Braillova pametna ura
V zraku · tehnologija · pametne ure

Slepi in slabovidni se morajo vsak dan soočati s številnimi ovirami, a njihovo življenje bo v prihodnje postalo malce lažje. Po več letih na trg namreč vendarle prihaja pametna ura za slepe in slabovidne Dot, ki bo prispevala k njihovemu lažjemu vsakdanu in enakim možnostim komuniciranja.

Ste vedeli, da je na svetu prek 285 milijonov ljudi, ki imajo velike težave s svojim vidom. Zdaj bo njihove življenje postalo lažje in se bo bolj približalo življenju tistih, ki imamo to srečo, da vidimo, in katerih velik del je postala nosljiva tehnologija, s katero pa si slepi do zdaj niso imeli kaj prida za pomagati. Prva pametna ura za slepe in slabovidne Dot to spreminja.

Vsebuje štiri dinamično aktivne celice, ki omogočajo branje Braillove pisave, uporabnik pa sam izbere hitrost spreminja znakov. Ura se tako kot vsaka druga pametna ura s pametnim telefonom poveže prek povezave Bluetooth in ”dešifrira” besedilo katerekoli aplikacije oz. storitve (Messenger, Google Maps …).

Ob strani sta na voljo dva gumba in krona, ki omogočajo hitre odgovore, sprejemanje klicev, upravljanje na daljavo … Baterija uri zagotavlja sedem dni avtonomije.

PREBERITE ŠE: Pametna ura LG Watch Style in Sport: Android Wear 2.0 za neodvisnost od telefona

Ura je pomemben doprinos h kakovostnejšemu življenju slepih, kajti naprave za branje Braillove pisave so precej drage, ravno tako knjige v Braillovi pisavi. Nabor teh je zelo omejen in vse to so razlogi, da Braillovo pisavo uporablja zgolj pet odstotkov slepih. Za Braillovo pametno uro je treba odšteti 300 evrov, eden od prvih lastnikov pa bo glasbenik Stevie Wonder.

Galerija – prva pametna uraza slepe in slabovidne Dot:

Braillova pametna uraOdpri galerijo

Pouncer Pouncer: užitni dron, ki dostavlja pomoč žrtvam naravnih nesreč in vojnih žarišč Google in Microsoft proti piratom Google umika piratske spletne strani s prve strani shutterstock_538028968 Kolumna: Je televizija postala radio? oziroma Medijski ‘gangbang’ milenijcev Air-Ink Air-Ink: črnilo za pisala in kartuše iz avtomobilskih izpuhov · · · ·