Dunaj: kulturna, gospodarska in politična prestolnica
Utrip mesta · destinacija

Dunaj, kulturna, gospodarska in politična prestolnica, je ena izmed najbolj popularnih turističnih destinacij v Evropi. Ker je od nas oddaljena le nekaj pičlih ur vožnje, je popolna izbira za kratek oddih za vikend. V zadnjem času se turizem povečuje, za vse več ljudi pa je Dunaj tudi izhodiščna točka za začetek kariere. Preberite, zakaj je Dunaj tako priljubljen.

Avstrijska prestolnica, drugo največje nemško govoreče mesto ter kulturno, gospodarsko, tehnološko in politično središče, je ne glede na to, kolikokrat ste ga že obiskali, vedno vredno ponovnega obiska. Dunaj je stičišče umetnosti (spomnite se na znamenito Dunajsko opero ali pa na njegove neprekosljive muzeje), znanja (na Dunaju je Freud začel graditi teorijo psihoanalize), gospodarskega razvoja (leta 2008 je Dunaj doseglo prvo mesto v kulturi inovacije) in politike (tam ima na primer svoj sedež Organizacija držav izvoznic nafte). Za Slovence pa je avstrijsko glavno mesto pomembno tudi kot nekdanja prestolnica, v kateri smo v preteklosti vzgojili kar lep del naših korenin – in zaradi tega je to mesto še toliko bolj vredno ogleda.

Pametno mesto

Dunaj je mesto, ki bi se mu poleg drugih pridevnikov zagotovo podal pridevnik ‘pameten‘. Pohvali se lahko z izjemno infrastrukturo, ki je na mikro in makro ravni organizirana tako, da je prestolnica kljub svoji velikosti med sabo povezana ter tvori koherentno enoto. Veliko zaslugo pri tem ima dunajski javni promet, ki velja za enega od najboljših na svetu. Dunaj se kot eno izmed vodilnih evropskih mest na področju razvoja trudi tudi za implementiranje sodobne tehnologije v vsakdanje javne storitve. Podpirajo razvoj uporabnih aplikacij in širok dostop do brezplačnega WiFi-ja. Kljub široki tehnološki integraciji pa Dunaj ostaja ena izmed najbolj zelenih prestolnic na svetu – več kot polovica mestne površine je poraščena z zelenjem. Mogoče pa se končno uresničuje Huxleyjeva ‘napoved’ otoka Pale?

Znamenitosti in kulturna zapuščina

Leta 2001 je bil celotni mestni center Dunaja uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Kulturnih znamenitosti – dvorci, muzeji, arhitekturni spomeniki, pomembne stavbe, vrtovi,  rastlinjaki, galerije, zabaviščni park – se na Dunaju kar tre. Če boste podali na raziskovanje tega zgodovinskega mesta nikakor ne izpustite obiska dvorca Schönbrunn, najstarejšega živalskega vrta v Evropi, znamenitega zabaviščnega parka Prater, katedrale sv. Štefana, palače Belvedere, umetnostno-zgodovinskega muzeja, galerije Albertine, Museumsquartira, Hofburga in drugih znamenitosti.

Mesto glasbe

Dunaj je seveda pomembno glasbeno središče. Vanj se vsako leto zgrinjajo mnogi začetniški in uveljavljeni talenti – prvi začnejo svojo pot na priznani Dunajski akademiji, drugi pa razveseljujejo občinstvo na veličastnih dunajskih odrih. Na področju klasične glasbe sta gotovo najbolj znana Dunajska filharmonija ter zbor Dunajski dečki. A skozi leta je avstrijska prestolnica neutrudno držala tempo narekujočih glasbenih trendov in stopala v koraku s časom – tako ponuja Dunaj tudi neskončno izbiro kakovostnih pop, rock, tehno, jazz in drugih koncertov.

Bogata kulturno-razvedrilna scena

Dunaj je gotovo mesto več obrazov, v katerem lahko svoj prostor najdejo ljudje najrazličnejših okusov. Na raznovrstnih festivalih, projektih in drugih dogodkih se ljudje zlijejo v zanimivo fuzijo, ki mestu vdahne življenje. V tem velemestu se med letom razvrsti mnogo pomembnih dogodkov, ki privabijo obiskovalce z vsega sveta. Med pomembnejšimi so: Dunajski teden mode, Buskers Festival (mednarodni festival ulične umetnosti), Wamp Design Market (tržnica z oblikovalskimi izdelki in storitvami), Dunajski teden oblikovanja in Viennale (največji Avstrijski filmski festival).

PREBERITE ŠE: Naj kopališče 2016 in naj terme 2016 v Sloveniji so…

Kulinarika in nakupovanje

Čeprav naslov kuharskih prvakov v Evropi še vedno držijo Francozi, tesno za petami pa jim sledijo Italijani, je dunajska gastronomska scena polna prijetnih presenečenj in posrečene ustvarjalnosti. Na voljo je izbira par restavracij, ki so si prikuhale znamenito Michelinovo zvezdico ali dve. Med njimi so restavracije Marz & Sohn (dve Michelinovi zvezdici), Le Ciel (ena Michelinova zvezdica), Steirereck im Stadtpark (dve Michelinovi zvezdici), Edvard (ena Michelinova zvezdica), Opus (ena Michlinova zvezdica) in druge. Pred gurmansko večerjo si lahko privoščite nakupovanje na Grabnu, kjer se skrivajo mednarodne in domače prestižne trgovine. A Dunaj skriva čarobne kotičke tudi za tiste, ki potujejo v ‘budget’ različici. Vsako soboto je organiziran bolšjak, kjer je možno najti čudovito ohranjene starine in druge uporabne malenkosti. V bližini bolšjaka se nahaja Naschmarkt, kjer lahko kupite prigrizke, nadevane olive, medene datlje, sveže kozje sire, domače paštete in še in še. Za varčevalne popotnike je zanimiva tudi restavracija Der Wiener Deewan, kjer obiskovalci plačajo toliko, kot se jim zdi, da je bil obrok vreden.

Raziskovanje slovenskih korenin

Dunaj je za Slovence pomembna nekdanja prestolnica, iz katerega so številni priznani Slovenci v preteklosti črpali dragoceno znanje ter tako doprinesli k razvoju naše kulture. Med drugimi so se na Dunaju šolali in ustvarjali bibliotekar in jezikoslovec Jernej Kopitar, pisatelj Ivan Cankar, arhitekt Jože Plečnik (na Dunaju si je moč ogledati njegovo Zacherlovo hišo ter Cerkev svetega Duha na Ottakringu), fizik Jožef Štefan, dramatik Anton Tomaž Linhart, astronom, matematik in zdravnik Andrej Perlah ter jezikoslovec Fran Miklošič. Tudi danes veliko Slovencev odhaja na študij ali na delo v avstrijsko glavno mesto.

Vlakec je ena izmed najbolj prepoznavnih znamenitosti v Postojnski jami. Postojnska jama bo podrla izjemen rekord New York, nove Benetke? New York – ameriške Benetke? Namesto s taksijem z gondolo? Jacob's Well je osupljiv, 3,7 metra širok in 37 metrov globok izvir, sicer nadvse priljubljeno kopališče za najpogumnejše. Zakaj za najpogumnejše? Tukaj je življenje izgubilo že 8 ljudi. Srhljivi kraji na Zemlji, ki jih obiščejo le najpogumnejši Naj kopališče in naj terme 2016 Naj kopališče 2016 in naj terme 2016 v Sloveniji so … ·