IT-Movie
Kulturni izbor · film

Če umirate od strahu, a radi gledate grozljivke, je to najboljši čas, ko lahko preverite, v kolikšni meri ste mazohist. Predstavljate si lahko, kako vam pozno v noč, ko so na sporedu najbolj hude srhljivke, oči molijo izpod odeje, noge ste pokrili, mehur pa vam bo razneslo, a vas je strah sprehoditi se do stranišča, saj niste prepričani, ali se serijski morilec skriva tik za vrati. Vaše misli so krive za to.

Razumno se zavedate, da gre zgolj za igro, a vam iracionalno dopoveduje, da jih morate dojemati, kot da so resnični. Srčni utrip, živčno znojenje in stiskanje v prsih … Je vredno doživljati naboj adrenalina le zaradi dvournega filma, ki se mu ne morete upreti?

Strokovnjaki bi rekli, da ni vredno, saj grozljivke zmešajo vaš um, a to morda niti ni tako slaba stvar. Michael Grabowski, izredni profesor komunikacije, v tem kontekstu za Business Insider dodaja, da, čeprav del možganov ve, da v resnici ne doživljate vi grozot, ki jih vidite v filmu, je vaše telo narejeno tako, da se odzove na morebitne grožnje, da bi preživelo. Ne glede na to, koliko se logični del vaših možganov zaveda, da prizori niso resnični, so ti še vedno dovolj močno odzivajo na scene, ki jih vidite, in so v visoki pripravljenosti.

Nekateri raziskovalci so povezavo med gledanjem grozljivke in zavajanjem uma iskali drugje. V eksperimentu o opazovanju odziva na fiktivni stresni dogodek so raziskovalci analizirali vzorce krvi 32 moških in žensk, starih od 20 do 26 let, pred, med in po tem, ko so gledali grozljivko The Texas Chainsaw Massacre. Rezultati so pokazali, da so v vzorcih krvi gledalcev bile povečane vrednosti belih krvnih celic, srčna frekvenca in raven krvnega tlaka pa sta se tudi začasno povečali med gledanjem filma.

Večina raziskav, ki se je ukvarjala z vplivi filmov na um, ni prišla do odgovora, ali je gledanje grozljivk povezano s kakršnimikoli trajnimi učinki, pozitivnimi ali negativnimi, na vaš um.

Ali je dejansko vredno sladko trpeti pred, med in po gledanju filma, pa presodite sami.


_TFJ0226.NEF Kako resnični so sploh hollywoodski filmi, ki bi naj bili posneti po resnični zgodbi? s-e50457d9f5ce8cefb6734caf479a89fdaa4f6e01 15 filmov, ki bi jih morali gledati jeseni FURY ROAD 10 filmskih antagonistov, ki so nam ukradli srce V septembrskih večerih se sproščajte ob teh filmih, ki pridejo na velika platna. V septembrskih večerih se sproščajte ob teh filmih, ki pridejo na velika platna · · · ·