požene v le 3,5 sekundah – dovolj hitro, da lahko konkurira tudi najbolj resnim športnim avtomobilom. Na voljo pa je tudi t.i. različica Ultimate, ki od 0 do 96 km/h potrebuje le 1,5 sekunde!

Tolikšno pospeševanje se trudijo doseči superšportni in hiperavtomobili – že pri njih se zdi slednje neverjetno, da pa je mali kart lahko tako hiter, si ni mislil nihče od nas. Obe različici poganja 48v/10kW DC elektromotor, ki je povezan s Panasonicovo litij-ionsko baterijo s kapaciteto 2400 vatnih ur.

Prav vsak kart je narejen po naročnikovih željah, obstaja pa velika razlika med ceno osnovnega (Standard) in ultimativnega (Ultimate) modela – osnovno različico lahko kupite za nekaj manj kot 9000 evrov, ultimativna različica pa stane skoraj 54 tisočakov.

Razlika je ogromna, a vendarle je nesramno hiter kart zgolj eden in njegovo ime je Daymak C5 Blast.

BMW Motorrad in Avtoval BMW Motorrad Slovenija in Avtoval: najmodernejši servis v regiji Audi e-tron Novi Audi e-tron: takšnega Audija še ni bilo creativity-fixed-cars-9 Ko poškoduješ avtomobil: tako ljudje humorno zakrijejo poškodbe Nova Ford Kuga Nova Ford Kuga – bo prava lepotica ·