Facebook nas seli v virtualni svet.
V zraku · tehnologija

Facebook je gostil tradicionalno konferenco za razvijalce F8, kjer je predstavil svoje najnovejše ambicije in vizije. Najbolj popularno družbeno omrežje se v prihodnosti ambiciozno podaja v svet navidezne (VR) in obogatene resničnosti (AR). Napoveduje, da bo kamera na telefonu v povezavi s Facebookovimi interaktivnimi filtri in skupaj z VR-očali postala nov standard komuniciranja, naše druženje s prijatelji pa se seli na platformo Facebook Spaces.

Rdeča nit Facebookove letošnje konferenco za razvijalce F8 je bila navidezna (VR) in obogatena resničnost (AR). Nenazadnje je Facebook to smer nakazal že z nakupom podjetja Oculus in njihove tehnologije Rift leta 2014. Najbolj kakopak odmeva platforma Facebook Spaces, ki omogoča druženje s prijatelji v virtualnem svetu, ki ga Facebook vidi kot prihodnji kraj za druženje s prijatelji.

V navideznem svetu se bomo spremenili v avatar, ki bo lahko prevzel naš videz in sodeloval v skupinskih pogovorih, se družil, si skupaj z drugimi avatarji ogledoval videe/fotografije, ustvarjal … Znotraj Facebookovega navideznega sveta bomo lahko celo posneli selfija, saj bo avatar posnemal mimiko našega obraza.

Platforma je trenutno v betafazi testiranja, temelji pa na naglavnem setu Oculus Rift. Ker želi Facebook ustvariti VR-ekosistem, večji od svoje platforme, je za zunanje razvijalce izdelal platformo za razvoj aplikacij React VR.

PREBERITE ŠE: Zastrašujoče, koliko let življenja zapravimo za uporabo družbenih omrežij

Prehod na nove tehnologije se seveda ne bo zgodil čez noč. Skok v obogateno resničnost se začenja z interaktivnimi filtri za fotografije. Da je Facebook močno poškilil k svojemu smrtnemu sovražniku Snapchatu, ni skrivnost. S tem namenom je predstavil platformo Camera Effect za razvoj filtrov za zunanje razvijalce. Loteva se tudi težav z boti. Chatboti so se namreč razpasli po Facebookovi platformi in ker jih je težko najti, bo Facebook Messenger dobil dve posodobitvi, ki bosta odpravili ta problem, in sicer Discovery (predlagala bo, katere bote dodati) in bralnik QR-kod. Z Messengerje je zdaj ob pomoči digitalnega asistenta M med drugim mogoče prek delivery.com tudi naročati hrano na dom.

Galerija – utrinki s konference F8:

Facebook SpacesOdpri galerijo
YouTube v črni barvi YouTube v črni barvi – prestopite na temno stran Pametna obveza Pametna obveza, ki zdravnika na daljavo obvešča o napredku poškodbe Google AutoDraw Google AutoDraw – aplikacija za hitro risanje, ki te spremeni v nadarjenega risarja Čelada proti motečim dejavnikom The Isolator – čelada za boljšo koncentracijo · · · · ·