cover-ford-focus-rs
Utrip mesta · mobilno

Prvi serijski projekt nove fordove nove športne divizije je najbolj zmogljivi focus vseh časov, ki v tretji generaciji prinaša številne novosti. 2.3-litrski ecoboost po novem poganja vsa štiri kolesa, s pomočjo “twin-scroll “turbo polnilnika pa zmore 320 KM. Pri razvoju je sodeloval tudi svetovno znani dirkač Ken Block, tako da gre zagotovo za izvrsten izdelek.

Evropski Ford bo v Ženevi na ogled predčasno postavil tretjo izdajo najbolj zmogljive različice ford focusa, pri razvoju katere je s fordovo športno divizijo sodeloval tudi sam Ken Block. Najbolj zmogljivi focus vseh časov pričakovano nosi oznako RS, v primerjavi s predhodnikom pa prinaša tudi določene pomembne spremembe.

Ena takšnih je dejstvo, da bo 2,3-litrski ecoboost bencinar po novem poganjal vsa štiri kolesa, česar so se Fordovci pri predhodniku otepali podobno kot “pijanec plota”. To namreč doda k teži vozila in nenazadnje ceni, ampak strokovnjaki Ford performance ekipe so se uspešno spopadli tudi s tema problemoma. In sicer so novemu RS-u namenili inteligentni štirikolesni pogon, kjer računalniško krmiljena enota prek senzorjev nadzora vektorskega navora, na posamezno kolo v vsakem trenutku pošilja optimalno količino navora.

Sistem razmere na cestah analizira 100-krat na sekundo in na podlagi podatkov razporeja optimalno količino navora na posamezno kolo. Poleg očitnih prednosti pri “handlingu” in vozni dinamiki, pa sistem jeziček na tehtnici zviša le 20 kilogramov, kar je praktično zanemarljiv podatek. S pomočjo sistema naj bi bila po besedah fordovih inženirjev vozna dinamika še občutno boljša kot tista pri predhodniku, meja zdrsa pa postavljena konkretno višje, nenazadnje pa naj bi skoraj popolnoma izničil pojav trganja volana iz rok znanega kot “torque steer”.

Zunanjost deluje kot da je bila deležna konkretnega tretmaja steroidov, zajetni prednji spojler pa objema pokončno postavljene LED luči. Na voljo bo le v izvedenki s petimi vrati, na boku pa bodo poglede nase lepila posebna 19-palčna platišča. Še malenkost bolj nazaj pa se nahaja ogromen spojler v stilu legendarnega escort RS coswortha, ki je bil tudi zadnji RS s pogonom na vsa štiri kolesa, čeprav tako drastičen (ta pri focus RS-u) kljub vsemu ni.

2,3-litrski “ecoboost” si je focus RS sposodil pri novem mustangu, a so ga za potrebe delovanja v tem “hot hatchu” predelali. In sicer je evropski mišičnjak dobil tehnologijo “twin scrool” in večja kompresor ter hladilnik zraka, ki zagotavlja boljši pretok zraka, rezultat obojega pa je večja odzivnost v celotnem razponu vrtljajev in tudi boljši zvok motorja.

Nekaj novosti bo tudi v kabini, ki je športnim zmogljivostim primerno pridobila na športni zabeli, poleg tega pa bo premogel tudi drugo generacijo multimedijske enote Sync z glasovnim upravljanjem, na športne sedeže je podpisan slavni Recaro, v opremi pa so tudi sistem samodejnega zaviranja, sledljivi biksenonski žarometi in še bi lahko naštevali.

PREBERITE ŠE: Prenovljeni ford focus zapeljal na “to stran alp”

Novi ford focus RS bo javnosti prvič predstavljen marca 2015 na avtomobilskem salonu v Ženevi, ko bodo znane tudi cene in prihod modela na trg.

Ford focus RS 3.0Odpri galerijo
Kolo, ki se zlahka kosa z zimskimi razmerami. Sno Bike – kolo za zimske razmere Audi A6 Novi Audi A6 z novimi “cukrčki” za lažji boj s prestižno konkurenco Renault kadjar Renault kadjar – pozno, a odločno med srednje suve cover-nissan-all-track-gosenice Dominator Track System – vsak avto lahko spremenite v motorne sani