fbpx

BMW i Vision Dee – tako bo izgledala prihodnost, kot si jo predstavljajo pri BMW

Prihodnost BMW na sejmu CES

Foto: BMW

BMW i Vision Dee je konceptno vozilo, ki ga je razvil BMW in je bilo predstavljeno na sejmu zabavne elektronike (CES) leta 2023. Je limuzina srednje velikosti s poudarkom na digitalni tehnologiji in njeni integraciji z vozno izkušnjo. Ime "Dee" pomeni Digital Emotional Experience, avtomobil pa je zasnovan tako, da ustvari močnejšo vez med ljudmi in njihovimi avtomobili z uporabo naprednih digitalnih funkcij, ki presegajo trenutno na voljo v smislu glasovnega upravljanja in sistemov za pomoč vozniku.

Ena od ključnih značilnosti BMW i Vision Dee je njegov Head-Up-Display, ki se razteza čez celotno širino vetrobranskega stekla. To omogoča prikaz različnih digitalnih vsebin, vključno z informacijami, povezanimi z vožnjo, vsebino komunikacijskega sistema in celo projekcijami razširjene resničnosti in virtualnimi svetovi. Head-Up-Display je mogoče upravljati s senzorji shy-tech na instrumentni plošči, kar voznikom omogoča, da izberejo, koliko digitalne vsebine želijo videti. Skupina BMW je v zadnjih dveh desetletjih izpopolnila uporabo tehnologije Head-Up-Display in načrtuje, da bo razširjena različica, predstavljena v i Vision Dee, na voljo v modelih NEUE KLASSE od leta 2025 naprej.

Druga izjemna lastnost Vision Dee je njegova zmožnost spreminjanja zunanje barve s tehnologijo spreminjanja barv. Avto je mogoče prilagoditi v do 32 različnih barvah, kar zagotavlja edinstveno in osebno izkušnjo za voznika. Poleg vizualne privlačnosti ima tehnologija spreminjanja barv tudi praktične aplikacije, kot je izboljšanje vidnosti avtomobila v različnih svetlobnih pogojih ali pomoč pri zlitju z okolico.

BMW i Vision Dee vključuje tudi funkcijo, imenovano BMW Mixed Reality Slider, ki voznikom omogoča, da izberejo, koliko digitalne vsebine želijo videti na Head-Up-Display. Izbira v petih korakih sega od analognega prikaza do vstopa v virtualne svetove, zatemnitvena okna pa lahko uporabite tudi za postopno bledenje resničnosti. To ustvarja novo dimenzijo užitka v vožnji za uporabnika in omogoča popolnoma poglobljeno izkušnjo mešane resničnosti, ki vključuje več čutov brez potrebe po dodatnih orodjih.

Poleg naprednih digitalnih funkcij ima i Vision Dee tudi prilagojen scenarij dobrodošlice, ki združuje grafične elemente z glasovnimi ukazi. Figitalne ikone avtomobila se odzivajo na glasovne ukaze in jih je mogoče uporabiti za interakcijo s sistemi avtomobila, kar ustvarja brezhibno in intuitivno izkušnjo za voznika.

Na splošno je BMW i Vision Dee vpogled v prihodnost izdelkov podjetja in pomen digitalizacije za prihodnje generacije vozil. Zasnovan je tako, da združuje strojno in programsko opremo na način, ki avtomobil spremeni v inteligentnega spremljevalca in ustvarja fuzijo virtualnih in fizičnih izkušenj za voznika. Napredne digitalne funkcije avtomobila, razširjen Head-Up-Display in tehnologija spreminjanja barv prispevajo k njegovemu futurističnemu dizajnu in zmogljivostim, zaradi česar je resnično inovativen in vznemirljiv konceptni avtomobil.

Dodatne Informacije

bmw.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.