Harry – v Londonu potnike prevaža avtobus brez voznika

Avtobus Harry

Legendarnim dvonadstropnim avtobusom v Londonu te dni pozornost krade Harry, samovozeči avtobus, ki potnike prevaža brez prisotnosti voznika. V naslednjih tednih bo prototipno vozilo, ki vozi na vzhodu Londona, v predelu Greenwich, v katerem se med drugim nahaja znameniti astronomski observatorij in skozi katerega poteka ničelni poldnevnik (greenwiški poldnevnik), preizkušalo okoli 100 lokalnih prebivalcev, živečih blizu arene O2.

Ali je voznik v avtobusu? V avtobusu z imenom Harry ga boste iskali zaman. V londonskem Greenwichu te dni potnike  namreč prevaža avtobus brez voznika, volana ter stopalk za plin in zavore. Žepni avtobus so izdelali pri podjetju Oxbotica, v uporabo pa ga je dal kar londonski ponudnik javnega prevoza.
https://youtu.be/WxgLW5Ggc-Q
Opremljen je z visokoločljivimi kamerami in laserskimi senzorji, ”voznik” pa je napreden računalniški sistem oz. umetna inteligenca.

PREBERITE ŠE: Lexus Lane Valet – znebite se mečkača pred vami


Ni med najhitrejšimi – končna hitrost znaša 16 km/h –, toda ker vozi na območju, rezerviranem za pešce in kolesarje (podobno kot Kavalir v Ljubljani), hitreje tudi ne sme. Če bo novost uspešno prestala testiranja, bodo samovozeči avtobusi del londonskem prometne krajine od leta 2019 dalje.

Galerija – samovozeči avtobus Harry:

Dodatne Informacije

Več informacij:
facebook.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Novi Audi Q4 E-tron in Sportback: ofenziva elektrike v popolnoma pravem trenutku