Avtobus Harry
Utrip mesta · mobilno

Legendarnim dvonadstropnim avtobusom v Londonu te dni pozornost krade Harry, samovozeči avtobus, ki potnike prevaža brez prisotnosti voznika. V naslednjih tednih bo prototipno vozilo, ki vozi na vzhodu Londona, v predelu Greenwich, v katerem se med drugim nahaja znameniti astronomski observatorij in skozi katerega poteka ničelni poldnevnik (greenwiški poldnevnik), preizkušalo okoli 100 lokalnih prebivalcev, živečih blizu arene O2.

Ali je voznik v avtobusu? V avtobusu z imenom Harry ga boste iskali zaman. V londonskem Greenwichu te dni potnike  namreč prevaža avtobus brez voznika, volana ter stopalk za plin in zavore. Žepni avtobus so izdelali pri podjetju Oxbotica, v uporabo pa ga je dal kar londonski ponudnik javnega prevoza.

Opremljen je z visokoločljivimi kamerami in laserskimi senzorji, ”voznik” pa je napreden računalniški sistem oz. umetna inteligenca.

PREBERITE ŠE: Lexus Lane Valet – znebite se mečkača pred vami

Ni med najhitrejšimi – končna hitrost znaša 16 km/h –, toda ker vozi na območju, rezerviranem za pešce in kolesarje (podobno kot Kavalir v Ljubljani), hitreje tudi ne sme. Če bo novost uspešno prestala testiranja, bodo samovozeči avtobusi del londonskem prometne krajine od leta 2019 dalje.

Galerija – samovozeči avtobus Harry:

Avtobus HarryOdpri galerijo
Infiniti QX80 Monograph Infiniti QX80 Monograph: elegantno-agresiven SUV Otroška posteljica Ford Max Motor Dreams Ford z otroško posteljica, ki otroka uspava kot vožnja z avtom Bugatti Chiron + Smart Fortwo Bugatti Chiron + Smart Fortwo: najbolj nenavaden mestni malček Smart Forsea Smart Forsea – amfibijski Smart, ki pluje tudi po vodi · · · · · ·