Vdor v iPhone
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Vdri v iPhone in si prisluži milijonsko nagrado! Apple se je nedavno odločil, da bo nagrajeval odkrivanje napak v programski opremi. Strokovnjakom, ki bodo našli pomanjkljivosti, ponuja do 200.000 ameriških dolarjev nagrade. Ponudba je mamljiva, a še mamljivejša je ponudba start-up podjetja Zerodium, trgovca z varnostnimi luknjami, ki tokrat obljublja poldrugi milijon dolarjev nagrade hekerju (cena še ni rekla zadnje besede, saj še vedno raste), ki mu bo uspelo vdreti v iOS 10 in prevzeti popoln nadzor nad iPhonom. ”Come to the dark side! We have cookies.”

Zagonsko podjetje Zerodium je tokrat razpisalo nagrado v vrednosti 1,5 milijona ameriških dolarjev za odkritje ranljivosti (hroščev in varnostnih lukenj), ki omogoča prevzem nadzora nad iPhonom. Glavna naloga hekerjev je vdreti v iPhone z operacijskim sistemom iOS 10 z oddaljene naprave in ga odkleniti. S tem bi lahko na daljavo na telefon namestili aplikacijo z dovoljenji za dostop do vseh funkcij telefona in prevzeli popoln nadzor nad napravo.

Če heker odkrije neznane varnostne luknje v operacijskem sistemu iOS 10, za katere je Zerodium razpisal nagrade, mu ta glede na pomembnost ”najdbe” dodeli finančno nagrado v višini od 40 tisoč do 1,5 milijona ameriških dolarjev (glej tabelo).

Varnostne luknje v operacijskih sistemih mobilnih naprav so vedno bolj iskano in cenjeno blago, še posebno za iOS, ki je resnično trd oreh. Preden je bila neznana skupina hekerjev kos lanskem izzivu Zerodiuma, je bil iOS za hekerje dve leti nerešljiva uganka. Za kako trd oreh se bo izkazal iOS 10? Čeprav so bili prejšnji razpisi časovno precej kratki, pa ta traja celo leto.

PREBERITE ŠE: Kaj prinaša iOS 10, najboljši mobilni operacijski sistem ta hip?

Zerodium varnostnih lukenj ne zadrži zase, ampak jih prodaja naprej, in sicer organizacijam, kot sta CIA in NSA. Če ste heker ali IT-strokovnjak in se vam zdi takšno početje moralno sporno, lahko delate za ”dobre fante” (beri Apple) in jih pomagate odkriti napake v programski opremi. A zadovoljiti se boste morali s precej manjšo, čeravno še vedno visoko nagrado – 200 tisoč ameriških dolarjev. Apple je šele nedavno posvojil sistem nagrajevanja, za katerega so se že prej odločili velikani, kot so Google, Microsoft in Facebook.


iphonecompare Narobe svet! iPhone 2G je dražji kot iPhone 7! Pametni telefon Google Pixel in Google Pixel XL Google Pixel in Google Pixel XL – Googlov odgovor na iPhone 7 Vrtanje luknje v iPhone 7 Zakaj ljudje vrtajo luknjo v iPhone 7? Ali res deluje? Mady by Google Pametni telefon Google Pixel obljublja revolucijo na področju Androidov · · · ·