Filmi december 2016
Kulturni izbor · film

Tako kot se za konec leta spodobi, je decembrska ponudba filmov naravnost spektakularna. Pokalo ob od posebnih učinkov, romantike, pokali bomo od smeha, nekaj prostora pa je rezerviranega tudi za solze. To so filmi, ki jih decembra ne smete spregledati.

Rogue One: Zgodba vojne zvezd (Rogue One: A Star Wars Story)

15. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Akcijski domišljijski spektakel
(ZDA, 2016)
Režija: Gareth Edwards. Igrajo: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Donnie Yen, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Diego Luna.

Ne gre za osmo nadaljevanje najbolj priljubljene vesoljske filmske sage na svetu, pač pa za prvi v seriji samostojnih filmov Vojne zvezd. Filma se je lotil režiser Gareth Edwards (Godzilla), dogajanje pa je postavljeno v čas pred izvirno trilogijo te priljubljene vesoljske franšize, ki jo je George Lucas zagnal s IV. epizodo leta 1977. Pripoveduje zgodbo upornikov, ki želijo ukrasti načrte najmočnejšega orožja v galaksiji – Zvezde smrti. V njem bomo spoznali številne nove obraze, ki se bodo pridružili bitkam v »galaksiji daleč, daleč stran«.

Dežela La La (La La Land)

15. 12. 2016 / Kolosej
Romantična glasbena drama
(ZDA, 2016)
Režija: Damien Chazelle. Igrajo: Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, Finn Wittrock, Callie Hernandez, Rosemarie DeWitt, Meagen Fay, John Legend.

Dežela La La je film za nepoboljšljive romantike in eden od najbolj pričakovanih filmov leta 2016. Romantični muzikal z Ryanom Goslingom in Emmo Stone govori o jazz glasbeniku in igralki, ki se noro zaljubita. Film režiserja Damiena Chazella je sodoben poklon zlati dobi hollywoodskih muzikalov. Ryan Gosling je jazz pianist, ki igra v temačnih lokalih, medtem ko si Stonova, nadobudna igralka, ki čaka na veliki preboj, kruh služi s kelnarjenjem.

Planetarium

22. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Misteriozna domišljijska drama
(Francija, Belgija, 2016)
Režija: Rebecca Zlotowski. Igrajo: Natalie Portman, Lily-Rose Depp, Louis Garrel, Emmanuel Salinger, Amira Casar, Pierre Salvadori, Rosa Bursztein.

Francosko-belgijska drama se odvija v predvojni Franciji, v glavnih vlogah pa nastopata Natalie Portman in Lily-Rose Depp (hčer Johnnyja Deppa) kot sestri, ki sta prepričani, da lahko govorita z mrtvimi. Spiritualistki v Parizu v tridesetih letih ravno zaključujeta turnejo, ko pritegneta pozornost filmskega producenta Andréa Korbena (Emmanuel Salinger). Ta ju najame za svoj filmski projekt, ki meša umetnost in okultizem. Intriganten in zelo très chic film je režirala francoska režiserka Rebecca Zlotowski.

Zakaj ravno on? (Why Him?)

22. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Komedija
(ZDA, 2016)
Režija: John Hamburg. Igrajo: Bryan Cranston, James Franco, Zoey Deutch, Adam DeVine, Megan Mullally, Keegan Michael Key, Casey Rose Wilson, Andrew Rannells, Griffin Gluck, Zack Pearlman, Lucy Angelo, Isabel Dresden, Robert J. Stephenson, Jee Young Han.

Zakaj ravno on? (Why Him?) je odštekana komedija o pretirano skrbnem očetu (Bryan Cranston), ki ne odobrava hčerkinega fanta (Zoey Deutch in James Franco), kar je nočna mora vsakega očeta. Ko hčerka odrašča, vsak oče misli, da noben fant ne bo dovolj dober zanjo. A čeprav bi bil vsak oče načeloma vesel, da se bo njegova hčera poročila s tehnološkim milijonarjem, pa je Ned prepričan, da je sproščeni Laird vse prej kot dober material za ženitev in da si hčerka zasluži boljšo partijo.

Asasinov nazor (Assassin’s Creed)

29. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Akcijska domišljijska pustolovščina
(ZDA, VB, Francija, Hongkong, 2016)
Režija: Justin Kurzel. Igrajo: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Sophia Rikkin, Michael K. Williams, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Matias Varela, Ariane Labed.

Assassin’s Creed je filmska adaptacija istoimenske planetarno priljubljene tretjeosebne Ubisoftove videoigre, ki jo je navdihnil slovenski roman Alamut. Izjemno igralsko zasedbo filma vodi Michael Fassbender, ki igra Calluma Lyncha. Ta s pomočjo najnovejše genske tehnologije dobi spomine svojega prednika Aguilarja. Ko odkrije, da izvira iz tajne združbe plačanih morilcev, se odpravi uničit zloveščo organizacijo templarjev, ki ogroža današnji svet. Ustvarjalci filma so prepričani o uspehu filma, saj že pripravljajo nadaljevanje.

Potniki (Passengers)

29. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Romantični znanstvenofantastični pustolovski triler
(ZDA, 2016)
Režija: Morten Tyldum. Igrajo: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fisburne, Andy Garcia, Aurora Perrineau.

Hollywoodu je prešlo v navado, da vsak konec leta na velika platna pošlje film z vesoljsko vsebino (Gravitacija, Medzvezdje, Marsovec). Trend nadaljujejo s filmom Potniki (Passengers), v katerem nastopata trenutno eni od najbolj zasedenih filmskih zvezd – Jennifer Lawrence in Chris Pratt. Ta se v filmu prelevita v potnika na vesoljski ladji Avalon, ki ju skupaj s tisoče drugimi pelje na nov planet, novemu življenju naproti. A njuno potovanje postane smrtno nevarno, ko ju komori za spanje iz hibernacije prebudita 90 let prezgodaj.

PREBERITE ŠE: Najboljše kratkometražne grozljivke, ob katerih vam bo zaledenela kri!

Skrita lepota (Collateral Beauty)

29. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Drama
(ZDA, 2016)
Režija: David Frankel. Igrajo: Will Smith, Kate Winslet, Keira Knightley, Helen Mirren, Edward Norton, Michael Peña, Naomie Harris, Kylie Rogers, Enrique Murciano.

Drama režiserja Davida Frankla nas bo ganil do solz. Če se je Will Smith v svojem zadnjem filmu Odred odpisanih predstavil kot antijunak, bomo tokrat spet spoznavali njegovo nežno plat, podobno kot že v filmu V iskanju sreče (2006). Film o ljubezni, času in smrti nam pokaže, zakaj ni vredno obupati, pa naj bo življenje še tako težko in brezizhodno. Pripoveduje zgodbo o potrtem uspešnega marketinškem strokovnjaku, ki se spopada z veliko osebno tragedijo, ki mu je povsem spremenila življenje.

Kitajski zid (The Great Wall)

5. 1. 2017 / Cineplexx, Kolosej
Domišljijska akcijska pustolovščina
(Kitajska, ZDA, 2016)
Režija: Zhang Yimou. Igrajo: Matt Damon, Andy Lau, Pedro Pascal, Millem Dafoe, Lu Han, Jing Tian, Zhang Hanyu, Eddie Peng, Lin Gengxin, Ryan Cheng, Chen Xuedong.

Matt Damon je v tem visokoproračunskem film hladno orožje, ki ga je vihtel v vlogi Jasona Bourna, zamenjal za lok, saj igra vojaka v času stare Kitajske. Ne gre za zgodovinsko točen film, saj skoraj devet tisoč metrov dolg Kitajski zid ljudi ne varuje pred vpadi mongolskih in hunskih plemen, pač pa zlobnimi nakazami. Režisersko paličico je nad filmom vihtel velikan kitajskega filma Zhang Yimou. Film ameriško-kitajske koprodukcije bo s proračunom okoli 140 milijonov ameriških dolarjev najdražji kitajski film vseh časov.

Čreda (Stado)

1. 12. 2016 / Cineplexx
Komedija
(Srbija, 2016)
Režija: Nikola Koja. Igrajo: Nikola Koja, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Marko Gvero, Bane Trifunović, Srđan Timarov, Hristina Popović, Goran Radaković, Dragan Petrović Pele, Miran Banjac, Petar Strugar.

Čreda je režijski prvenec enega od najprepoznavnejših filmskih obrazov na Balkanu, Nikole Koje. Glavna junaka filma sta Kolja in Cveja, ki zbirata sredstva za snemanje pilotske epizode TV-serije. Toda pot do uspehe je trnova in za uresničitev načrta morata stisnjenih zob sprejeti številne kompromise. Ustvarjalci obljubljajo vrhunsko komedijo, ki nam ne bo zgolj razmigavala trebušnih mišic, pač pa tudi spodbudila k razmišljanju o prenekaterih vidikih življenja, ki smo jim dnevno tako ali drugače izpostavljeni.

Podzemlje: Krvave vojne (Underworld: Blood Wars)

1. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Akcijska fantazijska grozljivka
(ZDA, 2016)
Režija: Anna Foerster. Igrajo: Kate Beckinsale, Theo James, Tobias Menzies, Trent Garrett, Lara Pulver, Clementine Nicholson.

Bradley James, Charles Dance, Daisy Head, James Faulkner, Peter Andersson.
Gre za že peti film te vampirsko-volkodlaške sage, ki prihaja pet let po zadnjem filmu (Podzemlje: Prebujenje), in je prvi, ki ga je režirala ženska. V vlogi Selene se ponovno vrača Kate Beckinsale, ki se znajde na razpotju, saj se mora odločiti, ali naj se bori za stare ali nove zaveznike. Film so večinoma posneli v Pragi. Filmska franšiza Podzemlje se je začela leta 2003 in je do zdaj studiu Screen Gems navrgla že prek pol milijarde dolarjev.

Pojdi z mano

1. 12. 2016 / Cineplexx, Kolosej
Mladinski pustolovski triler
(Slovenija, 2016)
Režija: Igor Šterk. Igrajo: Ivan Vastl, Mak Tepšić, Ronja Matijevec Jerman, Matija Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan, Lotos Vincenc Šparovec.

Večkrat nagrajeni mladinski pustolovski triler Igorja Šterka je topel, a občasno tudi zelo napet in srhljiv film, ki razgalja ranljivost in nepripravljenost današnje mladine, ko zataji tehnologija. Pojdi z mano je zgodba o četverici najstnikov, ki v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj ‘udomačeno’ urbano okolje zamenjajo z ‘nekrotko’ naravo. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot narave spremeni v borbo za golo preživetje. Film je na festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za posebne dosežke.


Film The Zookeeper's Wife (2017) Filmski napovednik: The Zookeeper’s Wife (2017) Animirani film Avtomobili 3 (Cars 3, 2017) Filmski napovednik: Avtomobili 3 (Cars 3, 2017) Film Mad Shelia (2016) Mad Shelia: Kitajci posneli popolno kopijo Pobesnelega Maksa Film The Book of Love (2016) Filmski napovednik: The Book of Love (2016) · · ·